• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık-sen İzmir Şube Başkanı Özdemir, “657’Deki Değişiklik Anneler İçin Önemli”

Sağlık-sen İzmir Şube Başkanı Özdemir, “657’Deki Değişiklik Anneler İçin Önemli”
Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 657 Sayılı Kanun'da yapılan değişikliklerin Resmi Gazete'de yayınlandığını söyledi.

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 657 Sayılı Kanun'da yapılan değişikliklerin Resmi Gazete'de yayınlandığını söyledi. Özdemir, düzenlemeyle özellikle anneler için önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti.

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 657 Sayılı Kanun'da yapılan değişikliklerin anneler için önemli olduğunu söyledi. "Doğum nedeniyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilecek" diyen Özdemir, "Bu haktan kanunun yayımlandığı tarihten itibaren aylıksız izne ayrılanlar yararlanacak. Aylıksız izinleri, kanunun yayınlandığı tarihten önce başlayan ve halen devam edenler ise kalan izin süreleri bakımından bu haktan yararlanacaklar. Doğumdan önceki 8 haftalık analık izninin başlamasından evvel erken doğum yapılması halinde doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenlere 24 aya kadar aylıksız izin verilebiliyordu. Yapılan değişiklik ile 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenlere çocuğun teslim tarihi itibariyle 8 hafta süre ile izin verilecek" dedi.

Kadın memurların, doğum sonrası analık izni süresi sonunda birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabileceğini anlatan Özdemir, "Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilecek. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler 12 ay olarak uygulanacak.

Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenler 8 haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan yararlanacak. Doğum sonrası verilen 24 aya kadar aylıksız izin süreleri, bu maddedeki yarı zamanlı çalışma süreleri hakkının kullanılması halinde bu sürelerin bitiminden itibaren kullanılabilecek" diye konuştu.

"Doğum sonrası analık izninin veya yarım zamanlı çalışma sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ayın başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin yarım zamanlı çalışılabilecek" diyen Özdemir, "Bu haktan eşi doğum yapan memur da babalık izninin bitiminden itibaren yararlanabilecek. Aynı çocuk için bu haktan bir defa yararlanılabilecek. Bu haktan yararlananlara mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınacak. Evlat edinen memurlar da bu haktan yararlanabilecek. Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenecek. Bu haktan yararlananların fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları da yarım olarak hesaplanacak. Ancak müracaatları halinde eksik olan süreleri borçlanarak hizmet süresine ekleyebilecekler. Genel sağlık sigortası primi sigortalı ve işveren yükümlülüğünde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödenecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim