• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C

Sabbahi: İhvan teşkilat olarak da yasaklanacak

Sabbahi: İhvan teşkilat olarak da yasaklanacak
Mısır'da, seçim kampanyasına başlayan Cumhurbaşkanı adayı Kerame Partisi lideri Sabbahi, "Cumhurbaşkanı olduğum taktirde İhvan teşkilat olarak da, parti olarak da yasaklanacak. Gelecekleri yok. İhvan'ın devlet kurumlarında bulunmasına karşıyım" dedi.

Mısır'da, seçim kampanyasına başlayan Cumhurbaşkanı adayı Kerame Partisi lideri ve Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, kazanması durumunda İhvan'ın teşkilat olarak da parti olarak da yasaklanacağını belirterek, "Gelecekleri yok. İhvan'ın devlet kurumlarında bulunmasına karşıyım" dedi.

Mısır'daki En-Nehar adlı özel bir televizyon kanalına konuşan Sabbahi, 26-27 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimine, seçim kampanyasına ve kazanması halinde izleyeceği iç ve dış politikaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dışlamaya karşı olduğunu ancak adil bir yol izlemek istediğini belirten Sabbahi, İhvan'la ilgili olarak "Gelecekleri yok. İhvan, muhalefette başarısız oldu. İhvan'ın devlet kurumlarında bulunmasına karşıyım" değerlendirmesinde bulundu. Sabbahi, cumhurbaşkanı olduğu takdirde İhvan'ın cemaat veya parti olarak devlet kurumlarında bulunmayacağını, anayasaya göre hiç bir partinin dini temelli kurulamayacağını kaydederek İhvan'ın teşkilat olarak da, parti olarak da yasaklanacağını kaydetti.

İhvan'a ve Mursi'ye eleştiriler

Sabbahi, "İhvan, 30 Haziran'da halkın iradesine meydan okudu ve ülkede şiddet için ortam oluşturdu. Halk onları seçtiğinde ve cumhurbaşkanı çıkardıklarında İhvan ile beraber oldum ama halk onlara karşı çıktığında ve devirdiğinde ben de karşılarında oldum. Ben hala halkın yanındayım, devrimin hedeflerinden tarafım, fakirlik, yolsuzluk ve zorbalıkla mücadele edenlerdenim" şeklinde konuştu.

Sabbahi, "İhvan teşkilat olarak yasaklı ancak vatandaşın devlet tarafından herhangi bir kovuşturma yapılmaksızın barışçıl olarak görüşünü ifade etme hakkı var" ifadelerini kullandı.

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve darbeyle görevinden alınan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sabbahi şunları kaydetti:

"Mübarek durgunluğun, yolsuzluğun, diktatörlüğün, yoksuluğun ve bağımlılığın sembolüydü. Mursi ise halkın verdiği fırsatı zayi etmenin örneğiydi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan)  topluma tercih etti. Teşkilatı devletin yerine koymak istedi ve yönetimde başarısız oldu."

 "ABD ile ilişkileri koruyacağız"

Cumhurbaşkanı seçilirse Arap Birliği'ne alternatif bir oluşum geliştireceğini ifade eden Sabbahi, "Arap Birliği'ne alternatif bir birlik formülü üzerinde çalışacağız. Bu birlik ülkelerin bağımsızlığını korumayı, ortak bir savunma, kalkınma, eğitim, kültür çevresinde birleştirmeyi ve birliğin sağlamasını hedefleyecek" dedi.

Seçim kampanyası kapsamında dış politika vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sabbahi, şöyle devam etti: "Körfez ülkeleri ile istikrarlı bir ilişkiyi destekliyoruz. Katar da bunlardan biri ancak Mısır halkına rağmen İhvan'ı desteklemekten vazgeçtiği takdirde Katar ile ilişkileri düzeltebiliriz."

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'nin ABD ziyareti sırasında ABD ile Mısır ilişkilerine dair "evlilik" benzetmesi yaptığına dair medyada yer alan haberlere ilişkin Sabbahi, şu değerlendirmeyi yaptı: "ABD ile ilişkilerimizi koruyacağız ancak hiçbir ülkeyle evli değiliz, kimseye de bağlı olmayacağız."

 "Ordu siyasette rol almayacak"

ABD'den gelen ekonomik yardımları eleştiren ancak askeri yardımları savunan Sabbahi, seçimi kazanırsa "ABD, Rusya, Çin, Güney Afrika ile iyi ilişkiler kuracağını ancak Mısır'ı bir bağımlılık içerisine sokmayacağını" söyledi.

İsrail ile yapılan anlaşmalar hakkında Sabbahi, "Mısır'ın devlet olarak imzaladığı bütün anlaşmalara saygı duyacağım. Camp David anlaşması uluslararası kanunlara göre düzenlenecek" dedi.

Etiyopya ile Mısır arasında gerginliğe neden olan Hadase Barajı'na ilişkin Sabbahi, "Mısır'ın su hakkının bir damlasının dahi kısıtlanmasına izin vermeyeceğim.  Mısır'ın çıkarlarına ve su hakkına dokunmaksızın kalkınma ve gelişmeyi paylaşmak için bir kurum oluşturmak üzere Nil havzasındaki ülkelerinin katıldığı bir toplantı yapma çağrısında bulunacağım" diye konuştu.

Sabbahi, "Ne ordunun siyasette rol oynamasına ne de devrimle düşürülen polis devlet anlayışına geri dönülmesine gerek var. Yaraların sarılması için adil yargılama, tazminat ve hoşgörü kapılarının açılması lazım" ifadelerini kullandı.

Ülkedeki güvenik sorunları hakkında konuşan Sabbahi, vatandaşların güvenliğinin sağlanması için İçişleri Bakanlığı'nın harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek polis teşkilatının yeniden yapılanması ve bazı değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Son olarak toplumsal adaleti sağlama konusunda ısrarcı olduğunu aktaran Sabbahi, cumhurbaşkanı olduğu takdirde maaşını azaltacağını, maaşlara düzenleme getireceğini sözlerine ekledi.

Mısır'da, 26-27 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimi için Kerame Partisi lideri ve Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'nin yanı sıra Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi de adaylığını koymuştu. Sisi, önceki gün Mısır'ın CBS ve On TV kanallarına verdiği ortak mülakatta, "kendi döneminde Müslüman Kardeşler'in var olmayacağını, İhvan'ı kendisinin değil Mısır halkının bitireceğini" söylemişti. Sisi'nin bu açıklamasına İhvan sert tepki göstermişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim