• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık Bakanlığı: Türkiye'nin şebeke suları temiz

Sağlık Bakanlığı: Türkiye'nin şebeke suları temiz
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde şebeke sularında gün içinde sık sık denetimler gerçekleştirildiğini belirterek, vatandaşların rahatlıkla içme suyu olarak tüketebileceklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlık Daire Başkanı Hüseyin İlter, Türkiye'de yeraltı suyunun birçok ülkeden çok daha kaliteli olduğunu belirtti.
Ambalajlı sularda çok yaygın bir salgın hastalık durumunun söz konusu olmadığını, daha çok karın ağrısı ile başlayan ishalin söz konusu olabildiğini ifade eden İlter, damacanaların temizlenmesinde kullanılan bazı kimyasalların suya karışmasının görülebildiğini, bunların da organlarda hasara yol açtığını söyledi. Hastalıkların görülme sıklığının daha çok şebeke sularında görüldüğünü dile getiren İlter, şebeke sularında herhangi bir uygunsuzluk durumunda salgınların olabileceğini bildirdi.
İlter, Türkiye'de son yıllarda sudan kaynaklı salgınların yok denecek kadar az görüldüğünün altını çizerek, bu konuda hem belediyelerin duyarlı olduğunu hem takiplerin arttığını söyledi.
"Ankara'nın suyu tertemiz"
Şu anda şebeke sularında 140 bine yakın denetim yapıldığını anlatan İlter, şunları kaydetti:
"Ankara'nın suyu tertemiz, ben kendi evimde şebeke suyunu kullanıyorum ve içme suyu olarak da bunu tüketiyoruz.
Başkent'in suyunda özellikle yaz aylarında artan su kullanımına bağlı olarak alüminyum oranlarının sınır değeri aştığı dönemler olabiliyor. Ancak insan sağlığı açısından tehlike oluşturacak düzeye çıkmıyor. Zaten biz bunu tespit edersek hemen Belediye ile birlikte hareket ederek gerekli önlemleri almasını sağlıyoruz. Şu an sıkıntı yaratacak hiçbir durum söz konusu değil, güvenle tüketilebilir."
Şebeke sularının kullanım miktarına göre denetimlerin yapıldığını dile getiren İlter, Ankara, İstanbul, İzmir gibi su tüketiminin yoğun olduğu illerde gün içinde yüzlerce noktadan 3-4 defa numune alınarak inceleme yapıldığını söyledi.
İlter, Türkiye genelinde yaklaşık 140 bin mikrobiyolojik analiz yapıldığını ifade ederek, "40 bin de denetim analizi yapılarak yaklaşık 50-60 tane parametreyi laboratuvarlarımız çalışıyor. Sorun tespit edildiğinde müdahale ediyoruz. Tüm Türkiye çapında şebeke sularımız genel anlamda iyi" dedi.
"Su, geleceğimiz"
İlter, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın içme suyu anlamında su zengini bir ülke olmadığını hatta "su fakiri bir ülke olduğunu" ifade ederek, bu nedenle vatandaşların su tüketiminde genel olarak duyarlı olması, gereksiz israftan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
"Su geleceğimiz" diyen İlter, özellikle meyve sebze yıkanırken musluk altında biriken suyun çiçek ya da ağaçlara dökülmesi, elde bulaşık yıkamaktan kaçınılması, çamaşırların biriktirilerek yıkanması gibi basit tedbirlerle su kullanımının kısıtlanabileceğini sözlerine ekledi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim