• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Rusya: Sadece 'Esad gitmeli' demek işe yaramıyor

Rusya: Sadece 'Esad gitmeli' demek işe yaramıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Toplantılara katılan birçok ortağımız hâlâ somut adım atmaktan kaçınmaya çalışıyor. Sadece 'Esad gitmeli' talebi gibi soyut fikirler öne sürüyorlar' ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Viyana'daki Suriye krizine siyasi çözüm toplantılarına katılan bazı ülkeleri 'yan çizmekle' suçladı.

Bugüne kadar Avusturya'nın başkentinde Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldığı iki toplantı gerçekleştirildi ve ikinci toplantıya İran da katıldı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın siyasi geleceğinin de görüşüldüğü toplantıların üçüncü turunun Cumartesi günü yapılması bekleniyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ilk iki toplantıdan sonuç alınamadığını söyleyen Lavrov, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da gazetecilerin sorularını yanıtladı ve "Toplantılara katılan birçok ortağımız hala somut adım atmaktan kaçınmaya çalışıyor. Sadece 'Esad gitmeli' talebi gibi soyut fikirler öne sürüyorlar" dedi.

Toplantılara katılan tüm ülkelere Moskova'nın 'Terörist örgüt' olarak tanımladığı ve Suriye'de çatışan grupların listesini gönderdiklerini söyleyen Lavrov, Viyana görüşmelerinin üçüncü turu için "Üzerinde uzlaşılan bir liste olursa kimin hedef alındığı ya da kime destek verildiği konusundaki karmaşa ortadan kalkar" dedi.

ESAD'IN GELECEĞİ

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise Beşşar Esad'ın iktidardan indirilmesinin ülkede bir 'kara delik' yaratacağı yorumunu yaptı. Zaharova, "Eğer Ortadoğu'da bir kez daha şiddet yoluyla iktidar değiştirilirse bunun sonuçları sadece Suriye için değil tüm bölge için yıkıcı olur" dedi.

Viyana toplantılarına katılan ülkelerden ABD, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan Suriye'de siyasi çözüme ulaşılması için Esad'ın mutlaka iktidardan gitmesi gerektiğini savunuyor. Son bir ay içerisinde bu ülkelerden gelen açıklamalarda Esad'ın siyasi geçiş sürecinde göreve kısa süreyle devam edebileceği ifade edilmişti. Bu açıklamalar Esad karşıtı ülkelerin pozisyonunda bir yumuşama olarak yorumlanmıştı.

ESAD KARŞITI GRUPLAR YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin haftasonu düzenlenecek olan toplantıya katılacağı açıklandı. Ancak bu toplantıda da Suriye'de Beşşar Esad karşıtı grupların temsilcilerinin olmayacağı belirtildi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise toplantıya katılacağını açıkladı.

30 Ekim'deki toplantıda özellikle Zarif ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr arasında sert tartışmalar yaşandığı aktarılmış ve Zarif'in Suudi Arabistanlı mevkidaşına "11 Eylül saldırılarını siz finanse ettiniz" suçlamasını yönelttiği belirtilmişti.

HAVA OPERASYONLARI SÜRÜYOR

Suriye'deyse hem ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hem de Rusya'nın hava operasyonları sürüyor. Rusya'dan gelen son açıklamalarda 7 - 9 Kasım tarihleri arasında Suriye'de toplam 137 hava operasyonu yapıldığı belirtilmiş, Halep, Şam, İdlib, Lazkiye, Rakka Hama ve Humus'taki hedeflerin vurulduğu açıklanmıştı.

Fransa ise Pazartesi günü düzenlediği operasyonlarda IŞİD'in Deyr ez-Zor kentinde işlettiği bir petrol rafinerisini imha ettiğini açıklamıştı.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim