• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Saçkıran nasıl geçer?

Saçkıran nasıl geçer?
Saçkıran nedir? Saçkıran nasıl bulaşır? Saçkıran belirtileri nelerdir? Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

Saçkıran bir saç dökülmesi hastalığıdır. Saç kıran, cilde bulaşan ve hızlı yayılan bir tür mantarın sebep olduğu bir cilt ve saç hastalığıdır.

Saçkıranın en önemli zararı ve yan etkisi saçlarda yayılması ve tedavide geç kalınması durumunda kalıcı saç kaybına sebep olmasıdır.

Saçkıran nedir?

Saçkıran, mantarların sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Adına saç kıran denilse de bu hastalığa sebep olan mantarlar, saçta, deride, tırnakta ve ayak parmaklarında mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Saçkıranlı hastanın kullandığı tarak gibi ürünlerden uzak durmak ve kullanmamak gerekir.Saçkıranın erkek ve dişi olarak 2 farklı çeşidi vardır. Dişi olan saçkıran, erkeğe göre yayılma konusunda daha hızlı ve daha güçlüdür.

Saç'ın her bölgesine kolayca yerleşebilir ve kalıcı hale gelebilir. Erkek saçkıran ise, yayılma konusunda daha yavaş ve etki ettiği bölgeler daha azdır. Saçkıran hastalığı herkeste görülebilir. Fakat çocuklarda ve ergenlerde daha sık ve kolay ortaya çıkabilir. Bunun en büyük nedeni ise, bünyenin daha zayıf ve hassas olmasıdır.

Saçkıran nasıl bulaşır?

Saçkıran bir mantar hastalığı olduğu için bulaşıcıdır. Özellikle hastalıklı alana direkt temas halinde hem insanlardan hem de hayvanlardan kolayca bulaşabilir. Saçkıran, mantar enfeksiyonunu barındıran bir hastadan diğer vücuda kolayca aktarılmaktadır. Bu da hasta kişinin eşyalarını kullanmakla mümkündür. Makas, tırnak makası, bıçak gibi temizlik konusunda sıkıntılı ürünleri mümkün olduğunca kişiye özel tutmak gerekir.

Saçkıran belirtileri nelerdir?

Saçkıran başlangıcı genel olarak küçük kabarcık ve sivilce gibi bir dış görünüşe sahiptir. Saçkıranın belirtileri arasında ilk ve en önemlisi budur. Kabarcık olan bölgede bir süre sonra halka biçiminde bir genişleme ve yayılma görülür. Görüldüğü bölgedeki saçı dökmeye ve o bölgede yayılmaya başlar. Saç dökülmesi başlangıç aşamasında geçicidir.

Ancak saçkıran kısa süre içerisinde tedavi edilmezse saç dökülmesi kalıcı kelliğe yol açabilir. Saçkıran'ın var olduğu bölgede saçlar zayıflar ve kırılgan bir hal alır. Nadiren saçkıran olan bölgede sarı cilt lekeleri de meydana gelebilir. Tırnaklarda görülen saçkıran mantarı şikayetlerinde tırnak şeklinde bozulmalar ve farklılıklar görülür.

Saçkıran tedavi yöntemleri nelerdir?

Saçkıran, çözümü olan bir cilt hastalığıdır. ilk olarak saçkırana sebep olan enfeksiyon yapıcı mantarları yok etmek şarttır. Bu da genellikle mantar ilaçları olarak bilinen toz, tablet veya krem şeklinde olan ilaçlarla mümkündür.

Bu ilaç türleri genellikle saçkıran olan bölgeye sürülerek uygulanmaktadır. Griseofulvin adı verilen tablet, en sık kullanılan ve tercih edilen tedavi ilacıdır. Saçkıran iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Minoxil içeren ve düzenli bir şekilde kullanılan spreyler de bölgeye uygulanır ve saç kıran tedavisinde etkilidir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim