• BIST 9530.47
  • Altın 2476.698
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C

Rumlardan Türkiye'ye doğalgaz tehdidi

Rumlardan Türkiye'ye doğalgaz tehdidi
Kıbrıs Rum kesimi, doğu Akdeniz doğalgazında Türkiye güzergahının tercih edilmesi için öncelikle Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorunun çözülmesi halinde Doğu Akdeniz doğalgazında Türkiye’ye güzergâhının tercih edileceğini söyledi.

Öte yandan, Türk savaş gemilerinin tek yanlı parselledikleri bölgede tacizde bulunması halinde BM çerçevesindeki müzakerelerden çekileceği tehdidinde bulundu.

Anastasiadis, haftalık yayınlanan Katimerini gazetesindeki röportajında, 13 parsele ayırdıkları doğu Akdeniz’de taciz yaşanmayacağı yönünde söz aldıklarını da ileri sürdü. Rum lider Kıbrıs ve Türkiye’yle ilgili şu mesajları verdi:

*Boru hattı 1 milyar dolar: Fransız Total, İtalyan ENİ ve Amerikan Noble Energy şirketlerinin doğu Akdeniz’de doğalgaz tespit çalışmaları bu yıl içinde biter ve kesin miktarlar belirlenir. Türkiye üzerinden boru hattı en tercih edilen ve ucuz nakil yöntemi. İsrail gazı da devrede. İsrail’den Türkiye’ye doğrudan boru hattı 3.5 milyar dolar, Kıbrıs adasına gelerek buradan Türkiye’ye gitmesi bir milyar dolar maliyette. İkisi de tartışılıyor. Türkiye, Kıbrıs, İsrail ve AB’nin bu gaza ihtiyacı var.

GEMİLER DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Türk savaş gemilerinin bölgede dolaşması düşündürüyor. Gözlemlenen küçük vukuatların en azından müzakereler devam ettiği müddetçe tekrar etmeyeceği sözü aldık. İhlallerin devam etmesi durumunda cevabımızın müzakerelerden ayrılmak olacağını açıkça ortaya koyduk. Güven ortamı yaratmaya çalıştığımız bir zamanda, buna uygun olmayan, prosedürü kirletecek şekilde davranmamak gerektiği bilinmelidir.

TÜRKİYE'NİN DE ONAYI GEREKİYOR

Türkiye’nin Kıbrıs üzerindeki garantilerinin kaldırılması Rumlar için önemli. Böyle bir şey Kıbrıs’ın NATO’nun Barış İçin Ortaklık programına girmesiyle mümkün olabilir. Bu konuyu NATO Genel Sekreteri, ABD ve AB’deki dostlarımız da dâhil, müdahil olanlarla enine boyuna görüştük. Bu konuda Türkiye’nin de onayı gerekir.

ZAMAN ŞARTI YOK

Kapalı Maraş’ın iadesi konusunda Türklerle diyaloğun başlaması için zaman şartı koymadık. Bu istediğimiz bir şeydi ve müzakerelerle paralel bir şekilde özlü güven yaratıcı önlemler içinde yer alan bir konu. Birkaç hafta içinde bazı adımlar atılacağını umuyorum.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim