• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Rumlar: Türkiye'nin müzakere başlıklarını veto etme nedenimiz ortadan kalkmadı

Rumlar: Türkiye'nin müzakere başlıklarını veto etme nedenimiz ortadan kalkmadı
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, AB bakanlar konseyinin Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili benimsediği karar metnini, özellikle Ankara'nın "Kıbrıs...

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, AB bakanlar konseyinin Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili benimsediği karar metnini, özellikle Ankara'nın "Kıbrıs kökenli yükümlülükleri" açısından çok olumlu bulduğunu belirterek memnuniyet dile getirdi.

Alithia gazetesi haberi "Karar Metninden Memnuniyet… Kasulidis, Müzakere Çerçevesine ve Türkiye'nin AB'ye Karşı Yükümlülüklerine Saygı Gerektiği Net İfadesine Vurgu Yaptı" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Rum Alithia gazetesi, Diplomatik kaynakları işaret ederek karar metninin 19, 20, 21 ve 22'nci paragraflarında, Rum tarafı açısından çok önemli 4 ifade bulunduğunu yazdı. Gazete, Kasulidis'in açıklamasında özellikle, Türkiye'nin Türkiye-AB zirvesinden sonra Geri Kabul anlaşmasına Güney Kıbrıs'ı dahil etmeyeceğine dair beyanat sunmasıyla ilgili "Bu tür tek yanlı beyanların hiçbir hukuki geçerliliği yoktur." ifadesine dikkat çektiğini aktardı.

Habere göre Kasulidis karar metnine, Türkiye'nin Geri Kabul anlaşması ile adalet ve içişleri konularda işbirliğini de içeren, vizelerin bütün üye devletlere yönelik serbest bırakılmasıyla ilgili ülkelere Yol Haritası'nın tam ve etkin uygulanması ifadesinin eklendiğine işaret etti.

"MÜZAKERE BAŞLIKLARINI VETO ETME NEDENLERİMİZ ORTADAN KALKMADI"

"Türkiye'nin genel üyelik müzakereleri konusunda AB'ye karşı yükümlülüklerine saygı gösterilmesi gereğiyle ilgili net ifade, üyelik sürecinden söz ettiğimizde, temel parametredir." diyen Kasulidis devamla şunları söyledi:

"Müzakere başlıklarını veto etme nedenlerimiz ortadan kalkmadı. Aday ülkelerle müzakerelerin tamamen hükümetler arası niteliktedir. Komisyon öneri yapabilir, siyasi emrinde farklı tarif edebilir ama bu önerilerin üyeler tarafından kabul edilmesi şart değil. Bu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 2009'da tek yanlı dondurduğu 6 başlık için de geçerlidir. Şartlar değişmediği sürece Kıbrıs'ın tavrını değiştirmesi söz konusu değil. Kıbrıs, Türkiye'nin Kıbrıs kökenli yükümlülükleri konusunda 2009'daki pozisyonunun değişmediğini tutanaklara geçirdi ve Türkiye'nin tek yanlı beyanı vesilesiyle 24 numaralı başlığın ancak Türkiye'nin yükümlülüklerini AB üyelerinin istisnasız tümüne tam uygulamasına bağlı olacağı açıkça ortaya konuldu."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim