• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Rus istihbaratından PKK'ya emir!

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere kimyasal silah verdiği iddialarının yayılmasında Rusya-PKK işbirliği ortaya çıktı.
PKK'nin üst düzey iki yöneticisi arasında Eylül ayı başlarında gerçekleşen görüşmede Rus istihbarat yetkililerin PKK'nın Suriye sorumlularına "Türkiye'nin muhaliflere kimyasal silah verdiği" şeklinde yalan haber yaptırılması için baskı yaptığı Türk istihbarat birimlerinin yaptığı dinlemelere takıldı.
 
EMİR RUSYA'DAN
 
Son dönemde giderek artan Türkiye'nin muhaliflere kimyasal silah sağladığı iddialarının, Rusya'nın talimatları doğrultusunda PKK 'nın kullanıldığını ortaya koyan gelişme, Güneydoğu'daki Türk istihbarat birimlerinin öt haberleşmelerine yönelik dinlemeleriyle ortaya çıktı.
 
İŞTE O KONUŞMA KAYDI
 
Rusya'nın PKK'dan Suriye ilgili psikolojik harekat telebinde bulunduğu ve 21 Ağustos'da Şam'da düzenlenen kimyasal saldırının ardından Şam'ı bombalamadan kurtarmak için PYD'yi Rusya'nın yönlendirdiği yönlendirdiği ortaya çıktı.
 
RUSYA PKK'YA BASTIRMIŞ
 
PKK'nın üst düzey yöneticilerinden KCK Suriye sorumlusu Sofi Nurettin kod adıyla bilinen Suriye kökenli Nurettin Halef el Muhammed ile yardımcısı konumunda bulunan Şahin Cilo adıyla bilinen Ferhat Abdi Şahin arasında geçen görüşme istihbarat birimlerince dinlenip kayıt altına alındı.
 
Görüşmede Rusya'nın kimyasal konusunda yalan haber ve dezenformasyon için PKK'ya baskı yaptığı açıkça dile getiriliyordu. Rusların PKK'nın haber sitelerinin yalan haberi bir kere bile olsa vermesi konusunda ısrar ettiği, muhaliflere Türkiye'nin kimyasal verdiği iddialarının bir kere bile ortaya atılmasının Rusya'yı memnun edeceği görüşü dile getirildi.
 
PSİKOLOJİK HAREKÂTIN ÖDÜLÜ PUTİN
 
Rusya'nın işini şansa bırakmayıp PKK'nın Avrupa ve Rusya sorumluları üzerinde de baskı yaptığı belirtilirken, örgüt içinde "Şişko" lakabıyla bilinen PYD lideri Salih Müslim'e de aynı talebin ulaştırdığı ifade ediliyor.
 
Salih Müslim'in psikolojik harekât karşılığında ödüllendirileceğini ifade eden Rusların, Müslim'in hizmetinden memnun kalırlarsa, Müslim'i ‘Baba' diye tanımladıkları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de görüştürmeyi vaat ettikleri belirtiliyor.
 
Bu görüşmenin ardından Salih Müslim'in çeşitli başta Stockholm olmak üzere Avrupa başkentlerinde "Türkiye'nin muhaliflere kimyasal silah verdiği" iddialarını gündeme getiren konuşmalar yapmış olması da bu konuşmayı doğruluyor.
 
PYD'DEN "MAŞA OPERASYONU"
 
Rusların PYD'yi yalan habere zorlamasına karşın, dağ kadrosunun aralarında yaptıkları konuşmalarda böyle bir psikolojik harekâtın Türkiye'yi kızdırabileceğini belirterek başka bir yöntem önermesi dikkat çekiyor.
 
 PYD yöneticisi Cilo tam bir psikolojik harekâtçı gibi devam ettiği konuşmasında haberin PKK kaynaklarından ortaya çıkmasına itiraz ederek "Bir yerde çıkarılabilir ondan sonra haber yapılabilir" diyerek maşa kullanmayı teklif ediyor. Bunun üzerine Cilo yalan haberi bir başka haber sitesinde yayınlatmayı teklif ediyor.
 
İŞ YİNE PKK'YA KALDI
 
Rusya'nın istediği yalan haberi kendisinden bağımsız bir internet sitesinde yayınlatamayan PYD'liler, bunun üzerine görüşmeden birkaç gün sonra ilk olarak 12 Eylül tarihinde "Lekolin.org" adlı PKK'ya yakın bir internet sitesinde yayınlattıkları ortaya çıktı.
 
 Söz konusu internet sitesinde bir belge yayınlanarak Türkiye'nin Nusra Cephesi ve El Kaide'yen kimyasal verdiği, bu grupların da Türkiye'ye teşekkür ettiği iddia edilmişti.
 
Daha sonra hem İçişleri Bakanlığı hem de bu gruplar belgenin sahte olduğunu açıklamıştı. Haberin buradan alınarak daha sonra PKK'nın yayın organı ANF ve PYD'nin resmi yayın organı PYDROJAVA tarafından büyütüldüğü görüldü.
 
PYD'nin operasyon haberlerinin ardından 18 Eylül'de bu haberlere dayanan Rus yetkililer Türkiye'yi kendi ısmarladıkları haberlerle suçladı.
 
SOFİ NUREDDİN KİMDİR:
 
Suriye-Kamışlı doğumlu, eski katılım, 2003 yılında örgütün üst düzey yöneticileri tarafından Amed Saha Komutanı olarak görevlendirilmesi üzerine örgütün Kuzey Irak'ta bulunan kamplarından Amed Sahasına gelen, 2006 yılı ortalarına kadar bu görevi yürüten ve bu zaman zarfında Amed Sahası içerisine giren, Amed Eyaleti, Garzan Eyaleti ve Erzurum Eyaletinde örgüt tarafından gerçekleştirilen silahlı ve bombalı bütün eylemlerin sorumlusu olup 2006 yılı ortalarında örgütün Kuzey Irakta bulunan kamplarına geri dönmüştür.
 
2009'da HPG Ana Karargah Komutanlığı'na getirilmiş olup 2013 yılındaki KONGRA-GEL(PKK)/KCK'nın 9.Genel Kurulu ile Sofi Nurettin Kod, Suriye Genel Sorumlusu olarak görevlendirilmiştir.
 
ŞAHİN CİLO KİMDİR:
 
1967 Suriye doğumludur. 1990 yılında Abdullah ÖCALAN'ın Suriye'deki karargahında idari işlerde görev yapmıştır. Örgüt içerisinde, Suriyeli militanları kayırarak ayırımcılık yaptığı yönünde eleştirilmektedir.
 
Örgütün Avrupa alanındaki faaliyetlerinin çoğunda üst düzey yönetici olarak görev yapmıştır.HPG üst düzey komutanlarından olup Suriye'deki muhalif hareketlerin başlamasıyla bu alana gönderilmiş olup Suriye'deki silahlı örgüt varlığının sorumlusu konumunda iken Temmuz 2013'de yerini Sofi Nurettin Kod'a bırakmıştır.
 
 Şahin CİLO'nun makam ve mevki tutkusu olduğu, kendini Suriye'nin Abdullah ÖCALAN'ı olarak gördüğü, bu nedenle hamaset içinde davranarak birçok hata yaptığı, bu sebeplerden dolayı birçok kez örgüt tarafından soruşturma geçirdiği yönünde bilgiler bulunmaktadır.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim