• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan ithal malzeme açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan ithal malzeme açıklaması
Sağlık Bakanlığı, hastanelerde kalitesiz ithal sarf malzemeleri kullanıldığı iddialarına ilişkin iddiaları


“Kurumlarımızda ortalama stok seviyesi 60 gün olup, gazete haberinde iddia edildiği gibi kalitesiz ve çok miktarda tıbbi sarfın bekletilmesi söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün bir gazetede yer alan ve hastanelerde kalitesiz ithal sarf malzemeleri kullanıldığını iddia eden haber gerçeği yansıtmadığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumumuzda (TKHK) merkezi alım kapsamında herhangi bir sarf malzeme alımı yapılmamaktadır. Merkezi alıma konu olan tıbbi cihazlarda ise sektördeki en gelişmiş marka ve modeller ile yerli ürünler şartnamelerde rekabeti sağlayacak şekilde tercih edilmektedir" denildi.

663 sayılı KHK doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren Kamu Hastaneleri Birlikleri Genel Sekreterliklerinin kendilerine bağlı sağlık tesislerinin her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini topluca yapabileceği gibi her bir sağlık tesisinin yöneticisine yetki devri yaparak da bu alımları sağlık tesisi bazında yapabilmekte olduğunun kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Genel Sekreterliklerimiz bu yetkilerini kaynakların etkili ve verimli kullanılması, ihtiyaçların doğru tespit edilmesi, sağlık tesislerinde atıl kapasitenin ve gereksiz stok maliyetlerine neden oluşmaması amacıyla kullanmaktadırlar. Ayrıca bu yetkilerini kullanırken sağlık hizmet sunumunda aksaklıklara neden olunmadan toplu alımlardan kaynaklanacak kayda değer fiyat avantajlarının olup olmadığını da analiz etmektedir. Kurumlarımızda ortalama stok seviyesi 60 gün olup, gazete haberinde iddia edildiği gibi kalitesiz ve çok miktarda tıbbi sarfın bekletilmesi söz konusu değildir.

Kamu Hastaneleri Kurumumuzda tıbbi amaçlı üretilen ve piyasaya arz edilen bütün ürünlerin satın alımlarında UBB Barkodu (Ulusal Bilgi Bankası'na kayıt yaptırması) bulunması zorunluluğu vardır. Bir ürünün UBB Barkodu alabilmesi için CE kalite belgesi (Conformite Europeene) bulunmalıdır. Buna rağmen kalitesiz ürünlerin tespit edilmesi durumunda piyasa gözetimi denetimi kapsamında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na ürün incelemesi için gönderilmektedir. Kamu alımlarında Bakanlığımıza bağlı Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesisleri ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımları ile yapım işleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve bu kanunlara dayanılarak hazırlanan ikincil mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır."

"ŞARTNAMELERLE TEMİN EDİLİYOR"
Sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tıbbi sarf malzemeler ve tıbbi cihazlar ürünü kullanan veya kullanacak uzmanların (doktor, eczacı vb.) katkılarıyla hazırlanan teknik şartnameler doğrultusunda temin edildiği bildirilen açıklamada, "Hazırlanan teknik şartnameler, 4734 sayılı Kanun'un 12'inci maddesinde "İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
Teknik şartnamelerde varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılmaktadır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilmektedir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir' şeklinde yer alan hükme göre hazırlanmaktadır. Yapılan ihaleler sonucunda yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda hazırlanan teknik şartnamelere uygun ürünü ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren firmalardan ürünler alınmaktadır" denildi.

"HİÇBİR DAYANAĞI YOK"
Açıklamada, ayrıca şunlar kaydedildi: "Diğer taraftan bağlı sağlık tesislerimizin 4734 sayılı Kanun'un 22'nci maddesinin (f) bendinde ‘Özelliğinden ve belli süre içinde kullanılma zorunluluğundan dolayı stoklanması ekonomik olmayan veya acil durumlarda kullanılacak olan ilaç, aşı, serum, anti-serum, kan ve kan ürünleri ile ortez, protez gibi uygulama esnasında hastaya göre belirlenebilen ve hastaya özgü tıbbî sarf malzemeleri, test ve tetkik sarf malzemeleri alımları' şeklinde yer alan hüküm doğrultusunda ihtiyaç duydukları tıbbi malzemeleri hızlı bir şekilde temin etmeleri de mümkün olmaktadır.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumumuzca 2012 yılında 400 adet, 2013 yılında 307 adet gerçek ve tüzel kişiye ihalelere katılma konusunda yasaklama kararı uygulanmıştır. Bakanlığımız başta ilaç ve tıbbi cihaz olmak üzere sağlık hizmeti sunumunda ihtiyaç duyulan tüm ürünlerin yerli üretim olmasını önemsemektedir. Yerli ürüne fiyat avantajı uygulaması, Kamu İhale Kanunu'nda 19.02.2014 tarihinde yapılan son değişiklikle artık ihalelerde zorunlu hale getirilmiştir. Kamu Hastaneleri Kurumumuz da alım politikalarını bu düzenlemeye uygun olarak yürütmektedir. Yukarıdaki açıklamamızdan da anlaşılacağı üzere ilgili haberde yer alan iddiaların hiçbir dayanağı yoktur."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim