• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Rusya ihracat kilidi açılıyor

Rusya ihracat kilidi açılıyor
Rusya’ya, ambargo sonrası Türkiye'den gıda ihracatı % 50 arttı.

Batılı ülkelerin Kırım’dan dolayı uyguladığı ambargoya aynı şekilde karşılık veren Rusya, Türkiye’nin ihracat artışında büyük umut kapısı oldu. 1 Aralık’ta 10 bakanı ile gelecek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in enerji başta olmak üzere, gıda, tekstil, otomotiv gibi çok sayıda sektörlere işbirliği anlaşması yapması bekleniyor. Putin’in ziyaretinde, Türkiye’nin halen 8 milyar dolar seviyesinde bulunan Rusya’ya ticaretinin artırılması, ihraç ürünlerine uygulanan sıkı kontrollerin tamamen kaldırılması ve başta enerji ve gıda olmak üzere çeşitli sektörleri işbirliğinin artırılması bekleniyor.

RUSYA ÖZEL PLAKA İSTEDİ

Rusya, Türkiye ile ticareti kolaylaştırmak için iki yıl önce başlattığı Basitleştirilmiş Gümrük Hattı'nda (BGH) ise yeni bir adım atacak. Ambargo sonrası Rusya, Türkiye’den bu yolla giden TIR’lara özel bir plaka konularak, TIR’ın hiç durdurulmadan direk 
Rusya topraklarına girmesi için çalışma başlattı. Böylece Rusya, Türkiye’den yapılan taşımaları kolaylaştırmış olacak.

BGH'DE 10 BİN TAŞIMA

İstanbul Ticaret Odası Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, ambargonun başladığı 6 Ağustos’tan itibaren Rusya’ya gönderilen gıda ürünlerinde yüzde 50 artış olduğunu söyledi. Dinçşahin, BGH ile yapılan taşımaların ise 5 bin 600'den 10 bine çıktığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde stratejik ortaklık anlaşmalarının gündeme geleceğini söyleyen Dinçşahin, böylelikle iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 35 milyar dolardan, 100 milyar dolara gelmesinin planlandığını vurguladı. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının 8 milyar dolar olduğuna işaret eden Dinçşahin, 100 milyar dolar hedefinin 50 milyar dolarlık ihraç geliri anlamına geldiğini söyledi.

PERAKENDE PAZARI 475 MİLYAR DOLAR

Rusya’nın 2 trilyon dolarlık bir ekonomisi olduğunun altını çizen Dinçşahin, hububatta 4,5 milyar dolarlık ithalatı olduğunu, Türkiye’den gönderilen ürün tutarının sadece 107 milyon dolarlık olduğunu söyledi. Dinçşahin, “Sadece zeytin yağında 100 milyon dolarlık ithalatına karşılık, biz 1,4 milyon dolar ürün satmışız. Bunu yüzde 5’e çıkarmak demek, hacmi beşe katlamaktır. Rusya'da perakende pazarı 475 milyar dolar. Burada dünyanın sekizinci perakende pazarı" dedi.

ÖNCE PARA SONRA İTHALAT

Rusya’nın ticaretinde ihracatçı açısından korkulan noktalar olduğunu ifa eden Dinçşahin, “Diyorduk ki, ‘Rusya kurallı bir ülke değil’, ‘Gidersem paramı nasıl alırım’. Ancak Rusya, Dünya Ticaret Örgütü’ne girdi. O nedenle belli kuralları değişti. Rusya’daki mevzuat, peşin satışta kambio transferinizi yapmadan malın ithalatına izin vermiyor. Yani paranız transfer olacak, o makbuzla gidip malı ithal edeceksiniz. Hangi ülkede var?” dedi.

ÇİN PAZARI KAPIYOR

Düne kadar Rusya'nın elmayı Polonya’dan ithal ettiğine dikkati çeken Dinçşahin, “Bu ülkeden elmada 700 milyon dolarlık yıllık alımı vardı. Bu açığı şimdi Çin kapatmaya başladı. Türkiye'den gitmiyor" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim