• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Rusya Türkelerin Kazandığı İhaleyi Ruslara Verdi

Rusya Türkelerin Kazandığı İhaleyi Ruslara Verdi
Rusya, yeni bir skandala imza attı. Dün Moskova Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Vasilenko, 630 milyon dolarlık ihaleyi Türk şirketi Rönesans'ın kazandığını açıkladı. 5 saat işler değişti.

Rusya'nın başkenti Moskova'nın Şeremetyevo havalimanı 'B' terminali ihalesine siyaset karıştı ve Rusya küresel ticaret kurallarını hiçe sayarak bir skandala daha imza attı. Sabah saatlerinde hem Reuters hem de Rus ajanslarının terminal inşaatı ihalesini Türk kökenli Renaissance Construction (Rönesans İnşaat) şirketinin kazandığına ilişkin haberler yayınlandı. Yaklaşık 5 saat sonra ise Mosokva Şeremetyevo Havalimanı basın merkezinin resmi 'basın açıklaması' geldi. Bu açıklamada ihalenin iptal edildiği ima edilerek, "B terminali inşaatı Energo-Stroy'a verildi"denildi.

GENEL MÜDÜR AÇIKLAMASI

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra Rusya Federasyonu Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Ancak buna rağmen Ocak 2016'da sözkonusu ihalede iki Türk şirketinin en iyi teklifi verdiği açıklanmış ve ihale iptale dilmemişti. Dün sabah ise Moskova Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko "Geçtiğimiz ay ihalenin son aşamasına gelindiğinde finale Türk 'Renaissance Construction' (Rönesans) ile 'Limak' firmaları kalmıştı. Bu iki şirket arasında yaptığımız seçim sonuçlandı. Havalimanının 'B' terminalini ile tüm terminalleri birbirine pistin altından bağlayacak tünel inşaatı 'Renaissance Construction' şirketine verilmesi kararlaştırıldı. İhale onların" demişti.

630 MİLYON DOLAR

2018 yılına kadar tamamlanması gereken 'B' terminali restorasyonu için 300 milyon dolar, tüm terminalleri birbirine bağlayacak tünelin de 330 milyon dolar maliyeti olacağını belirten Vasilenko, açıklamasını şöyle sürdürmüştü: "Ülkemiz Türkiye'ye yönelik bir takım müeyyideler uygulanmasına rağmen Türk firmasını seçtik. Bu şirketin sahibi Türk vatandaşı olmasına rağmen şirketinin Rusya topraklarında çalışma izni, akreditasyonu bulunuyor. Dolayısıyla ihale kararında yasalara aykırı hiçbir husus bulunmuyor."

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NI İNŞA ETTİ

Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında kurulan Rönesans Holding, dünyanın 21 farklı ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında 37'nci sırada, Avrupa'da ise 10'uncu en büyük müteahhit olarak yer alıyor. Rönesans Holding bugün 40 bin çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor. 3 milyar dolar global ciro ve 5 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip Rönesans'ın hedefi, orta vadede inşaat sektöründe dünyanın en büyük ilk 10 kuruluşu arasına girmek. Holdingin lokomotif şirketi olan Rönesans İnşaat, Türkiye'de tartışmalara neden olan Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı da inşa etmişti.

RÖNESANS'A GÖRE TAMAMLANMAMIŞTI

Rönesans Holding, iptal kararından önce yaptığı açıklamada, "Rönesans İnşaat, Moskova Şeremetyevo havalimanı terminal ve tünel inşaatı ihalesinde finale kalan şirketler arasındadır. Ancak, ihale süreci henüz tamamlanmamıştır" denildi ve ihalenin sonucuna ilişkin resmi bir açıklama açıklama yapılması halinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim