• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

RTÜK Başkanı Yerlikaya: İletişim araçları bir dadı değildir

RTÜK Başkanı Yerlikaya: İletişim araçları bir dadı değildir
RTÜK Başkanı Yerlikaya, "İletişim araçları, bir dadı değildir. Şimdi cep telefonları da kullanılmaya başlandı. Daha 2-3 yaşında, emeklemeye başlamamış çocuk, telefonu alıp resimlere bakıyor" dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, "İletişim araçları, bir dadı değildir. Şimdi cep telefonları da kullanılmaya başlandı. Daha 2-3 yaşında, emeklemeye başlamamış çocuk, telefonu alıp resimlere bakıyor" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Kırıkkale Üniversitesinde düzenlenen "Eleştirel Medya Okuryazarlığı Çalıştayı", Ankara'da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlara saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Yerlikaya, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, yeni iletişim teknolojilerinin hızla ilerlediğini ve dünyada adeta bir iletişim patlaması yaşandığını söyledi.

Ne kadar iyi olursa olsun mutlaka o teknolojilerin de olumsuz yanı bulunduğunu dile getiren Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Yaptığımız araştırmalarda görülüyor ki çocuklar, günde 2-4 saat arasında televizyon izliyor. Bu, bazı yerlerde daha fazla. Bir çocuğun 4, 5, 6 saat televizyon izlemesi sıkıntıdır. İletişim araçları, bir dadı değildir. Şimdi cep telefonları da kullanılmaya başlandı. Daha 2-3 yaşında, emeklemeye başlamamış çocuk, telefonu alıp resimlere bakıyor. Bu, tıpkı şöyledir, gecenin bir yarısında çocuğunuzu sokağa salıyorsunuz, kimlerle konuşuyor, ne yapıyor bilmiyorsunuz. Böyle bir şeydir, internet ortamındaki gezinti. Bunlara karşı toplumumuzun uyarılması, bilinçlendirilmesi lazımdır. İhtiyacı kadar medyanın kullanılması lazım. Kullanırken de neyin zararlı, neyin faydalı olduğunu bilmesi lazım."

"Yılda 900 saat okulda olan bir çocuk, bin 200 saat televizyon karşısında"

Dünyada televizyon izleme oranlarına değinen Yerlikaya, "Televizyon izlemede dünyada ikinci sıradayız. Yani izlenirlik bakımından çok fazla bir süreç, uzun bir süre. Bu bakımdan da üzerimize çok görev düştüğünün farkındayız. Bu tür çalıştayların, toplantıların daha fazla yapılması gerektiğine inanıyorum. Yılda 900 saat okulda olan bir çocuk, bin 200 saat televizyon karşısındadır. Televizyon ve kitle iletişim araçları, dadı değildir. Cep telefonu da internet ortamı da değildir. Bunlara çok dikkat etmek lazım" ifadesini kullandı.

Yerlikaya, İstanbul Bakırköy'de bilişim ve internet bağımlılığı kliniğinde bağımlı olanların muayene olduğunu ve Türkiye'nin değişik yerlerinde de bilişim ve internet bağımlılığı kliniklerinin yakında kurulmaya başlanacağını aktardı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim