• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Rusya krizini aşmak için sanayici de destek istedi

Rusya krizini aşmak için sanayici de destek istedi
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Rusya ile dış ticaret ilişkisi bulunan firmalara motivasyonlarını...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Rusya ile dış ticaret ilişkisi bulunan firmalara motivasyonlarını kaybetmemelerini, yeni yatırımlar konusunda da tedbirli olmalarını önerdi. Krizden etkilenmemek için ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çeken Gökçüoğlu, şirketlere de Rusya krizini aşmaları için destek verilmesini istedi. Zararı azaltmak için kamudan ziyade özel sektör firmalarıyla ilişkilere ağırlık verilmesini öneren Gökçüoğlu, "Hükümet de uçak krizinden kaynaklanan durumun telafi edilmesi amacıyla gıda ve turizm firmalarına verdiği destekleri sanayicilere de yaygınlaştırmalı." dedi.

Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi üzerine bu ülkenin misilleme olarak uyguladığı ekonomik yaptırımların boyutlarını ortaya çıkarmak, şirketlerin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla harekete geçen EBSO, İzmirli sanayicilerin Rusya ile dış ticaretini mercek altına aldı. Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu'nun yönettiği istişare toplantısında, Rusya'ya ihracat yapan şirketlerin temsilcileri, sıkıntılarını ve çözüm önerilerini aktardı.

'ZARARI AZALTMAK İÇİN KAMUDAN ZİYADE ÖZEL SEKTÖRE AĞIRLIK VERİN"

Uçak krizinin sektörler bazındaki yansımalarını, hem meslek komitelerinde hem de yönetim kurulu çalışma gruplarında ele alarak bilgi alışverişi yaptıklarını belirten Gökçüoğlu, politik alandaki gerilime rağmen Türk ile Rus halkları arasında sıkıntı olmadığını düşündüklerini söyledi. Krizin uzamaması ve taraflar zarar görmeden sona ermesi dileğinde bulunarak, "Ülkelerin dış politikalarını yönetmek kolay değil. Çok hassas dengeler var ama firmalarımızı kazanmak istiyoruz. Türk şirketlerinin, ihracat yaparken Rusya gümrüklerinde kırmızı hatta girmemesi gerekiyor." dedi. Diplomatik girişimlerden kısa sürede sonuç alınması ve ekonomik alanda hedeflere doğru ilerleme kaydedilmesi umudunu taşıdığını vurguladı. Toplantıya katılan şirketlerin yönetici ve temsilcilerine, kendi iş ilişkilerini de örnek gösteren İbrahim Gökçüoğlu, şöyle devam etti: "Şirketlerimizin zarar görmemesi için motivasyonumuzu kaybetmeyelim, çalışanlarımızın moral ve motivasyonlarını da yüksek tutalım. Bundan sonra herhangi bir ülkede yaşanabilecek sorundan etkilenmemek için ihracat yaptığımız pazarları çeşitlendirelim, ticaret partnerlerimizi çoğaltalım."

'RUSYA, YASAK LİSTESİ DIŞINDAKİ ÜRÜNLERDE DE TARİFE DIŞI ENGEL ÇIKARIYOR'

Ağırlıklı olarak otomotiv ve yan sanayisi, tekstil, elektrik, makine ve metal sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri de şimdilik ihracatı Bulgaristan gibi üçüncü ülkelerdeki ortaklık veya temsilcilikleri üzerinden yapmaya çalıştıklarını, durumun ay sonunda netleşmeye başlayacağını söyledi. Söz konusu ekonomik yaptırımlardan, Türkiye'den yapacağı ithalata ihtiyaç duyan Rus şirketlerin de etkilenmeye başladığını belirten temsilciler, "İhracatı bir başka ülke üzerinden yaptığımızda, menşe şahadetnameleri sorun oluyor. Türkiye aleyhindeki yoğun propaganda etkisini gösteriyor. Rusya'daki müşterilerimiz de tedirgin. Önümüzdeki projeler için belirsizlik var. Devlet tarafından desteklenen projelerde ve kamu şirketlerinde Türk malı alımı durduruldu. Direkt tüketiciye yönelik ürünlerdeki yaptırımlar daha sıkı tutuluyor. Yasak listesi dışındaki ürünlerde de tarife dışı engel çıkarıyorlar. Kapsamlı iş yapmayı gerektiren alanlarda sertifikalar yenilenmiyor. Şirketlerimizdeki üst düzey yöneticilere vize verilmiyor, Rus vatandaşlarıyla evli temsilcilerimiz bile sınırdışı ediliyor." dedi.

'ÖNCELİKLE TÜRKİYE ALEYHİNDEKİ PROPAGANDA ÖNLENMELİ"

İzmirli sanayiciler, pazarın kaybedilmemesi ve uzun süren çabalar sonucu alınan siparişlerin başka ülkelerdeki üreticilere gitmemesi için kalıcı çözümler üretilmesini isteyerek, "Öncelikle Türkiye aleyhindeki kötü propagandanın önüne geçilmeli. Kamu şirketlerinden ziyade özel sektörle iş ilişkileri geliştirilmeli. Ekonomisi güçlü pazarlardan daha fazla pay alınması için girişimler yoğunlaştırılmalı ancak bu alanda yurtdışındaki ticaret ataşelerine de büyük görevler düşüyor." önerilerinde bulundu.

EBSO'nun, Rusya'ya ihracat yapan şirketlerin üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantının sonuçları, rapor halinde düzenlenerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ilgili bakanlıklara da sunulacak.

RUSYA EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜLKELER ARASINDA

Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 3,9'u Rusya'ya, Rusya'nın toplam ihracatının yüzde 5,1'i Türkiye'ye yapılıyor. Rusya, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında, ithalat yaptığı ülkeler arasında ise son beş yıldır ilk sırada. Türkiye'den Rusya'ya yapılan bavul ticareti 8,6 milyar dolar. Müteahhitlik hizmetlerinin 3,9 milyar doları Rusya'da. Rus turistlerden elde edilen döviz, yaklaşık 4 milyar dolar. Makine, hazır giyim ve gıda sektörleri net ihracatçı. Türkiye, Almanya'dan sonra Rusya'nın ikinci doğalgaz müşterisi. İzmir'in Rusya'ya ihracatında ilk beş ürün grubu ise yenen meyveler ve sert kabuklu meyveler, tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddeler, kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, yenen sebzeler ve bazı kök ve yumrular, balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim