• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Rusya Devlet Başkanı Putin: Süper güç olmak istemiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Putin: Süper güç olmak istemiyoruz
Alman Bild gazetesine konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Biz süper güç olmak istemiyoruz" dedi. Rus-Türk ilişkilerine de değinen Putin, "Türkiye özür dilemek yerine, NATO Genel Merkezi'ni aradı" şeklinde konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Alman Bild gazetesine uzun bir röportaj verdi. Rusya'nın Ukrayna, Suriye ve Batı ülkeleriyle ilişkilerini etraflıca değerlendiren Putin, ülkesinin Türkiye ile yaşadığı krize de değindi. 

Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası iki ülkenin gerilen ilişkileri hakkında konuşan Putin, "Türkiye NATO üyesi ama saldırıya uğramadı. Bu nedenle NATO'nun Türkiye'yi korumasına gerek yok. Bizim Türkiye ile olan problemimiz, bu ülkenin NATO üyesi olmasıyla ilgili değil. Türkiye, savaş uçağımızı düşürdüğünde özür dilemek yerine NATO Genel Merkezi'ni aradı. Türkiye bölgede kendi çıkarları peşinde koştuğunda, NATO ya da Almanya destek mi vermeli?" dedi. 

NATO'YA "SALTANAT" ELEŞTİRİSİ 

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ve ikinci güç merkezinin yok olmasının ardından NATO'nun başlıca üyelerinde dünya yönetiminin zirvesinde tek başına olmaktan memnuniyet duyma isteği oluştuğunu belirten Putin, "Saltanat sürdürmek istediler. Bu tahta oturdular. Peki sonra? Şimdi kriz durumlarını konuşuyoruz" şeklinde konuştu. 

NATO'nun başlıca üyelerinin uluslararası haklara ve BM'nin kurallarına uyma isteklerinin kaybolduğunu savunan Putin, "Bu kurallar onlara engel olduğu zaman BM'nin süresinin geçtiğini söylediler" dedi.

"RUSYA SÜPER GÜÇ OLMAK İSTEMİYOR"

NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin dünya politikasında hala soğuk savaş zamanına özel ilişkilerin devam etmesinin en önemli sebebi olduğunu savunan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rusya süper güç olmak istemiyor. Bu çok pahalı ve gereksiz. Rusya dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

"SURİYE'DE YENİ BİR ANAYASA OLUŞTURULMALI" 

Suriye hakkındaki soruları da yanıtlayan Putin, Suriye'de yeni bir anayasa oluşturulması gerektiğini savundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de sadece Esad'a değil IŞİD'le savaşan diğer silahlı gruplara da yardım ettiklerini iddia etti. 

"İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN'A ARABULUCULUK YAPABİLİRİZ"

İran-Suudi Arabistan krizinin Suriye'de çözümü yavaşlatacağını iddia eden Putin, "Eğer istenirse Rusya iki ülke arasında arabulucu olmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim