• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Sabancı Çimento/Gürdal: 1.5 milyar dolara kadar borçlanabiliriz

Sabancı Çimento/Gürdal: 1.5 milyar dolara kadar borçlanabiliriz
Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Gürdal, "Satın alma fırsatları için 1,5 milyar dolara kadar borçlanma potansiyelimiz var" dedi

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Hakan Gürdal, Sabancı Çimento Grubu olarak satın alma fırsatlarını incelediklerini belirterek, "Satın alma fırsatları için 1,5 milyar dolara kadar borçlanma potansiyelimiz var" dedi.

Gürdal, düzenlenen basın toplantısında Sabancı Holding Çimento Grubu şirketlerinde ve sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. abancı Holding'in stratejik iş kollarından biri olan çimento sektöründe geçen yıl toplam cirolarının yüzde 16 artışla 2,5 milyar liraya yükseldiğini belirten Gürdal, iştiraklerinden Akçansa ve Çimsa'nın toplam karının 450 milyon liraya ulaştığını, Çimento Grubu'nun piyasa değerinin ise 5,5 milyar liraya çıktığını bildirdi.

Dünya çimento tüketiminin, 2014 yılında yüzde 2,5'lik artışla 4,1 milyar ton düzeyine ulaştığı bilgisini veren Gürdal, "Türkiye'de 75 milyon tonun üzerinde çimento üretildiğini görüyoruz. Avrupa'nın en büyük dünyanın 4. ve büyük çimento üreticisiyiz" diye konuştu.

Geçen yıl çimento tüketiminde en ciddi artışın yüzde 7,5 ile Karadeniz ve yüzde 5,3 ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiğini belirten Gürdal, Marmara Bölgesi'nin çimento tüketiminin toplam içindeki payının yüzde 27 olduğunu bildirdi.

Akçansa Çanakkale ve Çimsa Mersin fabrikalarındaki atık ısı tesislerinde üretilen elektrik ile yılda 40 milyon lira enerji tasarrufu sağlandığını anlatan Gürdal, "Türkiye cari açığı nedeniyle fosil yakıtlara ihtiyacı olan bir ülke. Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılmasına ihtiyaç var. Kaynağında ayrıştırılmış olan evsel atıkların yaratacağı değer ve potansiyel çok büyük" şeklinde konuştu.

Gürdal, Afyon'da yeni bir fabrika yaptıkları bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Afyon yatırımımız bizim gurur kaynağımız olacak. Bu yıl temeli atılacak fabrika, 2016 Mayıs'ta açılacak. Hızlı ve yoğun bir programla çalışıyoruz. Doğal kaynakları ve hammaddeyi olabildiğince optimimum şekilde kullanabileceğimiz bir proje olarak dizayn edilebiliyor. Çimsa Grubu bünyesinde değerlendiriyoruz. 500 bin ton olan mevcut kapasitemiz, 1,5 milyon ton klinker kapasiteye ulaşacak. Afyon fabrikamızda iddiamız; yakın coğrafyamızda en verimli ve sürdürülebilirliğe ilişkin en doğru örneği teşkil edebilmek. 2015 yılında 300-330 milyon liralıkk yatırım hedefimizin içinde büyük oranda Afyon fabrikamız bulunuyor."

Uzun zamandır yurtdışında satın alma planlarının gerçekleşememesinde siyasi ve politik gelişmelerin etkili olduğunu vurgulayan Gürdal, "Bizim değer yaratma gücü ve potansiyelimizin yüksek olduğuna inandığımız bölgelerde çok büyük değişimler yaşanıyor. Sabancı Çimento Grubu olarak satın alma fırsatlarını inceliyoruz. Satın alma fırsatları için 1,5 milyar dolara kadar borçlanma potansiyelimiz var" diye konuştu.

- "3. Boğaz Köprü'nün ayaklarını özel bir çimentodan ürettik"-

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da geçen yıl Türkiye çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 9'unu karşılayacak miktarda üretim yaptıklarını söyledi..

Hacıkamiloğlu, 7,5 milyon ton üretim kapasitelerinin bulunduğunu belirterek, yurtiçi çimento ve klinker satışlarının 6 milyon ton olarak rekor seviyede gerçekleştiğini kaydetti.

Akçansa'nın geçen yıl 1,4 milyar lira ciroya ulaştığını aktaran Hacıkamiloğlu, şirketin net karının da 250 milyon lira olduğunu bildirdi.

Hacıkamiloğlu, yer aldıkları projelere geçen yıl İstanbul'da inşa edilecek 3. Boğaz Köprüsü'nü de eklediklerini belirterek, "3. Boğaz Köprüsü'nün ayakları betonarme inşaat tekniğiyle yapıldı. 300 küsür metreyle Avrupa'nın en büyük yapılarından biriydi. Hem Anadolu Yakası'nda hem de Avrupa Yakası'nda kurduğumuz tesislerle bu özel betonu özel bir çimentodan ürettik. Büyükçekmece fabrikasında ürettimiz bu çimentoyu 100 yıl sorunsuz bir şekilde hem o yüke hem o trafiğe hem de iklim koşullarına dayanabilecek bir beton ürettik. 100+ adını taşıyan ürünümüz her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye dayanıklı" bilgisini verdi.

Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay ise gri çimentonun yanı sıra ürettikleri beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu gibi özel ürünlerle inovasyon konusunda sektöre öncülük ettiklerini belirterek, Çimsa olarak beyaz çimentoda dünyanın ilk iki markasından biri olduklarını kaydetti.

Çimsa'nın gündeminde önemli bir yatırım kararı bulunduğunu anlatan Özhatay, "2012 yılında bünyemize kattığımız Afyon Çimento Fabrikamızı, modern teknolojilerle donatılmış yeni bir üretim tesisine taşıyacağız. 165 milyon dolar tutarında yatırımla Afyon'da şehir dışında, Halımoru köyünde yeni bir fabrika kuracağız. Planlamalarımıza göre 2015 son çeyrekte temel atma törenini yapacağız" dedi.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim