• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Rus Dışişleri Sözcüsü: Türkiye kirli oyunlar oynuyor

Rus Dışişleri Sözcüsü: Türkiye kirli oyunlar oynuyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'de "IŞİD'le bağlantılı" oldukları şüphesiyle gözaltına alınan Rusya vatandaşlarının...

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'de "IŞİD'le bağlantılı" oldukları şüphesiyle gözaltına alınan Rusya vatandaşlarının Rus diplomatlarla görüşmeyi reddettiğini söyledi.

Zaharova bugün düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de gözaltına alındığı açıklanan Rusya vatandaşları hakkında bilgi verdi. Zaharova, "Türk tarafından aldığımız bilgilere göre gözaltına alınan Rusya vatandaşları Rus diplomatlarla görüşmeyi reddetti." ifadelerini kullandı.

'AYDAR SÜLEYMANOV 2013'TE RUSYA'DAN AYRILMIŞTI'

Zaharova, Sputnik ajansında da yer alan açıklamasında ayrıca gözaltına alınan Rusya vatandaşlarından birinin adını da açıkladı: "1984 doğumlu Aydar Süleymanov, Rusya tarafından IŞİD'le bağlantılı olmakla, bu örgüte militan toplamakla suçlanıyordu. 25 Kasım 2015'te Interpol aracılığıyla hakkında uluslararası arama kararı çıkarılmıştı. Süleymanov, bundan iki sene önce 2013'te Rusya'dan ayrılmıştı."

'DİĞER İKİ İSMİ ŞU ANDA AÇIKLAMAYACAĞIZ'

Bununla birlikte Zaharova, Türkiye'de gözaltına alınan diğer iki Rusya vatandaşının isminin de ellerinde olduğunu ancak bu isimleri şu anda açıklamayacaklarını belirtti. Zaharova, bu iki kişi hakkında uluslararası yakalama kararı olup olmadığını bilmediğini de ekledi.

'TERÖR BAĞLANTILI KİŞİLER, TÜRKİYE DAHİL BİR DİZİ ÜLKEDE KENDİNİ OLDUKÇA ÖZGÜR HİSSEDİYOR'

Öte yandan Zaharova, Rusya'da terörist gruplarla bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişilerin Türkiye'nin de aralarında olduğu bir dizi ülkede "kendini oldukça özgür hissettiğini" söyledi.

'TÜRKİYE, KANITLANMAMIŞ SUÇLAMALAR YÖNELTİYOR'

Bunların yanı sıra Zaharova Türk yetkililerin Rusya'nın Suriye'de sivilleri hedef aldığı yönündeki iddialarını da eleştirdi. Zaharova, "Türkiye hükümeti, Rusya'nın Suriye'de kadın ve çocukları kitlesel olarak öldürdüğü şeklinde kanıtlanmamış suçlamalar yönelterek kirli oyunlar oynuyor" dedi. ​Rus sözcü ayrıca, Türkiye'nin yapıcı olamayan politikalarının Suriye'de gerilimin daha da tırmanmasına neden olduğunu söyledi.

RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ AMAÇLARI SON DERECE ŞEFFAF, TÜRKİYE GİZLİ BİR OYUN OYNUYOR'

Zaharova, "Suriye'deki amaçları son derece şeffaf olan Rusya'nın aksine Türkiye bölgede kendi çıkarlarını izleyerek gizli bir oyun oynuyor" ifadelerini de kullandı.

Zaharova, Türkiye'ye eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü: "Türkiye, IŞİD petrolünün kendi toprakları üzerinden kaçırılmasına izin veriyor. Türk yetkililer Suriye'deki aşırılık yanlısı grupları düzenli olarak silahla besliyor. Türkiye, aralarında aşırılık yanlısı militanların da olduğu silahlı Türkmen grupları destekliyor."

'ANKARA, SURİYE'NİN KUZEYİNDEKİ ETNİK AYARLARI ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR'

"Ankara, IŞİD'le mücadele bahanesiyle aslında Suriye'nin kuzeyindeki etnik ayarları kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek istiyor" diye devam eden Zaharova, "Ankara'yı, Suriye'de siyasal çözüm sürecinin başlatılması için yapıcı eylemlerde bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'FRANSA'NIN İDDİALARI GARİP VE DAYANAKSIZ'

Bu arada Rusya'nın hava saldırılarının Suriye'de sivillerin ölmesine neden olduğunu iddia eden Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'a da cevap veren Zaharova, bu iddiaların "garip" ve "dayanaksız" olduğunu iddia etti.

'SU-24 GÖSTERİSİ TERÖR PROPAGANDASI'

Sözcü Zaharova ayrıca, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki bir gece kulübünde Türkiye'nin düşürdüğü Rus SU-24 uçağının pilotunun infaz edilmesinin canlandırıldığı "gösteriyi" de "terörizm propagandası" olarak tanımladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim