• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Sabah Sporuna Saat Uyarısı

Sabah Sporuna Saat Uyarısı
Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, fiziksel aktivitenin artırılmasının ölümün göreceli riskinde yüzde 20-35 azalma sağladığını belirtirken,...

Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, fiziksel aktivitenin artırılmasının ölümün göreceli riskinde yüzde 20-35 azalma sağladığını belirtirken, egzersizin yapılacağı saate dikkat çekti.

İnsan vücudunda strese karşı mücadele eden kortizol hormonunun sabaha karşı en düşük düzeye indiğini bildiren Prof. Dr. Bahçeci, "Bu nedenle stresle mücadelenin en zayıf olduğu zaman sabahın erken saatleridir. İnsanların çoğunun sabah karşı ölmesinin bir nedeni de budur" dedi.

"YAVAŞ YAŞAYAN OLMAYIN"

Egzersizde amacın gün içerisinde yiyeceklerle alınan ve fazlası depolanan enerjiyi yani şekeri ve yağı yakmak olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, fiziksel aktivitenin ömrü uzattığını söyledi. Birçok çalışmada kalp ve damar hastalığı olan kişilerde düzenli egzersizin yararlarının gösterildiğini belirten Prof. Dr. Bahçeci, "Erken ölüm riski azalmaktadır. Egzersizle haftada bin 600 kkal enerji harcanması koroner arter hastalığın ilerlemesini durdururken, haftada 2 bin 200 kkal enerji harcanması ise damar daralması ile ilişkili bulunmuştur" dedi.

"EGZERSİZ ÖMRÜ UZATIYOR"

Egzersizin ömrü uzattığının altını çizen Prof. Dr. Bahçeci, "Fizik aktivite ya da diğer bir deyişle egzersiz vücut ağırlığının düzenlenmesi, iyilik hali, kalp hastalığından korunma ve diyabetin önlenmesi gibi son derece yararlı bir süreçtir. Fiziksel egzersizle kaybedilen enerji miktarı sedanter ya da başka bir deyişle yavaş yaşayanlarda yüzde 10-15 civarındayken, düzenli egzersiz yapan kişilerde bu oran yüzde 30-40'a ulaşabilir. Hem erkek hem de kadınlarda fiziksel aktivitenin artırılması göreceli ölüm riskinde yüzde 20-35 azalma sağlar. Fiziksel olarak inaktif orta yaşlı bayanlarda (haftada 1 saatten daha az egzersiz yapan) tüm nedenlere bağlı mortalitede (ölüm) yüzde 52 artış olmakta, kardiyovasküler mortalite ikiye katlanmakta, kansere bağlı mortalitede ise yüzde 29 artış görülmektedir. Haftada 150 dakika orta derecede fiziksel aktivite diyabet riskini azaltmada bir şeker ilacı olan metforminden daha etkili bulunmuştur. Yine diyabetik hastalarda haftada 2 saat yürüme ile kardiyovasküler ölüm yüzde 34-53 azalırken, tüm mortalite yüzde 39-54 azalır. Düzenli egzersiz kolon ve meme kanserlerinde azalmaya yol açar" ifadelerini kaydetti.

SABAH ERKEN SAATLERDE YAPILAN SPOR NEDEN RİSKLİ?

Prof. Dr. Bahçeci, ömrü uzatan egzersizin doğru saatte yapılmaması halinde ölümle de sonuçlanabileceğine dikkat çekerek, "İnsan vücudunda strese karşı mücadele eden kortizol hormonu sabaha karşı en düşük düzeye iner. Bu nedenle stresle mücadelenin en zayıf olduğu zaman sabahın erken saatleridir. İnsanların çoğunun sabah karşı ölmesinin bir nedeni de budur. Bu nedenle egzersiz çok erken saatlerde yapılmamalı mümkünse sabah sekiz-dokuz sularında ya da akşam yapılmalıdır. Yine aşırı açken ve yemekten hemen sonra egzersizden kaçınılmalıdır; yemekten 1-2 saat sonra yapılan aktivite iyi bir zamanlamadır" dedi.

"AEROBİK EGZERSİZ ÖNERİYORUZ"

Prof. Dr. Bahçeci, hekim olarak metabolik açıdan yararlı olan aerobik egzersizi önerdiklerini sözlerine eklerken, "Fizik egzersize başlamadan önce mutlaka kardiyopulmoner kontroller yapılmalı, kişinin yaşı, kalp hastalığı, hipertansiyon, baş dönmesi, kemik erimesi gibi eşlik eden hastalıkların varlığı mutlaka araştırılmalıdır. Başlangıç aktiviteleri olarak yürüme, yüzme, merdiven kullanma gibi günlük yaşam aktivitelerinin artırılması önerilir. Fiziksel aktivitenin sıklığı haftada 3-7 gün arasında değişmeli ve mümkünse haftada en az 5 gün yapılmalı" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim