• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Rusya: Rus ve ABD'li Yetkililer Cuma Günü Suriye'de Ateşkesi Görüşecek

Rusya: Rus ve ABD'li Yetkililer Cuma Günü Suriye'de Ateşkesi Görüşecek
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Rus ve ABD'li yetkililerin cuma günü Suriye'de ateşkesi görüşeceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Rus ve ABD'li askeri yetkililerin cuma günü Suriye'de ateşkesi görüşeceğini duyurdu.

"UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN... "

Moskova merkezli sivil Rus haber ajansı Interfax'ın haberine göre, Gatilov, "Suriye'de uçuşa yasak bölge Şam ve BM'nin onayı olmadan imkansız" ifadesini kullandı.Almanya Başbakanı Angela MerkelSuriye'de bir uçuşa yasak bölge kurulmasını önermişti.

 

"İKİNCİ TUR GÖRÜŞME TARİHİNDE DEĞİŞİKLİK YOK"

Rus Interfax ajansına konuşan Gatilov, Suriye görüşmelerinin tarihinin de değişmediğini söyledi. Suriye rejimi ile muhalefet arasındaki görüşmelerin ikinci turunun, daha önce planlandığı gibi 25 Şubat'ta Cenevre'de yapılacağını belirtti.

İLK TOPLANTI CUMA GÜNÜ

Rus yetkili, Suriye'de düşmanlıkların durdurulmasına ilişkin hedef grubunun ilk toplantısının da önümüzdeki Cuma günü gerçekleştirileceğini belirtti. Gatilov, toplantıyaRusya ve ABD'nin askeri temsilcilerinin yanı sıra Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun diğer üyelerinin temsilcilerinin de katılacağını belirtti.

"MÜNİH ANLAŞMASI UYGULANMAYA BAŞLANDI"

Gatilov açıklamasında Suriye ile ilgili Münih anlaşmasının uygulanmasına da başlandığını vurguladı. Suriye'deki insani görev gücünün bir sonraki toplantısının da 18 Şubat'ta gerçekleştirilmesinin planlandığını aktardı. Rus Bakan Yardımcısı, "Suriye'deki çözüm süreci ile ilgili Münih'te varılan anlaşmaların uygulanması başladı, Suriye'de kuşatma altındaki yerlere insani yardım ulaştıracak grup ilk görüşmelerini yaptı ve bir sonraki toplantıları Perşembe günü olarak planlandı. Görüşmede Suriye halkına insani yardım ulaştırmaya ilişkin pratik tedbirler görüşülecek." dedi.

Suriye rejiminin kuşatma altındaki 7 bölgeye insani yardım ulaştırılmasını garanti edeceğini resmi olarak duyurmasının önemli olduğunu belirten Gatilov, "Aynı zamandaDeyr Ez Zor'a havadan insani yardım ulaştırılması inceleniyor. Dünya Gıda Programı, böyle bir operasyonu Rusya hava kuvvetlerinin işbirliği ile gerçekleştirmeye hazır." dedi.

OBAMA'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderleri ile ABD'nin Californiaeyaletindeki Sunnyland'de bir araya gelen Obama, görüşmeler sonrası basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin Suriye'deki olaylara ilişkin sorularına cevap verenObamaSuriye'de şiddetin ve göçlerin nasıl durdurulacağını ve nasıl çözüme gidileceğini konuşmak gerektiğini söyledi.

RUSYA'YA UYARI: MALİYETLİ OLUR

ObamaRusya'nın Suriye'de aktif rol oynamaya devam etmesinin Moskova hükümetine maliyetli olacağını kaydetti. Rusya'nın Suriye'ye asker göndermesinin rejimin zayıf bir durumda olduğunu gösterdiğini belirten Obama, "Rusya'nın Suriye'yi kalıcı olarak işgale hazırlanmak için yatırım yaptığını düşünebileceğini ancak bunun maliyetli olacağını" ifade etti.

Obama, "Bu büyük bir iş, Rus ekonomisinin durumuna baktığımızda, bu Rusya için en iyi şey olmayacak" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim