• BIST 9524.59
  • Altın 2494.543
  • Dolar 32.5378
  • Euro 34.6868
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlıklı Bel İçin Altın Kurallar

Sağlıklı Bel İçin Altın Kurallar
Sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer alan bel ağrılarına karşı, basit önlem ve uygulamalarla koruyucu önlem almak mümkün.

Sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer alan bel ağrılarına karşı, basit önlem ve uygulamalarla koruyucu önlem almak mümkün.

Medical Park Tarsus Hastanesi'nde görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, "altın kurallar'a uyulması halinde bel ağrılarından korunma imkanının bulunduğunu söylüyor. Uzm. Dr. Sarıkaya, ilk kural olarak ise "Vücut ağırlığınızı sürekli kontrol altında tutun. Alınan her fazla kilo vücudunuz ve beliniz için ilave yük getirir. Bu da belinizin biyomekaniğini olumsuz etkiler" diyor.

Düzenli ve günlük egzersiz, tempolu yürüyüş ve yüzmenin en ideal sporlar olduğunu belirten Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bel sağlığını korumak için her gün en az 15 dakika yürümeyi öneriyor. Koltuğa düzgün oturma ve bel kıvrımına uygun yastıkla takviye etmenin de faydalı bir önlem olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Sarıkaya, "Otururken sırtı düz tutun ve arkaya yaslanın. İşyerinde devamlı oturarak çalışıyorsanız, bunun beliniz için sakıncalı olduğunu unutmayın. Bu nedenle belirli aralıklarla kalkıp dolaşın. Çünkü otururken belinize binen yük, ayaktakinden daha fazladır" diye konuştu.

İLAÇ GİBİ KURALLAR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bel ağrılarından korunmak için alınabilecek diğer bazı önlemleri ise şöyle özetliyor:

"Yatarken sert ve ortopedik yatakları tercih edin. Yan veya sırtüstü pozisyonda yatarak uyuyun. Yüzüstü yatmayın. Vücudu değişik şekle sokan, stabil olmayan yumuşak yataklar sağlıksızdır. Ütü yaparken tek ayağınızın altına 15-20 cm yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltiniz. Belinizin rahatladığını göreceksiniz. Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza yakın tutun. Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün. Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı kaldırmayın. Belinizle değil, bacaklarınızla yükü kaldırın. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün. Hareketlerinizi önceden planlayın. Asla ağır cisimleri kaldırmayın. Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin. Otomobil kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya dayandığınızda koltuk belinizi desteklesin. Uzun yola çıkarken de belinizi ince bir yastıkla destekleyin. Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyiniz ve belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret edin. Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçının. Doktorunuza danışmadan bel korsesi kullanmayınız. Korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağını unutmayın."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim