• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Ruşen Çakır'dan cemaat analizi

Ruşen Çakır'dan cemaat analizi
AKP ile Cemaat arasında devam eden kavgada AKP’de yaşanan istifaların ve fikir ayrılıklarının bir benzeri de Gülen Cemaatinde yaşanabilir mi? Ruşen Çakır yazdı.

Vatan Gazetesi yazarı Ruşen Çakır bugünkü yazısında Gülen cemaati hakkında dikkat çeken bir analiz kaleme aldı. Çakır Gülen Cemaati bölünür mü bölünürse ne olur gibi soruların cevabını aradı.

Gülen cemaatinin bölünüp bölünmeyeceği özellikle 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ardından akıllara gelmeye başladı.
Gülen cemaatinin sadece ulusal değil küresel anlamda da alabildiğine büyüyüp geliştiğine dikkat çeken Ruşen Çakır “hareketin bu hâliyle alt edilmesi çok zor bir rakip olduğu kabul edilirse bölünüp bölünmeyeceğini merak etmek de çok anlamsız olmayacaktır” dedi.

Yazısında Gülen Cemaatinin bölünme ihtimalinin olduğunun altını çizen Çakır, “Cemaati kendisine rakip, engel veya düşman olarak görenler, hareketi zayıflatmanın en kolay yolunun onu bölmek olduğunu düşünür, bu minvalde, içeride fikir ayrılıkları, rekabet ve iktidar mücadeleleri yaratmaya veya var olanları körüklemeye çalışırlar” değerlendirmesinde bulundu.

İşte Ruşen Çakır’ın Vatan gazetesindeki yazısında Cemaatin bölünme ihtimalini değerlendiği o kısım:

Nitekim Fethullah Gülen kendi hareketini 1970’li yılların başlarında Nurculuktan ayrılarak inşa etti ve bugüne gelene kadar çeşitli kademelerden pek çok öğrencisi ve kurmayı onu yarı yolda bıraktı. İlginçtir, o ayrılmalardan hiçbiri, Gülen hareketine rakip olsun ya da olmasın, kalıcı bir cemaatleşmeye yol açmadı.
Belki bu sefer farklı olabilir. Çünkü:

1) Cemaat gerçekten çok zor ve ne kadar hazırlık yapmış olursa olsun, alışık olmadığı bir süreçten geçiyor. Cemaat içindeki herkesin bugüne kadar yaşanan her şeyi tam olarak anlayıp anlamlandırabildiğini söylemek mümkün değil. Savaşın daha da şiddetlenmesi durumunda kafa karışıklıkları daha da artabilir, rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Eğer Gülen ve kurmayları krizi iyi yönetemezse ciddi kopuşlar yaşanabilir.

2) Cemaati “denetim altına alınamayacak ölçüde büyük” gören hükümetin onu zayıflatma, dolayısıyla bölme üzerine uzun süredir kafa yorduğunu duyuyoruz. Bunların teoriden pratiğe geçirilmesi için son dönemde start verilmişse kesinlikle sürpriz olmaz.

Şurası açık: Fethullah Gülen sıhhatte olduğu ve işin başında bulunmayı sürdürdüğü müddetçe, AKP hükümeti veya başka bir güç/odak, cemaati bölmede epey zorlanacaktır. Hele cemaatten ayrılacak olanları ona alternatif bir başka cemaatte bir araya getirmeye çalışmak daha da zor olacaktır.

Kaynak: ROTAHABER

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim