• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Rüşvet aldığı için ölüm cezasına çarptırıldı

Rüşvet aldığı için ölüm cezasına çarptırıldı
Çin'de eski Demiryolları Bakanı Lui Zhijun ile birlikte sağ kolu olan Zhang Shuguang da idam cezası aldı.

Çin'de  demiryolları eski Bakanı Liu Zhijun’un sağ kolu olan Zhang Shuguang da ölüm cezasına çarptırıldı. Pekin’deki mahkeme bu sabah görülen davada, 2012’de tutuklanan Zhang’ı 47,55 milyon yuan (7,76 milyon dolar) rüşvet almaktan iki yıl ertelemeli ölüm cezasına çarptırdı.

 Çin Demiryolları Bakanlığı altındaki Ulaştırma Bürosu’nun eski başkanı ve başmühendisi Zhang’ın suçunu kabul ettiği kaydedildi.

  Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in derinlemesine başlattığı yolsuzluklarla mücadele operasyonları kapsamında eski demiryolları Bakanı Liu da geçen yıl 64,4 milyon yuan (10,76 milyon dolar) rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmaktan Aralık 2012’de iki yıl ertelemeli ölüm cezasına çarptırılmıştı. Çin’de iki yıl ertelemeli ölüm cezaları genelde müebbet hapse çevriliyor.

 57 yaşındaki Zhang’ın demiryolu işlerini rüşvet aldığı özel şirketlere verdiği de ifade edildi.
Çin medyasına göre, ilk kez 10 Eylül’de hakim karşısına çıkan Zhang’ın mal varlığına da el konuldu ve tüm siyasi hakları elinden alındı. Zhang’ın metresinin de 1,98 milyon yuan (310 bin dolar) kara parayı saklamaya yardım etmekten yargılandığı belirtildi.

Liu ve Zhang Çin’de hızla gelişen yüksek hızlı trenin genişlemesini yönetmişti.
Çin Demiryolları Bakanlığı, 2013 yılında lağvedildi ve görevleri Ulaştırma Bakanlığı (güvenlik ve düzenleme), Devlet Demiryolları İdaresi (denetim) ve Çin Demiryolu Şirketi (inşaat ve yönetimi) tarafından alınmıştı.

-15 MİLYAR DOLARLIK YOLSUZLUK SORUŞTURMASI-

Geçtiğimiz aylarda da ülkede 60 yıldan bu yana görülen en büyük yolsuzluk skandalına karıştığı söylenen Kamu Güvenliği’nden sorumlu emekli Zhou Yongkang´ın ve ailesinin 90 milyar yuan (14,5 milyar dolar) değerindeki mal varlığına el konuldu.
Çin medyasına, Zhou´nun 300´den fazla akrabası ve yandaşının da birkaç içinde gözaltına alındığı ya da sorgulandığı. Zhou şu an ev hapsinde tutuluyor.

-ÇİN’DE YOLSUZLUKTAN YARGILANANLAR-

Geçen yıl Çin Komünist Partisi (ÇKP) disiplin kurulu, ülke genelinde 182 bin yetkiliyi cezalandırdı ve bu rakam 2012’ye oranla yüzde 13,3 da fazla.
182 bin kişiden 150 bini parti disiplin cezasına, 48 bin 900’ünün de idari cezaya tabi tutuldu.

-Çin’in Hunan eyaletine bağlı Hengyang şehrindeki 512 meclis üyesi, görevden alınan diğer 56 milletvekilinden seçim sonuçlarını değiştirmek için rüşvet aldıklarının anlaşılmasını üzerine istifa etmişti. Seçim yolsuzluğu için verilen rüşvetin toplam tutarı 110 milyon yuan (39 milyon TL) olarak açıklanmıştı.

-Guizhou şehri il karayolu geliştirme şirketinin eski bir disiplin yetkilisi olan Tang Chungang, 2004 yılından bu yana aldığı 4.93 milyon yuan (yaklaşık 800 bin dolar) rüşvetten dolayı Mayıs ayında 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

-Heilongjiang eyaletinin disiplin ajansı eski yetkilisi Zhu Mingyi ise 2007 yılında aldığı 600 bin yuan (100 bin dolar) rüşvet nedeniyle 2009’da 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

-Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki demiryolları eski üst düzey yetkilisine 21,48 milyon dolar rüşvet almaktan iki yıl ertelemeli ölüm cezası verildi.

-Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ve Çin’in gelecekteki lideri olarak görülen ÇKP’nin eski polütbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai, geçtiğimiz aylarda müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı.

Çin Komünist Partisi Disiplin Denetim Merkez Komisyonu, ‘’şüpheli ciddi hukuk ve disiplin ihlali’’ nedeniyle Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Li Dongsheng ’a da soruşturma başlatmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim