• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı: "21 Yaş Altına Tütün Ürünleri Satılmamalı"

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı: "21 Yaş Altına Tütün Ürünleri Satılmamalı"
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nikotinin gelişmekte olan beyine zarar verdiğinin bilimsel olarak ispat edildiğini belirterek,...

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nikotinin gelişmekte olan beyine zarar verdiğinin bilimsel olarak ispat edildiğini belirterek, tütün ürünlerinin 21 yaşının altında kimseye satılmaması gerektiğini söyledi.

Sağlık Enstitüsü Derneği'nden yapılan açıklamada, San Francisco'da, Haziran ayından itibaren 21 yaşından küçüklere tütün ürünü ve elektronik sigara satılmayacağına dikkat çekilerek, "Türkiye'de ise 18 yaş altı çocuklara satışlar yasak ama yüksek oranda bu kanuna uyulmadığı gözlemlenmekte. Halk sağlığı açısından önemli bir kazanım kabul edilen San Francisco'nun kararı, daha önce Amerika Birleşik Devletleri'nin başka şehirlerinde de alınmıştır. New York'ta 2013 yılından beri tütün ürünü ancak 21 yaşın üzerindekilere satılmaktadır. Hawai, Boston, Berkeley, Healdsburg'da da geçtiğimiz yıl aynı uygulamaya başlanmıştır. 22 Şubat 2016 itibari ile ABD'de 125'den fazla şehir ve kasabada bu uygulamaya geçilmiştir" denildi.

SİGARA İÇENLERİN YÜZDE 95'İ 21 YAŞ ALTINDA BAŞLIYOR

Amerikan Hastalık Önleme Merkezi verilerine göre, nikotin maruziyetinin beyin gelişmesine zarar verdiğini gösteren kanıtlar bulunuyor ve insan beyni 25 yaşına kadar gelişimini sürdürüyor. Nikotinin karar verme, algı ve hafızayı yöneten ön beyin lobunu etkilediği saptandı. Amerikan Kalp Federasyonuna göre, sigara içenlerin yüzde 95'i 21 yaşının altında başliyor.

TÜRKİYE'DE 18 YAŞ ALTINDA SATIŞ YASAK AMA KANUNA UYULMUYOR

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Nikotinin gelişmekte olan beyine zarar verdiği bilimsel olarak ispat edilmiştir. Düşünme, algı, hafıza, problem çözme yeteneğini kaybettiren bu ürünün beyin gelişimi tamamlanmamış bireylere sunulması kabul edilemez. Elektronik sigara ve tütün ürünleri ülkemizde de 21 yaşının altında kimseye sunulmamalı ve satılmamalıdır" diye konuştu.

Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız da, "Ülkemizin kanunları tütün ürünlerinin 18 yaş altına satılmasını engellemekte, kanuna muhalefet edenlere hapis cezası vermektedir. Ancak maalesef bir çok satış noktasında yaş sorulmadığı, hatta paketten tek çubuk sigara satıldığına şahit olmaktayız. Son yapılan araştırmalar gençlere tütün ve nikotin ürünleri satışının ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koymuştur. Kanunlarımızın doğru uygulanması için toplumca çaba sarfetmeliyiz" dedi.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı: "21 Yaş Altına Tütün Ürünleri Satılmamalı"

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı: "21 Yaş Altına Tütün Ürünleri Satılmamalı"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim