• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı
Rusya krizinin yaşandığı 24 Kasım'dan bu yana Rusya'daki yakınlarını göremeyen Gülümser çifti, yaşanan krize bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

Rusya krizinin yaşandığı 24 Kasım'dan bu yana Rusya'daki yakınlarını göremeyen Gülümser çifti, yaşanan krize bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Barış çağrısı yapan Rus Gelin, "Allah bir, hiçbir ülke arasında savaş olmasın" dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından Suriye sınırı üzerinde düşürüldüğü tarih olan 24 Kasım 2015'ten bugüne yaşanan krizden en çok Türk ve Rus aileler etkilendi. Türkiye ile Rusya ilişkilerinin yanı sıra Türk ve Rus aileler için dış politika bir anda aile içi mesele haline dönüştü.

Rusya krizinden etkilenen ailelerden biri Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yaşayan Gülümser ailesi oldu. Uçak krizinden önce Türkiye'ye gelen Müjdat Gülümser (37) ile Ludmila Gülümser (31) çifti, o günden bu yana Rusya'ya gidemiyor. Rus gelin ve Türk damattan oluşan çekirdek ailenin, Derya (4) ve Ali (3 haftalık) isminde iki çocuğu var. Gülümser çifti yaşadıkları dramı İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı.

17 yıl Rusya'da yaşayan Müjdat Gülümser, bu süre içinde eşi Ludmila Gülümser ile tanıştı. Kendisi gibi Rus bir kadınla evlenen yakın bir arkadaşının vasıtasıyla tanışan çift, kısa bir birlikteliğin ardından dünya evine girdi.

"HER GÜN UÇAK DOLUSU İNSAN TÜRKİYE'YE GÖNDERİLİYOR"

Müjdat Gülümser, "Ruslar'la aramız çok iyiydi, hiçbir zaman bir sıkıntımız olmadı. Biz onları, onlar da bizi seviyordu. Türkiye'ye misafir gelenler oldu ancak maalesef, Rusya'yla çok üzücü olaylar yaşıyoruz. Rusya'da yaşayan arkadaşlarım vardı, şimdi iş yerlerini kapatıp, evlerinden çıkarılıp Türkiye'ye gönderiyorlar. Bu yaşanan olaylar için çok üzülüyoruz" dedi.

Türkiye'de Rusya'da yaşananların tam tersinin yaşandığını söyleyen Gülümser, "Eşimin doğumundan sonra hastanede 1 ay kadar kaldık. Bu süre zarfında eşim yabancı olduğu için bizimle çok ilgilenildi, her gittiğimiz yerde misafirmiş gibi karşılandı. Rusya'da tam tersine arkadaşlarımızın her gün sınır dışı edildiğini, her gün uçaklar dolusu insanın Türkiye'ye geldiğini, benim kaldığım yerde çok az Türk kaldığını, işyerlerinin kapatıldığını duyuyoruz" diye konuştu.

"RUSLAR ARTIK TÜRK FIRINLARINDAN EKMEK DAHİ ALMIYOR"

Gülümser, Rus halkıyla ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirterek, "Rusya bize her konuda destek oluyordu. Bu olaydan sonra ilişkilerin tamamen değiştiğini, Türkler'in artık Rusya'da istenmediğini duydum. Bazı milliyetçi Ruslar'ın Türk firmalarından alışveriş yapmadıklarını, Türk fırınlarından ekmek almadıklarını duydum. Bizim 3 hafta önce çocuğumuz doğdu. Baldızım yeğenini görmek için Türkiye'ye gelmek istiyordu, biletini geri vermek zorunda kaldı. Rusya'da kayınpederim rahatsız, eşim yanına gitmek istiyordu ama şuan yaşanan sıkıntılardan dolayı rahatlıkla gidip gelemiyoruz. Onlar da buraya torunlarını görebilmek için gelemiyorlar. Benim bacanağım da Türk, onu da Türkiye'ye gönderirlerse kayınbabam ile kaynanama kimin bakacağını düşünüyoruz; yaşlı insanlar. Eşim devamlı bu tür sıkıntıları düşünüyor" ifadelerini kullandı.

"OĞLUMUZ HEM TÜRK HEM RUS"

"Rus insanı ile Türk insanı birbirimizi çok seviyoruz" diyen Gülümser, şunları söyledi:

"Her zaman iyi ilişkilerimiz oldu, İnşallah aynı şekilde devam ederiz. Bu uçak krizi bizi, vatandaşları ilgilendirmez. Maalesef bir Rus pilot vefat etti ama bizim bir oğlumuz doğdu. Oğlumuz hem Türk hem Rus. Benim çocuğum gibi her gün Türk-Rus çocukları doğuyor. İnşallah onların vesilesiyle aradaki sıkıntılar sona erer, onların yüzü suyu hürmetine daha iyi ilişkiler kurarız. Çocuğum ameliyat olduğunda bütün akrabalarımız, yakınlarımız dualar etti, camilere gittik, yapabileceğimiz her şeyi dinimiz adına da yaptık. Orada kaynanam ve akrabaları da Rusya'da kiliseye gidip mum yakmışlar, kendilerine göre dualarını etmişler. Şimdi çok şükür oğlumuzun ameliyatı çok iyi geçti, sağ salim evimize geldi."

RUS GELİNDEN BARIŞ ÇAĞRISI

Ludmila Gülümser ise Türkiye ile Rusya arasında hiçbir zaman savaş ya da kriz olmasını istemediğini belirtti. Eşi Müjdat Gülümser ile 17 sene Rusya'da yaşadığını söyleyen Rus gelin, "Orada yaşarken kocam Rusya'ya alışmıştı, şimdi buraya geldik, burada yaşantı çok güzel, buraya da alışmaya başladık" dedi.

Yeni doğum yaptığını söyleyen Ludmila, kız kardeşinin çocuğunu görmeye gelmek istediğini ama yaşanan olaylardan dolayı gelemediğini anlattı. Kız kardeşinin biletleri aldığını ama korkup iade ettiklerini dile getiren Ludmila, "Babam üç ameliyat geçirdi. Herhangi bir sorun olduğunda gidip gelebilmenin endişesini yaşıyorum" diye konuştu.

"POLİTİKACILAR ARASINDA BARIŞ OLSUN"

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğum yaptığını söyleyen Ludmila, "Doğum yaptığım dönemde bir süre hastanede yattım. Bu esnada bana çok iyi davrandılar. Herkes benim için ve çocuğum için dua etti. Türk tarafından çok iyi bir muamele gördüm. Politikacılar arasında barış olsun, çünkü bu bizim gibi sıradan insanlara yansıyor. Bize yansımaması için de ilişkilerin düzeltmesini diliyorum. Ankara İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de çocuğumuz ameliyat oldu. Hastanelerin teknik imkanları ve doktorlar çok iyiydi. Hastalara karşı tavır ve davranışları da çok iyiydi" ifadelerini kullandı.

Düğünlerinde babasının "Birinci damadım Türk, Türk insanını ve Türk kültürünü çok seviyorum, ikinci kızımı da Türk'e verdim. Eğer üçüncü çocuğum da kız olsaydı onu da Türk'e verecektim" şeklindeki sözlerini hatırlatan Rus gelin, duygulu anlar yaşadı.

"ALLAH BİR, HİÇBİR ÜLKE ARASINDA SAVAŞ OLMASIN"

Ludmila Gülümser, "Ben Hıristiyanım, yıllarca Rusya'da yaşadım. Buraya geldiğimizde çocuğumuzun yaşaması için, iyi olması için bütün Müslümanlar dua etti. Allah bir, hiçbir ülke arasında savaş olmasın" dedi.

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı

- Rus Gelinle Türk Damattan Barış Çağrısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim