• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık için uyku şart

Sağlık için uyku şart
Tedavi edilmeyen uyku hastalıkları, iş verimliliğinde azalma, sağlık harcamalarında artma, iş ve trafik kazaları gibi problemlere de yol açıyor. Bu nedenle uzmanlar sağlıklı ve kaliteli bir uyanıklık için kaliteli uykunun şart olduğunu söylüyor.


Fiziksel, zihinsel ve psikolojik iyilik halinin ancak sağlıklı bir uyku ile mümkün olduğunu söyleyen Uyku Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde kalp, tansiyon, obezite, mide-bağırsak hastalıkları ve psikiyatrik bozukluklara yol açtığına dikkat çekiyor. Bu nedenle sağlıklı ve kaliteli bir uyanıklık için kaliteli uykunun şart olduğunu söylüyor.
Kronik uykusuzluk, yaşam kalitesini bozmasının yanı sıra yaşamı tehdit eden bazı hastalıklara da zemin hazırlıyor aynı zamanda yaşam süresini de etkiliyor.
Teşhis uyku tetkiki ile konuyor
Uyku tetkiki (Polisomnografi), birçok uyku hastalığının tanısının kesinleşmesi ile buna paralel olarak doğru ve etkin tedavi planlaması yapılabilmesi açısından, tüm gece boyunca, uyku sırasında vücuttaki birçok fonksiyonun kaydedilmesi ve değerlendirilmesi işlemidir.
Uyku tetkiki, tüm gece boyunca, uyku merkezimizde, uyku hastalıkları konusunda eğitim almış ve uzmanlaşmış bir uyku teknisyenin gözetmenliği altında yapılır. Bazı uyku hastalıklarında, gün içinde de ilave tetkik gerekebilir. Uyku tetkikinde, vücudun belli bölgelerine yerleştirilen sensörler aracılığı ile, beyin aktivitesi, kalp ritmi, nabız, ağız-burun solunumu, göğüs ve karın solunum hareketleri, kan oksijen düzeyi, vücut hareketleri kaydedilerek başta uyku evreleri ve uyku döngüsü olmak üzere tüm vücut fonksiyonları ölçülüyor. Kaydedilen veriler, uluslararası standartlara uygun olarak, uyku konusunda uzmanlaşmış bir hekim tarafından değerlendirilerek tanı ve tedavi yapılıyor. Uyku hastalıklarının tedavisinde, hastalığın tipine göre, ilaç tedavileri, solunum cihaz tedavileri veya Kulak Burun Boğaz ve Diş Hekimliği tedavileri uygulanıyor.
Uyku hastalıkları hangi belirtileri gösterir?
Gündüz belirtileri
Gündüz uyku isteği veya uyuklama
Yorgunluk
Konsantrasyon ve dikkat bozukluğu
İsteksizlik ve mizaç bozukluğu
Motivasyon ve enerji azlığı
Unutkanlık ve bellek bozukluğu
Sabah baş ağrısı
Sabah ağız kuruluğu
Sabah ses kısıklığı
Huzursuzluk, gerginlik ve depresyon belirtileri
Cinsel istek veya fonksiyonlarda bozulma
İlerleyici kilo alımı veya kilo verememe
Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
Gece Belirtileri
Huzursuz ve kalitesiz gece uykusu
Horlama
Yakınların fark ettiği soluk durmaları
Gece sık idrara kalkma
Gece, baş, boyun ve göğüste terleme
Reflü
Karabasan veya canlı rüyalar
Uykuda ağlama, inleme, yürüme, bağırma, konuşma, şaşkın bakma, yemek yeme, altını ıslatma, istemsiz vücut hareketleri, kendine veya yanındakine zarar verici davranışlar
Bacaklarda veya ayaklarda hareket, germe
Diş gıcırdatma

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim