• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Rusya'dan Ukrayna sınırında tehlikeli tatbikat

Rusya'dan Ukrayna sınırında tehlikeli tatbikat
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırına yakın bölgelerde planlı eğitim tatbikatına başlandığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırına yakın bölgelerde planlı eğitim tatbikatına başlandığını duyurdu.

Rus haber ajansı İtar-Tass'ın bildirdiğine göre, Bakanlık eğitim tatbikatını, askeri personelin ateş gücünün etkinleştirilmesi, düşman güçlerinin etkisiz duruma getirilmesi, mekanize piyade, topçu ve tank  birimlerinin zırhlı araçların kullanımının geliştirilmesi için yapıyor.

Ayrıca dağlık ve kış koşullarında yeni teknolojiyle donatılmış savaş araçlarının kullanımı, gece ve görüş mesafesinin düşük olduğu koşullarda hedefe zamanında ulaşma ve savaş taktikleri denenecek.

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Vladimir Şamano da merkezi komuta tatbikatı kapsamında hava gücünün bir kısmınının Rostov bölgesine aktarılması emrini verdi.

Rostov'daki Kuzminki birliğine paraşütle bin 500 asker, askeri araçlar ile çeşitli malzemeler indirildi.

Ukrayna sınıra yakın Rostov, Belgorod, Kursk ve Tambov bölgelerinde yapılan planlı tatbikat, mart ayının sonuna kadar sürecek. 

AB'den Rusya'ya yaptırım hazırlığı

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), 6 Mart’ta Ukrayna konusunda devlet ve hükümet başkanları seviyesinde yapılan zirvede üzerinde anlaşılan üç aşamalı stratejinin ikinci ayağı çerçevesinde Rusya’ya yaptırım uygulamaya yönelik hazırlık yapıyor.

AB liderleri, krize diyalog yoluyla çözüm bulunmasına katkı sağlamak amacıyla görüşmelere başlanmaması durumunda Rus yetkililere Birlik ülkelerine seyahat yasağı getirilmesi, mal varlıklarının dondurulması ve AB-Rusya Zirvesi’nin iptalinden oluşan üç yaptırımı devreye sokma kararı almışlardı.

Liderlerin aldığı kararlar çerçevesinde hazırlıkları başlatan AB ülkeleri, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması konusunda pazar günü yapılacak referandumdan vazgeçilmemesi ve Rusya’nın uluslararası aracılarla görüşmeye başlamaması durumunda pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında yaptırımları hayata geçirmeyi öngörüyor.

AB kaynakları, seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını “Ukrayna’nın egemenliğinin ihlalinden sorumlu olanlarla” sınırlı tutulacağının altını çizerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ya da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi isimlerin listede yer almayacağını belirtiyor.

AB’nin daha önce Libya ve Suriye’de hazırladığı ilk yaptırım listelerinde yaptığı gibi, Putin’e yakın çevrede bulunan askeri ve siyasi üst düzey yetkililerin listeye dahil edilmeleri bekleniyor. Rusya’nın işbirliği içine girmemesi halinde ise bu listenin genişletilmesi gündeme gelebilecek.

AB, olası yaptırımların etkisini artırabilmek için üçüncü ülkelerin de bu yaptırımlara paralel hareket etmelerini sağlamaya çalışıyor.

Ukrayna’daki krizde, özellikle de Kırım’daki durumda radikal bir değişiklik olmaması halinde AB dışişleri bakanlarının yaptırım kararlarına onay vermelerine kesin gözüyle bakılıyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim