• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Saçınızın neden döküldüğü ortaya çıktı

Saçınızın neden döküldüğü ortaya çıktı
Saçların dökülme nedeni aslında farklı bir nedene dayanıyormuş.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Erdem Güven,''Dişiliğin en mühim sembollerindeolan saçların kaybı, sıklığının azalması ya da incelmesi dahi , bayanlarda beden imajı algısında ciddi sıkıntılara sebep açabilmektedir. Saç, kadınların fiziksel görünümlerinin mühim kısmını oluşturur. Saçların parlak ve canlı olması insanların birbirlerini etkilemelerinde ve ilişkilerinde çok büyük ehemmiyet taşır . Saçların canlılığı sağlığın ve kişinin kendini iyi hissetmesinin bir ifadesidir. Saç dökülmesine bağlı dış görünüm ile alakalı negatif kaygılar, psikolojik sorunlar oluşturmakta, yaşam kalitesini etkilemektedir. Saç dökülmesi genellikle erkeklere özel olarak itiraf edilmesinden binaen kadınlardaki saç dökülmesi çok önemsenmeyerek ihmal edilir. Özellikle ergenlik çağından akabinde birden fazla kadında tepe bölgelerde saç kaybı olsun olmasın şakaklardaki saçlarda az da olsa seyrelmeler görülür. Ergenlik döneminden başlayabilen saç dökülme sorunu çoğunlukla menopozdan akabinde iyice fark edilir hale gelir. Saç dökülmesi ihmal edilirse özellikle stresli durumlarda çok fazla ileri evrelere gidebilir. Kadınlarda saç dökülmesinde birden fazla faktörün neden olabildiği ve negatif etkenlerin sona ermesiyle beraber kadınların çok büyük kısmında saçların eskisi gibi gür çıkmaya başladığı fark edilir.''diye belirtti .

Saçın incelmesi ve seyrelmesi

Doç.Dr.Erdem Güven,'' Dünya genelinde bakıldığında her beş kadından birinde incelme, seyrelme olacak şekilde saç kaybı ve hacim azalması görülmektedir. Türkiye’de bu mevzuda yapılmış geniş bir bilimsel tetkik olmamasına karşın her 3 kadından birinde saç problemi olduğu söylenebilir. Şayet yaşa göre bakıldığında menopoz akabinda her 2 kişiden birisinde ciddi saç problemi olduğu ve hemen hemen her menopoz ertesi kadında saç incelmesi olduğunu görüyoruz. Şayet menopoz öncesinde de nadir olarak saç dökülmesi görülebilir. Altta yatan belirli bir sebep bulunduğunda belli saç açıklığına neden olacak tarzda saç dökülmesi olabilir.''diye belirtti .Doç.Dr.Erdem Güven,''Kadınlarda 3 tip saç dökülmesi görülebilir.Yaygın (diffüz) tip: saçın tüm bölgelerinde eşzamanlı olarak seyrelme incelme ve açılmalarla seyreden tiptir. Tedavisi daha zor yapılabilir.Bölgesel (lokalize) tip: altta yatan belirli bir sebep yoksa tedavisi daha basit olabilen ve estetik kayıpların daha az olduğu saç dökülmesi şeklidir. Belli bir şekil ya da madelli (patternli) tip: bu tip özel bazı hastalıklarda görülebileceği gibi genetik geçişlide izlenebilir. Tedavisi nispeten daha uzun sürer.''diye ifade etti .

Saç dökülmesinin nedenleri

Doç.Dr.Erdem Güven,'' Kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri ise şunlardır;Hormonal nedenler; östrojen hormon bozuklukları, tiroid hormon bozuklukları, doğum ertesi hormon çekilmesi, menopoz ertesi , stres, dengesiz beslenme, protein eksiklikleri,Anemi (Kansızlık), Demir, çinko gibi mineral eksiklikleri,Kaza ve yaralanmalar, cerrahi müdahaleler, kronik hastalıklar,Kimyasallar (kozmetik ürünler),Saç koparma hastalığı ve İlaçlar (Doğum kontrol hapları, Kortizon, Antidepresanlar, kemoterapi)''diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:''Saç dökülmesi tedavi seçenekleri şöyledir;Hormonal bozukluluklar ya da vitamin-mineral eksiklikleri ilaçlar ve diyet katkıları ile tedavi edilebilir, Kansızlık (anemi) demir preperatları ve ürünleri ile tedavi edilebilir. Bu bireylerde Medikal (ilaç) tedavisini takiben, çoğu vakit saç dökülmesi durdurulabilir ve hatta kökleri ölmemiş saçlar tekrardan yükselebilir . Medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlarda da saç ekimi yapılabilir. Bu şekilde gercekleşen tedavi kalıcıdır.'' diye belirtti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim