• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçen yıl Türkiye'nin 500 bin yabancıya sağlık hizmeti sunduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçen yıl Türkiye'nin 500 bin yabancıya sağlık hizmeti sunduğunu söyledi. Müezzinoğlu, bu hizmetlerden 3 milyar dolarlık gelir elde edildiğini belirterek, 2018-2019 yılında hedeflerinin bu rakamı 9-10 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Antalya'nın 81 ilin Sağlık Müdürleri, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterleri, Halk Sağlığı Müdürleri ve bakanlığın üst düzey yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen Koordinasyon ve Değerlendirme ve Planlama Toplantısı'na katıldı.

Burada konuşan Bakan Müezzinoğlu, son dönemde yaşana terör olaylarına değinerek, şehitlerine Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Müezzinoğlu, 19 Şubat tarihinin evlilik yıldönümü olduğunu hatırlatarak, eşi Faize Müezzinoğlu'na 39 yıl için teşekkür etti.

Büyük bir milletin büyük bir medeniyet yolcuğunun zorlukları olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, "Tuzaklar var. Bu tuzakları birlik ve beraberlik içinde güçlü şekilde aşacağız. Bu ruh nasıl Çanakkale'de de var olduysa, bugün Güney Doğu'da da var. Ülkenin yolculuğuna tuzak kurmak isteyenler, çukur kazanlar, o çukurlara kendileri düşecek ve o çukurlardan o zihniyeti mutlaka millet o çukurlara gömecektir.Rabbim güvenlik güçlerine güç kuvvet versin. Rabbim bu milletin birlik ve beraberliğinin daha güçlü kılsın. Birileri 2023 vizyonundan rahatsız olabilir. Bu yolculuğunu tökezletmek isteyebilir ama bütün bu tuzaklar bu yolculuğu çok daha güçlü yapmamıza hedefe kilitlenmemize vesile olacaktır. Bunu da düşmanlarımız böyle bilsin. Bu millete tuzak kuranlar o tuzağa düşenler olmuştur. Yine düşeceklerdir" diye konuştu.

Toplantıda sağlıkta 4 temel başlığı ele alacaklarının altını çizen Bakan Müezzinoğlu bunlardan birinin sağlık hizmeti olduğunu kaydetti.

AK Parti iktidarı döneminde sağlıkta büyük başarılar yakalandığını ve bununla yetinilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, " Bu başarıyla övünerek değil, bu başarıyı standardı daha yüksek ölçülebilir, kalitesini her geçen gün arttıran ve verimliğini hesaplayabilen bir noktaya taşımak gibi görevimiz var. Birinci basamağı diğer basamaklarla güçlendirerek, dünya ile yarışta, "bu yarışta bende varım" diyebilecek bir hedefi planlamak gibi bir sürecin alt yapısını oluşturduk" diye konuştu.

İkinci konunun sağlık bilimlerinde Türkiye olduğunu kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Sağlık bilimlerinde Türkiye'nin bugün olduğu noktayı kabul etmesi yeterli olmaz. Dünya ile yarışta tıp ve sağlık biliminde dünya ile yarışabilir olmak, bu iddiada olmak 2023 hedeflerimizin olmazsa olmazlarının başında gelir. Gecen yıl Ocak ayında bu yıl bunun alt yapısını zenginleştirmiş olarak karşınıza geldik. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurumsal yapı itibari ile eğitimi ve araştırmayı çok daha güçlü yapabilecek yapısal alt yapıyı kurduk. İstiyoruz ki Türkiye tıp ve sağlı alanına bütün gelişmelerde takip eden değil, gelişmeleri uygulayan ve takipçi değil gelişmelerin içinde olan bir süreci daha iyi noktalara taşıyacağız" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye2nin son 50- 60 yıldır ayrıştıran, çatıştıran değil birlikte gelecek hedeflerine kilitlenen ortak beklentilerin, özellikle 78 milyonun sağlık sorumluluğunu taşıdıklarını aktardı.

" 3 YILDA 90 BİN YATAK KAPASİTESİ"

Bakan Müezzinoğlu üçüncü başlığın sağlık endüstrilerinde Türkiye olduğunu belirterek, "Bu alanda Türkiye'nin güçlü bir tüketici olmayı uzun süre kabullenebilir hem de sürdürülebilir değil. Kamu ve özel işbirliğiyle 30 bin şehir hastanelerinin ihale süreci bitti inşaat süreci başladı. Bu yıl Mersin şehir hastanesini açacağız. Gelecek yıl Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ni açacağız. Bu hastanenin 3 bin 760 yatak kapasitesi var. Seneye Isparta, Yozgat hastanelerini açacağız. Burada 30 bin yatak kapasitesi kamu özel işbirliği yanında bakanlık olarak olarak yaptığımız hastanelerin yatak kapasitesi 40 bindir. İkisinin toplamı 70 bin yatak kapasitesi, Türkiye'nin sağlı yatırımları ve fiziki mekanları bu ülke 3 yıl içinde tamamlamış olacak. Hastane kapasitesini yenileyen dünyada bir başka ülke yok. Bu yıl itibari ile 10 bin kamu özel işbirliği ile 10 bin kamu olarak kamu olarak yapılacak yatak kapasitesi ile bu sayı 90 bine tamamlanacak.Bunun yanında tıbbi donanım ve teknolojileri getirerek övünmeye devam edemeyiz, Türkiye'de bunları yerli üretimle yapmalıyız" ifadelerine yer verdi.

"BAŞARILARA İMZA ATTIK"

Geçen yıl iki seçimin Türkiye'ye getirdiği bazı zorluklar olduğunu kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Milli iradenin 1 Kasım'da AK Parti'ye verdiği destek, bu hedefleri gerçekleştirmek için güçlü bir destek. Yüzde 50'lere varan milli irade desteğine, hep birlikte gereğinin yapmak geleceğe ait umutlarını korumak hepimiz görevi ve sorumluluğudur. 13 yıldır başarılara güçlü imza attık, yine bir beş yıl sonra geriye bakıldığında yeni yeni başarılara imza atmış olacağız" dedi.

"2015 YILINDA 500 BİN YABANCIYA SAĞLIK HİZMETİ SUNULDU"

Dördüncü başlığın sağlık turizmi olduğunun altını çizen Bakan Müezzinoğlu, "Türkiye'nin şuandaki geldiği nokta 12 yıl öncesine göre iyidir. Ama kapasitemizi değerlendirdiğimizde yeterli değildir. 2002 yılında bu ülke insanının yaklaşık 100- 110 bini yurt dışına tedavi için gittiğinde yaklaşık 1.5 milyar dolar harcarken, gecen yıl itibari ile Türkiye 500 bin yabancıya sağlık hizmeti sunmuştur. 3 milyar dolarlık gelir elde etmiştir. Bu rakam bizim kapasitemizin karşılığı mıdır, hayır. Bu ülke insanının sağlık hizmeti kapasitesi kesinlikle bu rakamlar değildir. 2018 yılı 2019 yılına geldiğimizde hedefimiz yılda 3 milyar dolardan 9-10 milyar dolar gelir elde eden hedefi yakalamalıyız" diye konuştu.

"SAĞLIK BÖLGELERİ"

Bakan Müezzinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şuanda 29 sağlık bölgemiz var. Bunu 30 yada 31 rakamına taşıyacağız. Bunlardan biri Kars'ı sağlık bölgesi olacak. 30 bölgede güçlü sağlık hizmeti sunabilen merkezlerimizi çok güçlü hale getireceğiz. Sevkleri olabildiğince aşağı çekmeyi hedefliyoruz. Antalya bir sağlık bölgesiyse bütün bölge insanına en ideal şekilde sunmayı hedeflerken, sağlık turizmine hangi alanlarda kendisini akredite ederek bu alanda sağlık turizmi hizmeti verecek. Samsun,Erzurum, Edirne,Gaziantep, Edirne, İzmir, Muğla bütün bunlarda sağlık turizminde iddialı olabilecek marka değerini 3 başlık altında güçlendireceği, şu alanda sağlık turizmi hizmeti vereceğim diyecek. Her bölge güçlü olduğu alanda hizmet verecek."

"289 BİN 741 ÇAT KAPI ZİYARET"

Sağlık hizmeti sunumunda ciddi başarıların yakalandığını vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, "Biz yalnız başarılarımızı konuşursak, göremediğimiz eksiklikler dolayısıyla başarısızlıkla karşılaşabiliriz. Geçen yıl Ocak ayında, tüm yöneticilerden her ay 10 hasta ziyareti yapmasını istemiştim. Önce salon yadırgadı gibi. Ama müthiş bir başarı yakaladık. 2015 yılında sağlık yöneticilerimizin kaşı çalarak ev ziyaret ettiği ev sayısı 289 bin 741. Tebrik diyorum. Hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak, hastanın yaşadığı sıkıntı, öneri ya da memnuniyetler ele alındı. Ziyaret bu ay itibaren 335 bin oldu. Şırnak'ta da Cizre'de, Hakkari'de de, Diyarbakır Sur'da da bu kapılar çalındı" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, 2015'in çalışmalarının bir bilimsel rapor haline getirilmesi için çalışmaların başladığını kaydederek, bu yıl çat kapı ev ziyaretinin 500 bini bulmasını hedeflediklerini belirtti.

"HASTALIK KONUŞMAYACAĞIZ"

Sağlıklı yaşam kültürünün teşvikinin önemli olduğuna değinen Bakan Müezzinoğlu, "Daha çok hastalığı konuşan, sağlık alanında fiziki mekan yatırımı konuşan, Mr konuşan,hastane konuşan ilaç konuşan, reçete konulan Türkiye olmaktan ziyade, daha çok sağlıklı bireyi nasıl olabileceği bununla ilgili güçlü bir algıyı nasıl oluşturabiliriz.

"SAĞLIK DOSTU OKUL"

Bu kapsamda Halk Sağlığı Müdürlükleri, şu kadar aşı hasta yaptım değil, sağlıklı bir birey algısını oluşturma adına vizyonu hep birlikte oluşturacağız. Paydaşlarımızla birlikte, sağlıklı toplumun, sağlıklı bireylerin bunu artık sağlıklı ailelerde derken sağlıklı okul cümlesini de, sağlık dostu okul cümlesini de önümüzdeki dönemde çok daha güçlü hale getirebilmeliyiz. Sağlık dostu okul inşallah Milli Eğitim Bakanlığımızla hazırladığımız ve son halini getirmeye çalıştığımız eylem planımızı, bakanlığımızla birlikte okullarda, sınıfta sağlık temsilcisi olması. Okulun bir sağlık öğrencisi olması, sağlık gönüllüsü öğretmeninin olması ve sağlık dostu okul. Sağlık dostu okul vizyonu inşallah okul aile birlikleriyle ile birlikte 6-10 yaş arası çocuğun sağlıkla ilgili bardağına hangi damlaları koyabilirse, o çocuğun yarınlarını kolay yönlendirebiliriz. Bireyin sağlıklı bir yaşama algısını merkeze alan hasta olduğunda da sağlık hizmetini güçlü sunan yapıyı hedefliyoruz" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Halk Sağlığı Kurumu ile Kamu Hastaneleri Sekreterliğinin güçlü olması gerektiğini belirterek, Halk Sağlığı Kurumunu da sekreterliğe dönüştüreceklerini aktardı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu :

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim