• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Saç ekimi yaptıracaklara "merdiven altı" uyarısı

Saç ekimi yaptıracaklara "merdiven altı" uyarısı
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, merdiven altı saç ekimleri sonucunda insanlarda ilaç reaksiyonları, ağrılı uygulamalar, hastalık...

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, merdiven altı saç ekimleri sonucunda insanlarda ilaç reaksiyonları, ağrılı uygulamalar, hastalık bulaşması hatta ölümcül rahatsızlıklara kadar çok ciddi sağlık problemlerinin oluşabileceğini söyledi.

Saç ekiminin erkeklerin en sık yaptırdığı estetik uygulamaların başında geldiğini belirten FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Hayati Akbaş, "Özellikle 17-18 yaşından sonra kellik oluşması erkekleri ciddi bir şekilde rahatsız eder. Onların özgüvenlerini kaybetmesine, kendilerini daha yaşlı hissetmelerine sebep olur. Fiziksel aktivitelerinde kısıtlamalara gider. Sosyal aktivitelerini önemli ölçüde kısıtlar. En önemlisi de özgüvenlerini çok ciddi şekilde tahrip eder" dedi.

"Kelliğin en önemli sebebinin genetik"

Kelliğin en önemli sebebinin genetik olduğunu ifade eden Akbaş, "Anneden veya babadan aldığı genlerle kellik ortaya çıkar. Stresin, aşırı çalışmanın veya başka bir şeyin faktörü çok düşüktür. Bu nedenle saçı dökülen erkekler, saç ektirmek için arayış içerisinde olurlar. Bugün ülkemizde saç ekimi dünya standartlarına göre bakıldığında en ileri düzeyde yapılan ülkelerden bir tanesidir. Bu nedenle dünyanın hemen her yerinden Türkiye'ye saç ektirmek amacıyla insanlar gelirler. Çok sayıda talep ve erkekler için de çok önemli bir problem olduğu için suiistimalin de en çok yapıldığı estetik uygulama saç ekimidir. Bu dünyada da böyledir" diye konuştu.

Merdiven altı saç ekimlerine dikkat

Saç ekimlerinde çok büyük rant ve çok fazla taleplerin olduğunu ifade eden Akbaş, "Bu nedenden dolayı ülkemizde kesinlikle uygun olmayan, sıhhi olmayan, yasal olmayan, merdiven altı olan çok sayıda saç ekimi vardır. O nedenle saç ekimi yaptırmayı düşünen insanların çok titiz ve dikkatli olmaları gerekir. Sadece fiyata, rakama bakarak, greft sayısına, reklama bakarak asla ve asla karar vermemeleri gerekir. Bu son derece yanıltıcıdır. Çünkü bu işi suiistimal ve merdiven altında yapanlar en çok reklamını yapanlardır. Sosyal medyada hayallerle insanları bir şekilde kendilerine çekmeye çalışırlar" şeklinde konuştu.

" "Saç ekim uzmanı" diye bir şey yoktur"

Sahte saç ekiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Akbaş şöyle devam etti: "Bu tip yerlerin çok fazla reklamı çıkar. Bunlar "garanti" kelimesini çok kullanırlar. "Kliniğimizde garantili saç ekimi', "Şu kadar kök, şu kadar para" gibi kelimeler kullanıyorlarsa bunlar yüzde 99 fason ve merdiven altı yerlerdir. Reklam yapan kişiler "saç ekimi uzmanı" adı altında reklam yapıyorlarsa bunlar merdiven altıdır. Saç ekimi uzmanı diye bir şey yoktur. Saç ekimleri estetik plastik cerrahi bir konudur. Saç ekimi uzmanı adı altında ilkokul, ortaokul, lise mezunu veya başka alanlarda iş sahibi birçok insan saç ekim merkezi açmaktadır. Bunlar ne yazık ki, gazetelerde, televizyonlarda saç ekim uzmanı adı altında açıklamalar yapmakta ve insanları yönlendirmektedirler."

"Sahte saç ekimi öldürebilir"

Saç ekimlerinin nerede yapılması gerektiği hakkında önemli bilgiler veren Akbaş, "Saç ekimleri mutlaka estetik plastik cerrahi uzmanın başkanlığında bir ekip tarafından yapılması gerekir. Bu bir veya iki kişinin yapacağı bir uygulama değildir. Mutlaka estetik plastik cerrahi kliniklerinde, estetik plastik cerrahi merkezlerinde ya da hastanelerin estetik plastik cerrahi ünitelerinde yapılması gerekmektedir. Bu işi araştıran ve saç ekimi yaptırmayı düşünen insanların kesinlikle muhatap olacağı kişi estetik plastik cerrahi olması gerekir. Aksi takdirde ne yazık ki, sağlığın bir alanında olmayan insanlar, bu alanı bir iş gibi görerek faaliyet göstermekte ve saç ekimi yapmakta hatta bilinen hastanelerin odalarını kiralayarak ve yaptıkları reklamlarla insanları toplayıp saç ekimi yapmaktadırlar. Burada devletimizin ve bakanlığımızın da bunlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bunlara dikkat edilmez ise ilaç reaksiyonları, ağrılı uygulamalar, hastalık bulaşması gibi çok ciddi sağlık problemlerine de zemin hazırlayabilir. O yüzden mutlaka saç ekimi düşünen insanların yapması gereken en temel kriter bu kurallara uygun bir klinik bulmaları, bir estetik plastik cerrahları ile irtibata geçmeleridir. Türkiye'nin birçok ilinde bu işi yapan plastik cerrahi ekibi bulunmaktadır. Onun dışında farklı arayışlara girmek çok ciddi sağlık sorunlarına ve hastalıkların yayılmalarına hatta bir takım ölümcül vakalara kadar sonuçlar doğurabilir. Basit bir saç ekimi insanın başına çok ciddi sorunlar getirir. Onun için insanlar bu konuda arayış içerisinde olmaları, doğru merkezleri, doğru yerleri seçmeleri gerekir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim