• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Sadık mükellefe vergi indirimi

Sadık mükellefe vergi indirimi
Vergisini zamanında ödeyen sadık mükelleflere yüzde 5-10 arası indirim önerisi getirildi.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Torba yasanın içine muhakkak bir madde konulmalı ve bundan sonra vergisini zamanında ödeyen mükellefe sürekli olarak en az yüzde 5-10 oranında indirim yapılmalı" dedi.
Son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan vergi affı düzenlemesine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Okkalı, uygulamanın ekonomik kriz dönemlerinde mükellefleri rahatlattığını ancak son yıllarda bu düzenlemelerin arttığını söyledi.

Bunun, art niyetli insanların vergisini vaktinde ödememeyi alışkanlık haline getirebilmesine yol açabileceğini ifade eden Okkalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada haksızlık yapan ödüllendirilmiş gibi bir durum oluyor. Biz ASMMMO olarak şöyle bir öneri sunuyoruz; torba yasanın içine muhakkak bir madde konulmalı ve bundan sonra vergisini zamanında ödeyen mükellefe sürekli olarak en az yüzde 5-10 oranında indirim yapılmalı. Örneğin; 100 lira vergi borcu çıktıysa ve vaktinde ödendi ise bunun 95 ya da 90 liraya düşürülmesi lazım. Böylece ben de vergiyi zamanında ödemenin ödülünü peşin olarak almış olurum. İndirimden borcunu ödemeyen mükellef değil vergisini düzenli ödeyen yararlanmalı ki insanlar borcunu ödemek için teşvik edilsin. Uyanık mükellefler bu durumu kullanıyor. Bunun kullanılmasına izin verilmemeli. Aksi takdirde her seçim döneminde bir af çıkmasını kabul etmiyoruz."

- "Matrah artırımı adaletsizlik"

Matrah artırımı şeklinde vergi incelemesi uygulamasını da eleştiren Okkalı, yine bu durumda da düzenli muhasebesini tutup, vergisini zamanında ödeyen insanların cezalandırılacağını savundu.
Vergisini zamanında ödemeyip, aftan yararlanarak borcunu bir şekilde ödeyenlerin kar etmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Okkalı, "Çok vergi ödeyen insan, matrah artırımına tabi tutulduğunda, az vergi ödeyenden daha düşük oranda vergi ödeyecek, çok ödeyen daha büyük matrah üzerinden vergi ödeyeceği için bu da adaletsizlik. Çünkü bu durumda vergisini zamanında ödeyen mükellef zarar etmiş olacak" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim