• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak
Manisa-İzmir arasındaki mesafeyi 15 dakikaya düşürecek Sabuncubeli tünelinin 2017'nin sonunda tamamlanması planlanıyor.

Manisa-İzmir arasındaki mesafeyi 15 dakikaya düşürecek Sabuncubeli tünelinin 2017'nin sonunda tamamlanması planlanıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Manisa-İzmir arasında inşaatı devam eden Sabuncubeli tüneli ve Bağlantı yollarında incelemelerde bulundu. Özdağ'a, Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Oraloğlu, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, inşaatta görevli mühendis ve işçiler eşlik etti. Özdağ, ilk olarak Kalyon inşaatın şantiye alanında bulunan toplantı odasında Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Oraloğlu'ndan tünelle ilgili bilgi aldı. Bilgilendirmenin ardından Özdağ, Sabuncubeli tüneli inşaat alanına geçerek incelemelerde bulundu. İnşaatta yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Özdağ, burada Oraloğlu'ndan çalışma hakkında bilgi aldı.

Tünelin son durumuyla ilgili açıklama yapan Oraloğlu, "Tünel 4 bin 70 metre uzunluğunda. Bittiğinde Manisa ile İzmir'i 15 dakikalık bir mesafeye düşürmüş olacak. Çalışmalarımız 24 saat esasına göre devam etmektedir. Şu an her iki tüpün hem İzmir tarafında hem de Manisa tarafında 24 saat esasına göre çalışmalarımız devam ediyor. Günde yaklaşık 2 metre ilerleme kaydediyoruz. Şu an çalışmalarımızda herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

"2017'NİN SONUNDA TAMAMLANACAK"

Özdağ ise, Manisalıların ve İzmirlilerin tünelin özlemini çektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Sayın Binali Yıldırım, geçen dönem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanıyken, Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başbakanken yola çıkmıştık. Bir firma yap işlet devret modeliyle almıştı. Daha sonra o firmanın iflas etmesi nedeniyle yarım kaldı, ardından mahkeme süreci devam etti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve aynı zamanda Karayolları Genel Müdürlüğümüz devreye girerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu devreye girerek tünel yeniden ihale edildi. Ulaştırma Bakanlığımız tüneli yaptırıyor. Kalyon inşaata. İhaleyi onlar almıştı."

Tünelin 4 bin 70 metrelik bir uzunluğu olduğu bilgisini veren Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki gidiş iki geliş şeklinde. Biraz önce bölge müdürümüzün söylemiş olduğu gibi 15 dakikaya inecek. Manisa İzmir aynı özelliklere sahip iki şehir. İkisi de organize sanayileri olan sanayide zirve iki kent, tarımda zirve olan iki kent, eğitimde zirve olan iki kent. Bu iki kentin öğrencilerini işçilerini çiftçilerini bir an önce İzmir'e taşımak lazım. İzmir'den Manisa'ya taşımak zaman kaybını önlemek, nakitte tasarruf etmek, yakıtta tasarruf etmek adına çok ciddi bir çalışma bu. Bir yandan diğer duble yolumuz devam edecek. Bir yandan tünel 2017'nin sonuna kadar 24 saat esasına dayanarak 4 makineyle aynı anda çalışma yapılmaktadır. 2017'nin sonuna kadar burası tamamlanmış olacak. Böylece nakit tasarrufumuzu yakıt tasarrufumuzu bir yandan insan kayıplarımızı ve milli servetimiz olan araba kayıplarımızı önlemiş olacağız."

TOPLAM 3 BİN 926 METRE KAZI YAPILDI

İzmir ile Manisa'yı birbirine bağlayan en kısa güzergah olan Sabuncubeli geçidi, kışın buzlanmanın olduğu, yüzde 9,5'e varan yüksek eğim ve 14 virajdan dolayı düşük standartlara sahip, trafik kazalarının yoğun olduğu bir yol. Projenin tamamlanması ile tünel içinde yüzde 1,5 yol eğimi olacak ve bu kesimdeki yüksek eğim ve küçük virajların ortadan kaldırılması neticesinde yol kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlayacak. Böylece yüksek bakım maliyetleri ve kaza ile oluşan yaralanma, can ve mal kayıpları en aza indirilecek.

Sabuncubeli tüneli 2011 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihale edildi, firmanın iflas etmesi sonucunda 2015 yılında ihale feshedildi. Tünelin inşaat işi 26 Mayıs 2015 tarihinde yeniden ihale edilerek sözleşme imzalandı ve inşaata başlandı. Tünelin bugüne kadar İzmir bölümünde sol tüpte bin 655 metre, sağ tüpte bin 593 metre kazı; Manisa bölümünde sol tüpte 164 metre, sağ tüpte 514 metre olmak üzere sağ tüpte 2 bin 107 metre, sol tüpte bin 819 metre; toplam 3 bin 926 metre kazı ve destekleme yapıldı. Tünel inşaatı 2017'nin sonunda tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor."

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak

Sabuncubeli Tüneli 2017’nin Sonuna Tamamlanacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim