• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Sabah Yapılan Spor Kalbe Zararlı

Sabah Yapılan Spor Kalbe Zararlı
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, sabah saatlerinde yapılan sporun kalbe zararlı olduğunu belirterek, özellikle de daha önce kalp krizi geçirmiş hastaları sabahları ağır egzersizler yapmamaları konusunda uyardı.

İş dünyasının önemli isimlerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un sabah saatlerinde spor yaparken kalp krizi geçirmesi, akıllara sabah yapılan egzersizlerin kalbe zararlı olup olmadığı sorusunu getirdi. Konuyla ilgili konuşan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp krizlerine en yatkın zaman diliminin özelikle sabahın erken saatleri olduğunu ifade ederek, bu zaman diliminde ağır egzersiz yapmanın özellikle daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda kalp krizi riskini arttıracağını belirtti.

Dünyada ölüme en fazla neden olan hastalık grubunun "Kardiovasküler" (kalp damar) hastalıkları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özdemir, "Kalp krizleri de bunların içinde en fazla ölüme neden olan gruptur. Kalp krizlerinde ölümler genellikle ilk bir saat içinde oluşmakta ve bu da ventriküler fibrilasyon dediğimiz kalp ritmi bozukluğu nedeniyledir. Kalp krizleri sirkadien ritim dediğimiz günün belli saat aralıklarında özelikle de sabah 06 ve 10 arasında en sık olmaktadır. Bunun nedeni vücutta salgılanan hormonların özellikle de adrenalin ve kortizol seviyelerinin bu saatlerde en yüksek seviyelerde salgılanmalarıdır. Adrenalin bir yandan kalp hızını arttırarak kalbin oksijen tüketimini arttırmakta bir yandan da damarlarda vazokonstrüksiyon dediğimiz damarın büzüşmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda kan basıncı artarak kalbi daha da yormaktadır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özdemir sabah saat 06 ile 10 arasının kan hücrelerinin en yapışkan olduğu, kanın pıhtılaşma sisteminin en fazla olduğu ve akışkanlığını sağlayan mekanizmanın an zayıf olduğu dönem olduğunu söyleyerek, "Özetle sabah saatleri kalbin en hızlı çalıştığı, kan basıncının en yüksek olduğu, pıhtılaşmanın en yüksek olduğu, kan pulcuklarının en yapışkan olduğu ve pıhtılaşmaya karşı çalışan sistemin en zayıf olduğu dolayısıyla kişilerin kalp krizine en yatkın olduğu saatlerdir" diye konuştu.

Kalp hastalıkları risk faktörleri hakkında da bilgiler veren Özdemir, "Bu faktörleri; sigara, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, aile hikayesi(genetik geçiş), erkek cinsiyet ve yaş olarak sıralayabiliriz. Genetik geçiş, yaş ve erkek cinsiyet değişmez risk faktörleridir" dedi.

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp krizi geçirmiş, kroner balon-stent takılmış, bypass ameliyatı olmuş hastaların düzenli ilaç kullanmaları ve düzenli egzersiz yapmaları gerektiğini kaydederek "Egzersiz olarak bu grup hastalarımızın koşu bandında koşma, açık havada hızlı tempoyla koşma, ağır salon egzersizlerini önermiyoruz. Bu hastalarımıza yönelik en iyi spor şekli açık havada yürüyüş, bisiklet egzersizleri, yüzme gibi kişiyi çok yormayacak ama dinç kalmasını sağlayacak sporlar yapmasıdır. Peki bu egzersizleri ne zaman yapalım? Sabahleyin değil, akşamüstü veya akşam yemeğinden iki saat sonra en uygun zaman dilimidir. Eğer kişi her şeye rağmen egzersizini sabahleyin yapacaksa yapılacak en güzel spor açık havada yürümektir. Ama koşma değil" şeklinde konuştu.

Sabah Yapılan Spor Kalbe Zararlı

Sabah Yapılan Spor Kalbe Zararlı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim