• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Sadık Yakut: Kızlı-erkekli eğitim yanlış

AK Parti'li Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim görmesinin yanlış olduğunu söyledi. Yakut, ''İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek'' dedi.
''Kızlı-erkekli öğrenci evlerine yasal düzenleme yapılacak mı?'' sorularının cevap aradığı bir dönemde Meclis Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'tan çocukların katıldığı toplantıda tartışmalı bir değerlendirme geldi.
 
Meclis'te 14. Ulusal Çocuk Forumu etkinliğinde konuşan Yakut, kızlı-erkekli eğitimi yanlış bulduğunu söyledi. Çocuklara seslenen Yakut, karma eğitim sistemine batıcılık anlayışından özenildiğini ifade etti.
 
'BATICILIK ADINA'
 
Yakut, sözlerini, "Eğitimle ilgili kız ve erkek çocukların ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye'de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlış, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması.
 
'İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM İÇİNDE DÜZELTİLECEK'
 
Fakat Türkiye'de batıdan gelip, okul açanlara baktığımızda, örnekler verdiğimizde Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Erkek Lisesi  diye kendileri, kız ve erkek öğrenciler için özellikle Türkiye'de okullar açıp, eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" diye tamamladı.
 
Toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de vardı. Şahin, 81 ilden gelen çocuklara, kattıkları zenginlikten, Anadolu'nun sesini, gökkuşağının bütün renklerini Meclis'e getirdiği için teşekkür etti.
 
Şahin Güneydoğu'da kız çocuklarının eğitime katılma oranının arttığına vurgu yaptı. Bakan Şahin, çocukların demokratik olgunluk gösterdiğini, temsilcilerini seçtiğini kaydetti.
 
Çocuğu merkeze alan, onun yaşam kalitesini yükselten bir anlayışla yola çıktıklarını kaydeden Şahin, "Bugün nasıl bir dünya istiyorsunuz, hayal ediyorsunuz, hedefliyorsunuz sorusunun cevabını, nasıl bir çocuk planlamanız, çocuk stratejik eylem planınız var, bunun için ne yapıyorsunuz, yarın biçeceğiniz şeyi bugün nasıl ekiyorsunuzun cevabını vermek gerekiyor" diye konuştu.
 
Şahin, çocukların büyüklere çok büyük ders verdiğine işaret ederek, "Geçen yıl çok önemli bir çalışma yaptınız. Anayasa için birleştiler, çocuk gözüyle nasıl bir anayasa olması gerektiğini çalıştılar. Bitirdiler, iş çocuklara kalsaydı bu anayasa çıkmıştı. Sorun çocuklarda değil büyüklerde. Bu büyüklerin sizden öğrenmesi gereken çok şey var" görüşünü dile getirdi.
 
Hukuk devleti normlarında yapılması gerekenleri, gerçekleştirmeleri, diğer taraftan kurumsal altyapılarını güçlendirmeleri gerektiğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bunun için iki önemli şey var: Yaşamdan, doğumdan gelen haklar var. Bu hakların çocuklar tarafından mutlaka kullanılması gerekiyor. Eğitim, sağlık hakkı en temel insan hakkı. Çocuklarımızın, bölgesi, dili, dini, mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun bu haklardan eşit şekilde yararlanması,  fırsat eşitliği verilmesi, her türlü ayrımcılığı yok etmemiz lazım. Bu iki temel hak konusunda hep pozitif ayrımcılık yaptık. Ülkemizde artık doğan çocuk, sigortalı doğuyor. Anası, babası işçi, çiftçi emekli olsun 18 yaşına kadar sağlık imkanından yararlanıyor.
 
Ülkemizde çocuklar, temel eğitimde kız ve erkekler, yüzde 99 gibi önemli bir oranda eğitim hayatına başlıyor. Bu eğitim hayatını, üniversite sonuna kadar tamamlamamız lazım. 4 artı 4 artı 4, beraberinde zorunlu eğitimi getirdi. Çocuklarımızı örgün eğitim içinde tutmamız gerekiyor. Bunu başardığımızda hepimizin içini acıtan çocuk gelinler sorununu da otomatik olarak çözmüş olacağız. Kız çocuklarının, başka şehirde üniversitede okutulmaması sorunu vardı. Şimdi her şehirde üniversitemiz var. Bu rakamlara öyle güzel yanıtı ki... Son 10 yılda üniversiteye giden kız öğrenci sayımız yüzde 14'lerden bugün yüzde 40'lara çıktı."
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, internet, bilgi ve teknoloji çağında olduklarına işaret ederek, bunun, ailelere ve çocuklara  büyük sorumluluklar getirdiğini kaydetti. Şahin, çocuğun bastığı bir tuşun, bütün dünyayı çocukların odasına getirdiğini vurgulayarak, "Bütün dünyanın nimetlerinden yararlanırken size gelecek zararları yönetebilmek şuuruna, erdemine sahip olmanız lazım. Gelen bilgiyi iyi şekilde analiz edip, size zarar verecekleri ayırt etmeniz lazım. Bize düşen şey, bütün yasakları, ayrımcılığı yok edip, dünyada ne varsa size sunabilmek. Size düşen de bu hak ve özgürlüğü kullanırken, sorumlulukları da yüreğinizde hissetmeniz" diye konuştu.
 
Şahin, kulislere yansıyan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda da açıklık getirdi.
 
Fatma Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki üst kurulun çalıştığını anımsattı ve bunlar netleşmeden bir değerlendirme yapmasının, üst kurulun, Başbakan'ın ve Genel Merkez'in iradesine saygısızlık olacağını kaydetti.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim