• BIST 9631.63
  • Altın 2496.722
  • Dolar 32.5888
  • Euro 34.846
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Rus pazarını kaybeden alternatif turizmciler de arayışta

Rus pazarını kaybeden alternatif turizmciler de arayışta
Rusya ile yaşanan uçak krizinden etkilenen turizmciler deniz-kum-güneş turizminin alternatifine yöneldi.

Rusya ile yaşanan uçak krizinden etkilenen turizmciler deniz-kum-güneş turizminin alternatifine yöneldi. Alternatif turizmciler, yüzde 65-70 oranında olan Rus müşteri kaybını nasıl telafi edeceklerinin yollarını arıyor.

Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) üyeleri Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde (AGC) bir araya geldi. Toplantıda alternatif turizmin işletmecileri Rusya ile yaşanan krizi değerlendirdi. 2016 yılının zor bir sene olacağını kaydeden Uluslararası Kum Heykel Festivali (Sandland) Direktörü Cem Karaca, ülke ve turizmciler olarak zorlu bir dönemece girdiklerini kaydetti. Kaybedilen Rus pazarının kısa sürede kazanılacağını düşünmediğini belirten Karaca, bunun bir örneğinin İsrail ile yaşandığına değindi. Karaca, İsrail ile Türkiye arasında yaşanan Mavi Marmara krizi sonrası İsrailli turistlerin bıçak gibi kesildiğini ve hala bu ülkeden turist gelmediğini söyledi.

'2015'İ MUMLA ARAR DURUMDAYIZ'

2015 yılının turizm açısından çok renkli ve başarılı geçmediğini ifade eden Karaca, turizm camiasında 2015 yılını "pek sevemedik" diye adlandırdıklarını, ancak şuanda bu seneyi mumla arayacak duruma geldiklerini belirtti. Karaca şöyle konuştu: "Antalya'da turizm yaklaşık 60 sektörden besleniyor. Bu sektörlerin hepsi de yaşanan krizden etkilenecek. Alternatif turizm üyelerinin en çok müşterisi ise Rus turistlerdi. Bizler için 2016 senesi pek de iç açıcı değil. 2016'nın çok zor geçeceğini düşünüyoruz. Çin pazarı umudumuz vardı onlar da Türkiye'ye gitmeme kararı aldılar o umudumuz da kayboldu."

'YETKİLİLERİN BİR ARAYA GELEREK STRATEJİ BELİRLEMESİ GEREKİR'

Avrupalı turist ile Rus turist arasında ciddi farklar olduğunu vurgulayan Karaca, Rus müşterilerinin şehrin içerisine girdiğini, su parklarından teleferiğe kadar birçok yere gittiğini hatırlattı. Turizm Bakanlığı'nın sektör temsilcileriyle ortak strateji belirlemesi gerektiğini ifade eden Karaca, "Rus krizinden en çok etkilenecek ilin Antalya olacağını düşünüyorum. En büyük yarayı ve darbeyi alacak şehir Antalya'dır. 2016 yılı için bakanlığın buraya önem göstermesi gerekir. Antalyalı turizmciler iki elini başının arasına almış kara kara düşünüyorlar." diye konuştu.

'RUS PAZARININ YERİNİN KOLAY DOLDURULACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM'

Olympos Teleferik Pazarlama Müdürü Haydar Culfa ise portföylerinin yüzde 65'ni Ruslar'ın oluşturduğunu açıkladı. Antalya'ya gelen Rus turistin sadece sayıca 3,5 milyon olarak değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Haydar Culfa, "Bu müşteriler 4 milyondan çok çok fazla Avrupalıya bedel. Ruslar bir tur aldığında sadece turdan faydalanmayıp oradaki birçok birimde de harcama yapıyor. Rus pazarının yerinin çok kolay yerinin doldurulabileceğini düşünmüyorum. Avrupa'nın da terörle ilgili sıkıntısı var. Diğer pazarlar İran ve Çin de Rusya ile ilişkili. Onlar da gelmeyecektir. Gelen yüzde 65'in bize katma değeri yüzde 80 oranında yansıyor." dedi.

'RUS MÜŞTERİYİ DİĞERLERİNE TERCİH ETMEMİZ KATMA DEĞER KONUSU'

Aqualand İşletme Müdürü Burhan Gümüşoğlu da müşteri kitlelerinin yüzde 65-70'inin Rus olduğunu ve bunların bir çoğunun da tesislere kendi imkanlarıyla geldiklerini söyledi. Rus müşterileri diğer ülke müşterilerine tercih etmelerinin en önemli sebebinin katma değer konusu olduğunu vurgulayan Gümüşoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Rus misafiri diğerlerine tercih ediyor olmamızın sebebi katma değer konusuydu. Aldığı ürünle oradan çıkmıyor. Su parkında bir gün alıyor orada alabileceği ne bulursa onları da alıyor. Ruslar'dan boşalan koltuğu İran'la doldururuz diye hesaplarken orayla ilgili de siyasi ilişkilerin sıkıntılı olduğunu görüyoruz. Buradan da faydalanamayacağız."

Rus pazarını kaybeden alternatif turizmciler de arayışta

Rus pazarını kaybeden alternatif turizmciler de arayışta

Rus pazarını kaybeden alternatif turizmciler de arayışta

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim