• BIST 9547.52
  • Altın 2485.113
  • Dolar 32.5035
  • Euro 34.8016
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Rusya'nın Suriye'den Neden Geri Çekildiği Ortaya Çıktı! Kanlı Bir Bahar Yaklaşıyor

Rusya'nın Suriye'den Neden Geri Çekildiği Ortaya Çıktı! Kanlı Bir Bahar Yaklaşıyor
Rusya'nın Suriye'den askerlerini neden geri çektiği ortaya çıktı. ABD'li senatör McCain, Rusya'nın enerjisini ve dikkatini başka yere çekeceğini, Ukrayna'da kanlı bir baharın yaklaşmakta olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, askeri müdahalenin amaçlarına büyük ölçüde ulaştığını belirterek, askerlerinin salı gününden itibaren Suriye'den çekilmeye başlayacağını açıkladı. Putin'in flaş Suriye kararına ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili "bize verilen bir bilgi olmadı" derken ABD'li muhalif senatör John McCain, konuya ilişkin çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

McCain Obama'yı Suriye'de yaşanan katliamlara seyirci kalmakla eleştirirken Suriye'den çekilme kararı alan Rusya'nın enerjisini ve dikkatini başka yere çekeceğini, Ukrayna'da kanlı bir baharın daha yaklaşmakta olduğunu söyledi.

ABD yönetiminin Rusya karşısında zayıfladığını savunan McCain'in yazılı açıklamasında, "Putin, katil Esad rejiminin ayakta kalabilmesini sağlamak amacıyla yeterli muhalifi bombalayarak öldürdüğünü düşündüğünü gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

"PUTİN YIKILMAKTA OLAN ZALİM ESED'İ AYAKTA TUTTTU"

McCain'in Rusya ve Obama yönetimini topa tutan sözleri şöyle devam etti:

"4 yıldan bu yana Suriye halkının yaklaşık yarısını kıyıma uğratırken Obama yönetimi kenarda oturarak olanları izledi. Ardından Esad zayıf düşünce Putin askeri olarak müdahil oldu ve zalim Esad'ı ayakta tuttu. Obama yönetimi bu katliam karşısındaki kayıtsızlığını Rusya'nın Suriye'de bataklığa saplanacağını öne sürerek mazur gösterdi.

Yönetim, "krize askeri çözüm bulunmuyor" bahanesiyle kendisini avuttu. Obama yönetimi, Suriye'de herhangi bir siyasi çözümün askeri boyutlarıyla yüzleşmek istemedi."

"UKRAYNA'DA KANLI BİR BAHAR YAKLAŞIYOR"

Senatör John McCain, Obama yönetiminin Esad rejimi ve Rusya'nın Suriye'de ortaklaşa şekilde gerçekleştirdiği sivil katliamlarına karşı takındığı ikiyüzlü tutumu sözlerinin devamında yerden yere vurarak Suriye'deki krizin gidişatı, DAEŞ'le mücadele ve Ukrayna krizi hakkında önemli tahminlerde bulundu.

"Ne yazık ki, Rusya ve uydu devletleri Suriye'de bunu gösterdi. Sahadaki askeri dengeleri değiştirdiler. Menfaatlerine hizmet eden bir siyasi çözümü dayatmak adına sahadaki dengeleri lehlerine çevirdiler. Bu muhtemelen Suriye'deki ezici krizin devamına, DAEŞ'in daha da güçlenmesine ve mülteci akınlarının daha da artmasına yol açacaktır. Rusya'nın, enerjisini ve dikkatini başka yerlere çevirmesiyle de korkarım ki Ukrayna'da kanlı bir bahar daha yaklaşıyor."

"PUTİN'İN ÜLKEMİZDE YERİ YOK, SADECE GİTMELİ"

Askerlerin Salı gününden itibaren çekilme kararına ilişkin Suriyeli muhaliflerden "Ciddiyse görüşmelerde olumlu etki yaratır" açıklaması geldi.

Suriyeli muhalifleri Cenevre'deki görüşmelerde temsil eden Yüksek Müzakere Heyeti'nin sözcüsü Salim Muslat, "Çekilmenin uygulanmasında ciddiyet varsa, görüşmelere olumlu bir etki yaratır. Bu ciddi bir adımsa, rejim üzerinde büyük baskı oluşturacak bir faktör olur, zira Rus desteği rejimin ömrünü uzattı. Bunun sonucunda olaylar ciddi biçimde değişecektir" dedi.

Muslat, "Kimse Putin'in aklında ne olduğunu bilmiyor. ancak zaten ülkemizde hiçbir yeri yok. Sadece gitmeli" ifadelerini de kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim