• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Rus istihbaratına ağır darbe

Rus istihbaratına ağır darbe
AB'nin Ukrayna krizi nedeniyle yaptırım uyguladığı Rus yetkililere, iç ve dış istihbarat servislerinin başkanları da dahil edildi.

Avrupa Birliği, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımlarını genişletti. Kara listeye alınanlar arasında Rus İç İstihbarat Servisi FSB’nin Başkanı Bortnikov ve Dış İstihbarat Servisi SVR’nin Başkanı Fradkov da var.

Avrupa Birliği, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımlarını genişletti. Avrupa Konseyi’nin 24 Temmuz’da aldığı karar kamuoyu ile paylaşıldı. Brüksel tarafından yapılan açıklamada 18 şirket ve 15 kişi daha yaptırım listesine eklendi.

Kara listeye alınan Rusya vatandaşlarının arasında Rus iç istihbarat servisi FSB’nin başkanı Alexander Bortnikov ve dış istihbarat servisi SVR’nin başkanı Mikhail Fradkov da yer aldı. Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramazan Kadirov da kara listede.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklediği ve silahlandırdığı yönünde güçlü kanıtların olduğunu, yaptırımlardan ancak bu yöndeki adımlardan uzak durarak kurtulabileceğini söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Raşit Nurgaliyev, Güvenlik Konseyi üyesi Boris Grizlov, Duma milletvekili Mihail Degtyarev gibi isimler de yaptırım listesinde öne çıkanlardan.

Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı Pavel Gubarev, Lugansk Halk Cumhuriyeti’den Valeri Kaurov ve bölgeden bir çok isim listeye dâhil edildi.

AB’nin yaptırım listesi 87 kişi ve 20 şirket ve yasal organizasyona ulaştı. Tüm listede yer alanların Avrupa bankalarındaki hesapları dondurulurken, Avrupalı şirketlerinin listede yer alan firmalarla iş yapmaları yasaklanıyor. Kara listede yer alan isimlerin AB ülkelerine seyahatleri ise engelleniyor.

GÜNEY AKIM DOĞALGAZ BORU HATTINA VİZE

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompey, inovasyon teknolojileri işbirliği yaptırımlarının petrol sektörünü kapsadığını, ancak doğalgazın yaptırım dışında kaldığını açıkladı. Böylece Rusya’nın uzun yıllardır inşası için çalıştığı Güney Akım doğalgaz boru hattı yaptırım dışında kaldı.

Rusya bankalarının Avrupa başkentlerindeki faaliyetleri, savunma sanayi ve çift kullanımlı teknoloji ürünlerine yönelik sınırlamalar getiriliyor. Fransa’nın Rusya’ya satışını yaptığı 1.2 milyar Euro’luk iki Mistral tipi amfibi saldırı gemisinin teslimatında sorun olmayacak.

AB, Moskova’ya ek yaptırım konusunda son bir kaç aydır çekimser davranıyordu. Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının doğu Ukrayna’da düşürülmesi ve 298 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından karar çıkmış oldu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim