• BIST 9524.59
  • Altın 2501.311
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.6697
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak:"biz Başkanlık Sistemine Karşı Değiliz"

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak:"biz Başkanlık Sistemine Karşı Değiliz"
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, partisinin Uşak ilindeki olağan genel kongresine katıldı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, partisinin Uşak ilindeki olağan genel kongresine katıldı.

Kamalak kongrede yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidara seslenerek, "Biz Başkanlık sistemine karşı değiliz, ancak getirin masaya görüşelim" ifadelerini kullandı. Kamalak ayrıca, "Anayasa Komisyonu bir masanın etrafına oturup çorba bile içemezler" ifadelerini kullandı.

Kamalak konuşmasında; "Biz başkanlık sistemine prensip itibari ile karşı değiliz. Başkanlık sistemini 1970'ler de gündeme taşıyan ilk olarak bizlerdik. Ama o günkü şartlarda baktık ki zemin uygun değil, başkanlığı bir tarafa bırakalım, onun üzerinden hareket edelim dedik. Cumhurbaşkanını halk seçmeli dedik, sürekli onu uyguladık. Bu fikirde bizimdir. Başkanlık sistemi ile ilgili düşünce de bizimdir. Diyoruz ki iktidar sahiplerine, samimi iseniz gerçekten bir başkanlık sistemi istiyorsanız, nasıl bir başkanlık sistemi ise getirin masaya görüşelim, tartışalım. 3-4 seneden beri bu konu tartışılıyor. Ama ortada nasıl bir başkanlık sistemi istenildiğine dair bir model yok. Yakın zamanda Türkiye'de başkanlık sistemi diye bir kitapçık yayınladılar. Dünyada iki tip başkanlık sistemi vardır. Birincisi tam başkanlık sistemidir, örneği de Amerika Birleşik Devletlerinde uygulanmaktadır. İkincisi ise yarı başkanlık sistemi Fransa'da uygulamaktadır. Siz bunlardan hangisini istiyorsunuz diye sorduk. Biz Türk tipi başkanlık istiyoruz dediler. Peki soruyoruz şimdi, Türk tipi başkanlık sistemi derken İslam öncesi Türk tipi mi, İslam sonrası Türk tipi mi, getirin görelim. Getirin şu başkanlık sistemi modeline bakalım elbette diyecekler ki İslam sonrası başkanlık sistemi. Soruyoruz o zaman Osmanlı Dönemi başkanlık sistemi mi, Cumhuriyet dönemi başkanlık sistemi mi.? Cumhuriyet dönemi ise Atatürk dönemi mi başkanlık sistemi mi? Şeflik dönemi başkanlık sistemi mi ? Getirin şunu, yok" ifadelerini kullandı.

"ANAYASA KOMİSYONU ÇORBA BİLE İÇEMEZ"

Kamalak, partisinin Uşak kongresinde yaptığı konuşmada ayrıca, "Sahip oldukları geniş medya gücünü kullanarak, devlet imkanlarını kullanarak, anayasa değişikliği diyorlar. Bakıyorsunuz her medya bunu işliyor. Henüz komisyon toplanmadan açıklamalarımız oldu. Komisyon perşembe günü toplandı biz çarşamba günü basın açıklaması düzenledik.1 gün öncesinden söyledik. Siz mi anayasayı değiştireceksiniz diye soru sorduk. Biz milli görüş olarak, biliyoruz sizleri. Anayasa yapmak bizim işimiz. Milli görüşün işidir. Anayasa yapmak bu komisyon mu, emin olun bunlar bir masanın etrafına oturup çorba bile içemezler dedik. Bunu şimdi söylemiyoruz, ilk toplantı gerçekleşmeden önce açıkladık" ifadelerini kullandı.

Kamalak konuşmasının ardından, partisinin Kütahya kongresine katılmak üzere yola çıktı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak:"biz Başkanlık Sistemine Karşı Değiliz"

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak:"biz Başkanlık Sistemine Karşı Değiliz"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim