• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Rumlar, İsrail-Türkiye enerji yakınlaşması üzerine başka ülkelere yöneldi

Rumlar, İsrail-Türkiye enerji yakınlaşması üzerine başka ülkelere yöneldi
İsrail ile Türkiye arasında enerji konusundaki ilişkilerin ısındığı bir dönemde, Güney Kıbrıs ile Ürdün'ün de doğalgaz konusunda muhtemel işbirliğine...

İsrail ile Türkiye arasında enerji konusundaki ilişkilerin ısındığı bir dönemde, Güney Kıbrıs ile Ürdün'ün de doğalgaz konusunda muhtemel işbirliğine dair ortak ilgilerini dün ilan ettikleri haber verildi.

Rum Simerini gazetesi "Ürdün Kıbrıs Gazına Susadı" başlığıyla yayımladığı haberinde, bu işbirliğinin iki ülkenin yetkili teknik komiteleri tarafından aktif hale getirilmesinin beklendiğini ve teknik komitelerin meseleye ilişkin bütün detayları görüşeceklerini yazdı.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in Ürdün Enerji Bakanı İbrahim Seyf ile baş başa görüştüğünü ve ardından bu işbirliğini ilan ettiğini kaydeden gazete, Güney Kıbrıs'ı enerjinin stratejik ortağı olarak nitelendiren Ürdünlü yetkilinin, bakanlar düzeyindeki bir sonraki görüşmenin üçlü (Ürdün-Yunanistan-Kıbrıs) veya dörtlü (Mısır-Ürdün-Yunanistan-Kıbrıs) olmasını ihtimal dışında bırakmadığını aktardı.

TEKNİK KOMİTELERİN AKTİF HALE GETİRİLMESİ KONUSUNDA ANLAŞTILAR

Gazeteye göre Lakkotripis, Seyf ile yaptıkları ortak açıklamada, 2014 yılında Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzaladıkları memorandum temelinde, doğalgaz konusundaki muhtemel işbirliğiyle ilgili teknik detayların ele alınması için, yetkili teknik komitelerin aktif hale getirilmesi konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Lakkotripis bu işbirliğiyle birlikte gerekli altyapıları, neler bulunduğunu ve neler gerektiğini araştırmayı istediklerini, Ürdün'ün şu an kendi ihtiyaçları için sıvılaştırılmış doğalgaz ithal ettiğini belirtti.

"KIBRIS STRATEJİK ORTAK"

Gazeteye göre, Ürdün Enerji Bakanı İbrahim Seyf ise konuşmasında, enerjinin, iki ülkenin uzun vadeli ilişkilerini üzerine inşa edebilecekleri temel taşlardan biri olduğunu dile getirdi.

Ürdün'ün enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 97'sinin ithalatlardan kaynaklanmakta olduğunu ifade eden Seyf, Rum kesimini, iki ülke arasındaki potansiyel işbirliği konusunda stratejik ortak olarak görmekte olduklarını ifade etti.

Seyf, "iki ülkenin teknik gruplarının aynı masaya oturup, aynı kağıdı inceleyeceklerini" de ifade etti.

TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLAŞMASI

Gazete, İsrail ile Türkiye'nin yakınlaşması konusunda ise, aynı kaynakların, bu yakınlaşmanın doğal bir gelişme olarak algılandığına işaret ettiklerini aktardı.

Gazete, bir yandan Rusya-Türkiye ilişkilerinin kötüleşmesi ve iki ülke arasındaki doğalgaz tedarikine ilişkin birçok sözleşmenin sona ermesi, diğer yandan da İsrail'den Mısır'a doğalgaz tedarikinin kesilmesi yüzünden bunun doğal bir gelişmeden ibaret olduğunu aktardı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim