• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Kanser, İslam Dünyasının Da Önemli Bir Sorunu"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Kanser, İslam Dünyasının Da Önemli Bir Sorunu"
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi kapsamında düzenlenen Kanserle Mücadele Özel Oturumu'na katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,...

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi kapsamında düzenlenen Kanserle Mücadele Özel Oturumu'na katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kanserin düşük ve orta gelirli ülkelerde görülme sıklığı ve oluşturduğu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, İslam ülkelerinin ekonomik durumları da hesaba katıldığında kanserin İslam dünyasının da önemli bir sorunu olduğunu görüyoruz" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi kapsamında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Kanserle Mücadele Özel Oturumu düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medenii, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Madani ile bazı yabancı devlet başkanları eşlerinin de yer aldığı özel oturumuna katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında sağlık alanındaki çalışmalarının her geçen gün artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye olarak bu gelişmelere her türlü desteği verme gayreti içinde olduklarını anlatan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin, İslam İşbirliği Sağlık Stratejik Eylem Planı'nın Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Teması'nın lider ülkesi olduğunu ve kanseri de bu konuda mücadele edilmesi gereken en önemli hastalıklardan biri olarak gördüğünü kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu, "Bugün maalesef elimizde kanserin İslam dünyasındaki durumuna ilişkin somut çalışmalar mevcut değildir ancak kanserin düşük ve orta gelirli ülkelerde görülme sıklığı ve oluşturduğu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda İslam ülkelerinin ekonomik durumları da hesaba katıldığında kanserin İslam dünyasının da önemli bir sorunu olduğunu görüyoruz. Ve diyoruz ki gelin hep birlikte bu soruna dikkat çekelim daha sağlıklı bir dünya için bir farkındalık oluşturalım. Her birimizin muhakkak ki kanserle mücadele konusunda paylaşacak çok kıymetli tecrübeleri, birikimleri ve kapasiteleri mevcuttur. "Kendisi için istediğini mümin kardeşi için istemeyen hakiki iman etmiş olamaz" diyen bir Peygamberin ümmeti olarak, iyilik adına bu birikimlerimizi paylaşmak ümmet olmanın bir gereğidir. "Bir kişiye hayat veren tüm insanlığa hayat vermiş gibidir" ayeti kerimesinin mucibi gereğince bu gibi organizasyonlarda oluşacak kararlılık ve toplumsal farkındalığın vatandaşlarımızın hayatını korumada çok önemli katkılar sunacağı inancını taşıyorum" dedi.

TÜRKİYE'NİN 81 VİLAYETİNE KANSER MERKEZİ OLUŞTURULDU

Kanserle ilgili rakamlardan bahsetmeyeceğini ifade eden Mehmet Müezzinoğlu, vatandaşlardan her geçen gün birilerini, ailelerinden, sevdiklerini alıp götüren kanserle başa çıkmanın kendilerini korkuttuğu kadar zor olmadığını anlatmaya çalışacağını söyleyerek, "Kanseri kendi hayatımıza bizim davet ettiğimizden, onu aramızda kendimiz besleyip büyüttüğümüzden bahsetmek istiyorum. Sigara, alkol, sağlıksız beslenme, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, savunma çemberimizi kıran kanser risk faktörleridir. Kanser bize buralardaki zayıf noktalardan saldırıyor. Öyleyse kansere karşı bizi zayıf bırakan yanlışlıkları hayatımızdan çıkaracak tedbirleri alarak, sağlıklı yaşam kültürünü benimseyip hayatımıza katarak kanserin önüne geçebiliriz. Sigarayla mücadele, sağlıklı beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma bizim elimizde. Hareketli yaşamı biz başarabiliriz. Biz Türkiye olarak ne yaptık? Önce kanser kayıtçılığıyla başlatarak, Türkiye'nin 81 vilayetinde ve her birinde teşhisten itibaren kanserde hayatta kalım oranlarının takip edildiği kanser merkezlerimizi oluşturduk" şeklinde konuştu.

KANSER ERKEN TEŞHİS VE EĞİTİM MERKEZLERİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün eğitim merkezi olarak kabul ettiği dünyadaki 6 merkezden birisinin İzmir'de olduğunu hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, "Kısaca KETEM olarak adlandırdığımız Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezlerimizin sayısı 81 vilayetimizde 197'ye ulaştı. Bu yıl bunlara 40 ilave merkez daha katacağız" ifadelerini kullandı.

Kırsal bölgelerde tarama yapan 24 mobil araçlarının olduğunu da kaydeden Müezzinoğlu, önleme tedbirleri kapsamında tütün, obezite, fiziksel inaktiviteye karşı kapsamlı programlar hazırladıklarını belirterek, "Tütün kullanımına bağlı kanserlerde ciddi azalmalar başladı. Obeziteye karşı okul kantinlerinde sağlıksız yiyecekleri yasakladık. Fiziksel aktiviteyi teşvik amaçlı bir kilometre bisiklet yolu yapan belediyelerimize bin, 5 kilometre bisiklet yolu yapan belediyelerimize de 5 bin adet, yani her bir metreye bir bisiklet hediye edecek projeleri başlattık. Dünyada Ulusal Kanser Eylem Programı olan sayılı ülkelerden biriyiz. Türkiye'de sağlık güvencesi kapsamında tüm standart tedavileri ücretsiz veriyoruz. Yerli kemoterapi ilaçları ve morfin üretimine başladık. Tüm yurtta yaşam kalitesine yönelik Palyatif Bakım Merkezleri ve Evde Sağlık Hizmetlerimiz devreye girdi. Sağlıkta Ar-Ge ve İnovasyon teşvik ve takip amacıyla Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) altında Kanser Enstitüsü'nü kurduk. Kanserli hastalar için kişiye özgü tedavi amaçlı Kanser Genom Projesi'ni başlattık" dedi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Kanser, İslam Dünyasının Da Önemli Bir Sorunu"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Kanser, İslam Dünyasının Da Önemli Bir Sorunu"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim