• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Safra Kesesinden 305 Tane Taş Çıktı

Safra Kesesinden 305 Tane Taş Çıktı
Uşak'ta uzun yıllardır safra kesesinde taşıdığı taşların farkında olmayan vatandaşın ameliyat sonrası safra kesesinden irili ufaklı tam 305 taş alındı.

Uşak'ta uzun yıllardır safra kesesinde taşıdığı taşların farkında olmayan vatandaşın ameliyat sonrası safra kesesinden irili ufaklı tam 305 taş alındı.

Uzun yıllardır yemek yedikten sonra mide de başlayan yanıcı, kemirici bir ağrı, yattığı zaman ağıza acı su gelmesi ve istifra gibi şikayetleri bulunan 67 yaşındaki İsmail Cengiz kullandığı ilaçlara rağmen şikayetleri geçmeyince Genel Cerrahi Kliniğine başvurdu.

İsmail Cengiz yapılan tetkik ve incelemelerden sonra pilor darlığı (stenozu) nedeniyle ameliyata alındı. Ameliyatta doktorları da hayrete düşüren bir olay ile karşılaşıldı. İsmail Cengiz'in safra taşı olduğu tespit edildi ve tam 305 tane irili ufaklı taş çıkartıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları Op. Dr. Güvenç Diner ve Op. Dr. Bartu Badak , "Safra kesesi ameliyatlarında genellikle en fazla 3 ile 10 arası taş çıkar. Hastamızda ise irili ufaklı 305 adet taş çıktı. Ameliyattan sonra o kadar taşı bir arada görünce ben de çok şaşırdım. Hastamızın genel durumu gayet iyi. Safra kesesindeki taşlar zamanında alınmazsa sarılık, kanser ve ölümcül iltihaba dönüşebilirdi." dedi.

Sağlığına kavuşan İsmail Cengiz ise ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür ederek; "Uzun yıllardır yoğun bir mide problemi yaşıyordum. Son 15 gündür ise ilaçlara rağmen geçmeyen ağrılarım vardı. Ülser olduğumu biliyordum, ama saframdaki taşlardan haberim yoktu. Bu kadar taşa bende ailem de şaşırdık. Doktorumuz ameliyatla beni rahatlattı. Çok şükür, ağrım, sancım hiçbir şeyim kalmadı. Başta doktorlarım ve tüm Medical Park Hastanesi çalışanlarına gösterdikler ilgiden dolayı teşekkür ederim" dedi.

SAFRA KESESİ TAŞLARINI HAFİFE ALMAYIN

Op. Dr. Güvenç Diner safra kesesi ile bilgiler verirken şunlara değindi; "Karnın sağ üst kısmında, karaciğerin altında, yaklaşık 50 ml hacminde bir organdır. Başlıca görevi karaciğerde üretilen safranın depolanıp yoğunlaştırılması, yemeklerden sonra ana safra kanalı yoluyla oniki parmak barsağına püskürtülmesidir. Özellikle yağlar olmak üzere besin maddelerinin sindirilmesinde safranın rolü çok önemlidir. Safra içinde normalde erimiş halde bulunan kolesterol ve pigmentlerin değişik nedenlerle kristalleşmesi ile safra taşları oluşur. Ağrı, tipik olarak yemeklerden sonra karın üst orta veya sağ tarafında hissedilir. Genelde 1-2 saat sürer, sırta, sağ omuza ve kalp bölgesine vurabilir. Ağrı ile birlikte şişkinlik, bulantı ve kusma da olabilir. Safra kesesi taşları ve onun sebep olduğu hastalıklar arasında en dikkat edilmesi gerekenler ise; Sarılık, Pankreatit, Siroz, Safra kesesi kanseri gibi ciddi rahatsızlıklardır." dedi

SAFRA KESESİ TAŞLARINDA TEK ÇÖZÜM AMELİYAT

Safra kesesi taşının tek tedavi yöntemi taşın olduğu safra kesesinin ameliyatla çıkarılması olduğunu belirten Op. Dr. Güvenç Diner, böbrek taşlarında, olduğu gibi kırılma ya da düşürme gibi tedavi yöntemler olmadığını söyledi. Doktor Diner; "Günümüzde safra kesesi taşları ameliyatları, altın standart olarak kabul edilen ve 1987 yılından beri uygulanan laporoskopik, halk arasında kapalı yöntem denilen yöntemle yapılıyor. Bu yöntemde, ameliyat yarası yok sayılabilecek boyutta olmakla beraber, operasyon kalem geçebilecek genişlikte karın bölgesinde açılan dört delikten gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemle hasta kısa sürede taburcu olabilmekte, ameliyat sonrası ağrıları az olmakta, kısa sürede normal yaşantısına dönebilmekte, yara yerinde enfeksiyon ya da fıtıklaşma riski azalmaktadır." Dedi.

Safra Kesesinden 305 Tane Taş Çıktı

Safra Kesesinden 305 Tane Taş Çıktı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim