• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

"Rusya’nın yaptırımları Türkiye’yi değil, Antalya’yı vurdu"

"Rusya’nın yaptırımları Türkiye’yi değil, Antalya’yı vurdu"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya uçağının sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülmesinin ardından uygulanan...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya uçağının sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülmesinin ardından uygulanan yaptırımların Türkiye'yi değil, Antalya'yı vurduğunu söyledi.

ATSO Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Davut Çetin, Antalya'yı derinden etkileyen Rusya kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeni yılda Antalya'da en önemli konunun tarımda ve turizmde Rusya yaptırımları olacağını ifade eden Çetin, "Rusya'nın yaptırımları, sanki Türkiye'yi değil, Antalya'nın tarım üreticisini ve turizmini hedef aldı." diye konuştu.

Rusya'ya Türkiye'nin meyve ihracatı 830 bin ton, sebze ihracatının ise 550 bin ton olduğunu hatırlatan Çetin, "Bunun 360 bin tonu örtü altı domates. 360 bin tonu portakal, 170 bin tonu üzüm. Ayrıca salatalık, biber gibi ürünler de ihracatımızda önemli yer tutuyor. Antalya'nın ihracatı resmi verilerde yeterince görünmüyor. Çünkü Trabzon, Samsun, Mersin üzerinden, ayrıca Doğu Avrupa'dan giden ürün var. Neresinden baksanız 500 bin tona yakın ürün söz konusu. Henüz sorun başlamadı, çünkü ihracat azalarak devam ediyor." şeklinde konuştu.

TARIM'DA 70 MİLYON DOLAR KAYIP

Aralık'ta Rusya'ya meyve ihracatının arttığını, ancak sebze ihracatının yüzde 50 düştüğünü kaydeden Çetin, "Ekonomik kriz nedeniyle Rusya'ya bölgemiz ihracatı bu yıl 340 milyon dolardan 270 milyon dolara geriledi. Şimdi yaptırımlar Ocak'ta başlayacak, Ocak'tan itibaren ürün de bollaşacak. Önümüzdeki aydan itibaren mutlaka alternatif pazarların, yolların bulunması gerekiyor. Eğer üretim bol olur ve alternatif bulunmazsa ürünün bol olduğu dönemde fiyatlar da düşer." tespitinde bulundu. Rusya yaptırımlarının ikinci ve en önemli kısmının Türkiye'ye "charter" seferlerinin engellenmesi olduğunu aktaran Çetin, yapılan propagandaların sonucunda ciddi etkilerin oluşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Son bir ayda gerek tarım ihracatında gerekse turizmdeki kaygıların büyük belirsizlik yarattığına işaret eden Çetin, "Tarım ve turizm dışında ticaret, sanayi, inşaat bütün sektörler etkilendi. Tedarik anlaşmalarında sıkıntı yaşanıyor ve bu durum bütün Antalya'yı etkiliyor." dedi. Krizin kolayca atlatılabilmesi için sektör temsilciler ve hükümet yetkilileriyle görüştüklerini sözlerine ekledi.

TURİZMDE KAYIP 2.5 MİLYAR DOLAR

Turizmde ciddi bir düşüş olmamasına rağmen gelirlerin azaldığını hatırlatan Çetin şöyle konuştu: "Turizm geliri 10 ayda 2.5 milyar dolar düşmüş görünüyor. Bu neredeyse tamamen Antalya kaybıdır. Dolayısıyla bu hesaplar doğru yapılmalıdır. Temennimiz, Rusya ile ilişkilerin önümüzdeki aylarda düzelmesidir. Çünkü Rusya'nın bize, bizim Rusya'ya ihtiyacımız var ve Rusya ile yalnızca ekonomide değil, sosyal alanda da önemli bağlarımız oluştu."

Krizden çıkış için Avrupa'dan örnek veren Çetin, "Geçen yıl Rusya Avrupa ülkelerine tarımda benzer yaptırımlar uyguladı. Avrupa ülkelerinde kamu alımlarıyla üreticinin zararını azalttı." diye konuştu. 2015'teki kayıplara işaret eden Çetin, şöyle devam etti: "Bu yıl Rusya'da 650 bin, Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, Avusturya, Norveç, Çek Cumhuriyeti pazarlarında da 250 bin kadar turist kaybettik. Almanya, Ukrayna, İngiltere ve Doğu Avrupa'da 200 bin kadar artış oldu. Oran olarak Rusya'da yüzde 18, toplamda yüzde 5 kayıpla yılı kapattık. Rusya'da aslında Ekim ayında artıya geçtik, Kasım ayında ise rekor bir artış yaşandı. Ama Kasım ayında rakamlar zaten düşük olduğu için yıl genelini etkilemedi."

2016'nın Rus turistler açısından önemli olduğunu belirten Çetin, "Rus konuk sayımız yüzde 18 düşmesine rağmen 2.8 milyon turist ve yüzde 26'lık bir oran demektir. Geceleme ve turizm gelirinde ise bu pay daha yüksektir." dedi. Antalya'da Rus vatandaşlara satılan konut sayısının 13 bin civarında olduğunu kaydetti.

YÜKSEKOVA FUTBOL TAKIMI ANTALYA'DA KAMP YAPACAK

Suriye'de yaşanan olayların Türkiye'ye de sıçradığını, Güneydoğu'da şimdiye kadar görülmemiş olayların yaşandığını belirten Çetin, bölgede durumun iç acıtıcı olduğunu aktardı. Acıları hafifletmek adına Hakkâri Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası'yla görüşerek Yüksekova ilçesi futbol ekibinin Antalya'da kamp yapmasına öncülük ettiklerini kaydetti. Bu davranışın diğer odalara da örnek olması temennisinde bulundu.

YENİ BİR ULUSLARARASI VE ULUSAL İLETİŞİM POLİTİKASI

Dünya basınında Türkiye ile ilgili yazılanlar ve söylenenlerin çok iyi olmadığını hatırlatan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunları küçümsemek hata olur. Türkiye yeni bir uluslararası ve ulusal iletişim politikası geliştirmek zorundadır. Putin'in yıl sonu basın toplantısına bin 400 kadar gazeteci katıldı. Dünyanın her yerinden basın mensupları 4 saate yakın soru sordu. Bizim liderlerimiz de benzer bir iletişim politikası yürütmelidir. Ayrıca bu dönemde Türkiye'nin imajını olumsuz etkileyecek kitap toplatma, gazeteci tutuklama gibi olaylardan da sakınılmalıdır. Ortada uluslararası sorunlar varken, Türkiye'nin barış içinde yaşayan, demokratik bir ülke olmadığı imajı yerleşirse hem dış politikada hem ekonomide zayıflarız."

ATSO Meclis toplantısında 2016 bütçesi de görüşüldü.

"Rusya’nın yaptırımları Türkiye’yi değil, Antalya’yı vurdu"

"Rusya’nın yaptırımları Türkiye’yi değil, Antalya’yı vurdu"

"Rusya’nın yaptırımları Türkiye’yi değil, Antalya’yı vurdu"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim