• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Romanlarla ilgili önerge reddedilince sinirlendi: Hani seviyordunuz

Romanlarla ilgili önerge reddedilince sinirlendi: Hani seviyordunuz
CHP, TBMM Genel Kurulu'nda Roman vatandaşlar ile ilgili sorunların araştırılmasıyla ilgili önerge verdi.

CHP, TBMM Genel Kurulu'nda Roman vatandaşlar ile ilgili sorunların araştırılmasıyla ilgili önerge verdi. Önerge üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Vallahi şu araştırma komisyonunu kabul edin arkadaşlar, kabul etmek zorundayız. Bu, vicdani bir şey, siyasi bir şey değil." dedi. Yapılan oylama sonucu Romanların sorunlarının incelenmesi ile ilgili verilen önerge AK Partililerin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesine sinirlenen Purçu, "Hani Romanları seviyordunuz. Neden hayır dediniz?" diye tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 24. Birleşimi Başkanvekili Ahmet Aydın'ın başkanlığında toplandı. CHP'nin Roman vatandaşların sorunlarının araştırılmasıyla ilgili verilen önergenin görüşülmesine başlandı.

Önerge üzerine ilk sözü CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu yaptı.

Roman vatandaşlarının barınma ve yaşam şartlarının araştırılmasıyla ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasıyla alakalı bir önerge verdiklerini belirten Purçu, "En önemli nokta Roman kardeşlerimizin barınma meselesi. Geçen gün de burada bas bas bağırdım ama önlem alamadığımız için, gene çadırda maalesef kötü yaşam koşulları sebebiyle Ezine'de bir kardeşimiz, 48 yaşındaki Ünzile kardeşimiz vefat etti çadırda. Bakın, işte yaşam şartlarımız." ifadelerini kullandı. Purçu, Roman vatandaşların kaldığı çadırların yer aldığı fotoğrafları gösterdi.

Bu konunun vicdani bir mesele olduğunu anlatan Purçu, şunları kaydetti: "Kardeşlerim, bunu politik malzeme kimse yapmasın, bu bizim halkımız, vatandaşımız lütfen ya; bunu kaç defa söyledik arkadaşlar. Bakın, bu konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulsun. Roman vatandaşlarımızı kimse bilmiyor şu an, ne durumda olduğunu bilmiyor. Dili var mı, efendim, kültürü nedir, nasıl yaşar, mesleki durumu nedir, barınma sorunu hangi safhada kimse bilmiyor. İlk defa bakın, bir araştırma komisyonu kurulması için teklif veriyoruz. Bunu kimse parti meselesi yapmasın. Geçenlerde dedim ki: "Romanları seviyor muyuz?" herkes "Seviyoruz." dedi; tamam, ne güzel. Ama, dilde sevmeyelim, yürekten sevelim, gönülden sevelim, onlara da bir şeyler yapalım."

Kendilerine Roman açılımı dolayısıyla birçok söz verildiğini vurgulayan Purçu, şu ifadeleri kullandı: "Yüzlerce toplantı yaptık bütün bakanlıklarda, Çalışma Bakanlığı'nda yaptık, Millî Eğitim Bakanlığı'nda yaptık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda yaptık ama hepsi lafta kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımız bize bir söz vermişti, ben onu burada yineleyeceğim arkadaşlar. Dedi ki: "Benim vatandaşım çadırda kalmayacak, biz bu konuya el atacağız." Ama, bakın, kentsel dönüşümle Romanların çadırda kalmasına sebep oluyoruz ve çadırda donmalarına sebep oluyoruz arkadaşlar. Bu kentsel dönüşümü sosyal dönüşümle yapacağız. Bu kentsel dönüşümü yapacaksak insanlar böyle çadıra gitmeyecek arkadaşlar, bakın, ayıptır, günahtır ya! Çadırlara göndermeyeceğiz, göndermeyeceğiz arkadaşlar. Lütfen ya, bakın, biz samimiyet istiyoruz.Romanlar herkese oy atabilir, atsın varsın, özgürlük var, demokrasi var ama bakın, Roman kardeşlerim sizlere de oy verdi arkadaşlar. Onlara vicdani olarak hem borcunuz var hem de parti anlamında oy alıyorsunuz birçok yerde. Vallahi şu araştırma komisyonunu kabul edin arkadaşlar, kabul etmek zorundayız. Bu, vicdani bir şey, siyasi bir şey değil. Biz veriyoruz diye araştırma önergesine el kaldırmayacağız diye bir şey yok. İyi bir şey olursa biz de sizin araştırma önergenize el kaldırabiliriz. Bu böyle."

Konuşmanın ardından önerge için oylamaya geçildi. Önerge, AK Partililerin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesine tepki gösteren ve oturduğu sıradan kalkarak ön tarafa gelen Purçu, "Hani Romanları seviyordunuz. Neden hayır dediniz?" diye tepki gösterdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim