• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?
Rusya ve Türkiye arasında 25 yılda her alanda büyük gelişmeler kaydeden ikili ilişkilerin, uçak krizinin ardından dip yapması dikkat çekiyor.

Rusya ve Türkiye arasında 25 yılda her alanda büyük gelişmeler kaydeden ikili ilişkilerin, uçak krizinin ardından dip yapması dikkat çekiyor. İki ülke arasında krizin etkileri her alanda hissedilirken, sokaktaki Rusya vatandaşlarına; uçak krizi ile ilgili, Türk halkına karşı bakışlarının değişip -değişmediği, Türkiye'de tatil yapıp yapmayacakları ve Rusya'da Türk ürünleri olmazsa ne olur gibi sorular yönelttik.

Moskova'da eğitim gören Anastasia Kryençuk Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, Türk halkına karşı bakışının olumsuz yönde değiştiğini söyledi. Sıradan bir Rusya vatandaşı olarak bu olayları çok fazla anlayamadığını belirten Anastasia, "Ben olsam bir daha Türkiye'ye gitmezdim. Türklerin, Rusya ile böyle bir ilişkisi varken neden gidelim ki oraya turist olarak ve onlara para kazandıralım. Türkiye'ye karşı uyguladığımız yaptırımlar konusunda da şunu söyleyebilirim: Zaten şuan birçok ülke ile aramızda ambargo var. Birçok yerden birçok ürün Rusya'ya giremiyor. Ama Rusya'nın kendi ürünlerinin kendisine yeteceğini düşünüyorum. Bu konuda ben daha çok Türk hükümetine tepki gösteriyorum, ama Türk halkına da bakış açım değişti diyebilirim." dedi.

"BU DEVLETLERARASI BİR SAVAŞ"

Profesyonel kayak sporcusu Yerkalin Artem ise olayların Türk halkına karşı olan duygularını değiştirmediğini söyledi. Artem, "Benim Türk halkına karşı olan duygularım olumlu. Bu sadece devletlerarası bir savaş. İnsanların buna bir etkisi yok, sıradan insanlar. Türkiye'den gelecek ürünlerin yasaklanması da bir şey değiştirmez, insanlar Moskova'da kıyafetsiz kalacak değil. Alanya'ya tatile gitmiştim, orada insanlar çok iyi ve çok misafirperverlerdi. Şuan devletimiz Türkiye hakkında çok yayın yapıyor, Türkiye'de de bizim hakkımızda çok fazla konuştuklarını düşünüyorum. Türkiye'ye karşı yapılan yaptırımları desteklemiyorum. Ben her zaman tüm dünyada barıştan yanayım." diye duygularını aktardı.

"Neresinden bakılırsa bakılsın, yaşanan hadisenin etkileri olumsuz" diyen hukukçu Roman da, insanları daha objektif düşünmeye çağırdı. Roman, "Medya sürekli kendi bakış açısıyla olayları değerlendiriyor. Karşı tarafın düşüncelerini bilmiyoruz. Bir insan için ülkesinin uçağının vurulması çok hoş bir olay değil. Eğer biz bir Türk uçağını vursaydık, Türk halkı da bize olumsuz yaklaşırdı." dedi.

"İKİ ÜLKE ARASINDA ENFORMASYON SAVAŞI BAŞLADI"

Yaşanan olumsuz hadiseden sonra Türk halkına karşı bakış açısının değişmediğini hatırlatan Roman, "Türk halkına bakış açım iyi. Ben hiç kimseyi suçlamıyorum. Ama Türk yönetimi bu durumda daha farklı adımlar atabilirdi. Şimdi biz bir propaganda yapıyoruz (Türkiye'ye karşı) siz başka bir propaganda yapıyorsunuz. Bizde diyorlar ki Türkiye suçlu. Sizde de diyorlardır Rusya suçlu. Bu bence bir enformasyon savaşı. Halkların hiçbir suçu olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'ye tatile gidilebilir mesela ilişkiler desteklenebilir. Geriye kalan her şey politika. Benim fikrim değişmedi şimdi imkân olsa giderim Türkiye'ye. Bu sadece bir politika bilirsiniz." diyen Roman, "Türkiye yönetimine tepki gösterilebilir, ama vatandaşlara tepki göstermek sanırım doğru olmaz." diye ekledi.

"TÜRKLERİ SEVİYORUM VE SAYGI DUYUYORUM AMA…"

Türklerle sıkı bir ilişkisi olduğunu belirten Aleksandr da bu olayda Türk halkının hiçbir suçu olmadığını, onlara bir tepki göstermenin yanlış olacağını belirtiyor. Türkiye'de çok fazla arkadaşı olduğunu ve Moskova'da birkaç Türk firmasında çalıştığını söyleyen Aleksandr, "Moskova'da bir sürü Türk var. Hepsini seviyorum ve saygı duyuyorum." dedi.

Aleksandr, "Ama Erdoğan, işte ben onu anlayamıyorum. Sadece anlayamıyorum! O bunu yaparak ne söylemek istedi bilmiyorum. Çok defa Türkiye'yi ziyaret ettim . Burada Türk firmalarında çalıştım. Çok fazla Türk arkadaşım var. Benim Türk vatandaşlarına karşı bakışım hiç değişmedi. Siz, biz buradayız işte. Yaşananlar politika." diye belirtti.

Yaptırımların Rus halkını çok etkilemeyeceğini düşünen Aleksandr, "Sebze ve meyvenin bir kısmı Türkiye'den geliyordu. Bundan sonra başka yerden gelir. Aç kalmayız tabii. Tekstil konusunda da aynı düşünüyorum. Burası Moskova. İnsanlar kıyafetsiz kalmaz. Ama tabi siz de biliyorsunuz, Türk ürünleri çok uygun oluyordu. Markalı t-shirt ve gömlekleri bir dolara satanlar vardı. Kalitesi konusunda da bilmiyorum ama bana yetiyordu." dedi.

"UÇAĞI VURMA EMRİNİ TÜRK HALKI VERMEDİ"

Uçağın neden düşürüldüğü hakkında tereddütleri olduğunu belirten Moskovalı öğrenci Kiril İvanov, "Bu durumda uçağı vurmaya değmezdi, böyle düşünüyorum. Eğer bunu gerçekten Türkler yaptıysa tabi. Bizim uçağımız Türkiye sınırlarını ihlal ettiyse bunu sebep görmüş olabilirler. Ama bizim uçağımızın durup dururken öylesine sınır ihlal ettiğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

İki kere ailesi ile Türkiye'de tatil yaptığını da hatırlatan Kiril, "Ailem artık tatil için başka yerler arayabilir. Ama insanların tamamen bundan vazgeçeceğini düşünmüyorum. İyi teklifler sunulursa gidilebilir. Türk halkının bunda bir suçu olduğunu düşünmüyorum. Ben Türkiye'de tatil yaparken orada bulunan Türk vatandaşları çok iyi insanlardı bana hep iyi davrandılar. Burada suçlunun Türk hükümeti olduğunu düşünüyorum. Türk halkı bu uçağın vurulması emrini vermedi. Bilmiyorum bunu kim yaptı, belki Başbakan belki başkası. Bunu düşünmek lazım.

"İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİYDİ, AMA ŞİMDİ ŞOKTAYIZ"

20 yıldır Türkiye'de yaşayan Ukrayna vatandaşı Elena Bakumet ise ne şekilde olursa olsun bu olaylara çok üzüldüğünü söyledi. Elena "Ben 20 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Türkleri çok seviyorum. Benim en yakın Türk tanıdıklarım ve arkadaşlarım da bu duruma çok üzülüyor. Politik ve ekonomik ilişkilerimiz çok iyiydi ama şimdi şoktayız. İnşallah tüm bu olanlar düzelir. Benim tanıdığım Ruslar şimdi Türkiye'ye gitmekten biraz korkuyorlar, ama genelde gideceğiz diyorlar. Biraz korkuları var. Türkiye'de terör olaylarının arttığını, her yerde silah sesi ve ateş açıldığını sanıyorlar. Benim bu olaydan sonra sadece Türk yöneticilerine bakışım değişti ama Türklere değil." diye vurguladı.

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?

Rusya vatandaşlarının Türkiye’ye bakış açısı nasıl değişti?

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim