• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Rus TV Kanalları, Kırgızistan'ı IŞİD'e Militan Sağlamakla Suçladı

Rus TV Kanalları, Kırgızistan'ı IŞİD'e Militan Sağlamakla Suçladı
Rusya kanalları, Kırgızistan'ın IŞİD'in insan gücü kaynağı haline geldiğini öne sürdü. Oysa Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Rusya'nın tarafında yer almıştı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Türkiye'nin Rus Su-24 uçağını vurma kararının hata olduğunu, Ankara'nın özür dilemesi gerektiğini söylemişti. Rus TV kanalları ise Kırgısiztan'ı şoke eden bir iddiada bulundu.

Rusya'da devlete ait TV kanalları "Rossiya 24" ile Rossiya, Kırgızistan'ın terör örgütü IŞİD'in insan gücü kaynağı haline geldiği iddiası, Kırgızistanlıları kızdırdı.

"SURİYE'YE REJİME KARŞI SAVAŞMAYA GİDİYORLAR"

TV kanalları, ana haber ve ara bültende yayınlanan haberde, Kırgızistan'ın güneyinin, ülkenin en sorunlu bölgelerinden biri olduğu ve Suriye rejimine karşı savaşmak için giden Kırgızistan vatandaşlarının resmi rakamlardan daha fazla olduğu öne sürüldü.

"RUSYA'YA DA GELEBİLİRLER"

Haberde "Kırgızistan'ın Rusya'ya IŞİD militanlarını ihraç edebilecek en önemli kanallardan birine dönüşebileceği uyarısında bulunarak, Suriye'den Kırgızistan'a döneceklerin işsizlik yüzünden Rusya'ya işçi sıfatıyla gelebileceği" iddia edildi.

ESKİ MİLİTAN GENCİN İFADELERİNE YER VERİLDİ

Görüntülerde, IŞİD'e katılan ve yaralandıktan iki hafta sonra ülkesine dönerek cezasını ceza infaz kurumları dışında çeken bir gencin ifadelerine yer verilirken, eski militan bu gencin, Türk doktoru tarafından ameliyat edildiği de ileri sürüldü.

Yaklaşık dört dakikalık görüntülü haberde, gözaltındaki IŞİD eski militanı, Suriye'ye giden gencin anne ve babası, din adamı ve milli istihbaratın basın sözcüsünün açıklamalarına yer verildi.

RUS KANALLARINDA YAYINLANAN HABERLER, SOSYAL MEDYADA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Rus haber kanalların kullandığı ifadeler, Kırgızistan'da sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Sosyal paylaşım sitelerini kullananlar, "Kırgızistan'ın son dönemde Rusya'nın enformasyon savaşına maruz kalmaya başladığını", "IŞİD militanları arasında Rusya kökenli vatandaşların sayısının Kırgızistanlılardan daha fazla olduğunu ileri sürdü.

"GAZETECİLERİN ETİK KURALLARINI İHLAL ETTİLER"

"Psikoloji Sağlığı ve Toplum" adlı sivil toplum örgütü uzmanı Burul Makenbayeva, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu haberi yapan Rus kanalların gazetecilerin etik kurallarını ihlal ettiklerini vurguladı.

"HABER DÜZELTİLMEDİĞİ SÜRECE ŞİDDET ARTABİLİR"

Kırgızistan'da basın şikayetleriyle ilgilenen kurumların Rus kanallarına şikayetlerini iletmeleri gerektiğini ifade eden Makenbayeva, haber düzeltilmediği sürece, Rusya'da bulunan Kırgızistan vatandaşlarına yönelik şiddetin artabileceği uyarısında bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: SURİYE'DE 500 KIRGIZ VAR

Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, Suriye'de 500 civarında Kırgızistan vatandaşının bulunduğunu açıklamıştı.

IŞİD'in yasak olduğu Kırgızistan'a Suriye'den dönen veya gitme teşebbüsünde bulunanlara ağır hapis cezası öngörülüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim