• BIST 9524.59
  • Altın 2488.033
  • Dolar 32.5091
  • Euro 34.7134
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Romanların Sesi Mersin’den Yükselecek

Romanların Sesi Mersin’den Yükselecek
Türkiye'nin ilk Roman radyosu, "Radio Romano Vast" adıyla Mersin'de yayın hayatına başladı.

Türkiye'nin ilk Roman radyosu, "Radio Romano Vast" adıyla Mersin'de yayın hayatına başladı. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu tarafından kurulan ve internet üzerinden yayın yapacak olan radyonun ilk canlı yayın konuğu da Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu oldu.

Romanların kendi kültürlerini ve dillerini aktararak, kendilerini tanıtacakları bir radyoları oldu. Türkiye'nin ilk Roman radyosu Mersin'de kuruldu. Roman vatandaşların duyulmayan sesini tüm dünyaya internet üzerinden duyuracak olan Romano Vast ilk yayına başlarken, radyonun ismi de dikkat çeken bir anlam içeriyor. "Ayağa kaldıran güçlü Roman eli" anlamına gelen Radio Romano Vast'ın yayın hayatına başlaması dolayısıyla Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binasında tören düzenlendi

Törende bir konuşma yapan Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Türkiye Romanları adına bir hayali gerçekleştirdiklerini söyledi. "Hiç sesi çıkmayan, yok sayılan Roman halkının artık bir sesi var" diyen Daylam, Romano Vast'ın uzlaştırıcı diliyle Roman kültürünü dünyaya yaymaya çalışacağını belirterek, "Radyo Romano Vast, bundan böyle hem uzlaştırıcı dili ile hem üst bakış açısıyla bütünleştiren ve bu kültürü yaymak isteyen bir kurum olacak. Türkiye'de yaşayan 5,5 milyon Roman vatandaşı var. Unutulmaya yüz tutmuş, dünyanın en eski dillerinden biri olan bir dil var. Bu dilin yaşatılması gerekiyordu ve Romano Vast bunu sağlayacak" dedi.

Ebeveynlerden kalan bakış açısıyla tanınan Romanların artık Romano Vast aracılığıyla daha iyi tanınacağını vurgulayan Daylam, "Biz ülkemizi, ülkemizdeki renkleri çok seviyoruz. Türkiye'nin de bizi sevdiğini biliyoruz. Radyomuz, arka mahallelerde zorlu koşullarda yaşayan vatandaşlarımızın da sesi olacak. Roman denilince herkesin hafızasında oynayan bir kadın figürü var. Aslında bunun geri planında binlerce yıllık bir kültür var ve bu bilinmiyor. Biz bu kültürü, göçlerimizi, hasretlerimizi ve içimizde barındırdığımız tüm heyecanı insanlara anlatmaya çalışacağız" diye konuştu.

"BİR TARİH YAZILDI, İLK DEFA BİR RADYOMUZ OLDU"

Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olarak İzmir'den Meclis'e giren CHP'li Özcan Purçu ise radyoların, toplumların kültürlerini yansıtmaları açısından önemli olduğunun altını çizdi. TBMM Başkanlık Divanı Üyesi de olan Purçu, başkalarının Roman vatandaşlarından öğrenecek çok şeyi olduğunu dile getirerek, Romanların kardeşliğini, barışçıl unsurlarını bu radyo sayesinde anlatacaklarını kaydetti.

Bu radyonun kurulmasıyla bir tarih yazıldığına vurgu yapan Purçu, "Binlerce yıldır bu topraklardayız ama ilk defa bir radyomuz kuruluyor. Hem heyecan, hem de mutluluk verici. Bir radyo deyip geçmemek lazım. Bir radyo toplumun hayatını değiştirebilir, onlara yön verebilir, sorunların çözümü noktasında onlara bir imkan verebilir. Romano Vast, bizim doğru tanıtılmamıza, kültürümüzün tanıtılmasına, "biz kimiz, nereden geldik, dilimiz var mı" gibi soruları yaşayanlara, bunları anlatmanın en doğru ifade şekillerinden biri olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan radyonun ilk canlı yayınını, ekibe de danışmanlık yapan Hollanda'daki Radio Patrin'in supervizorü Orhan Galjus gerçekleştirdi. Romanca, İngilizce ve Türkçe yapılan ilk yayına CHP'li Purçu ile Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş konuk olarak katıldı.

Romanların Sesi Mersin’den Yükselecek

Romanların Sesi Mersin’den Yükselecek

Romanların Sesi Mersin’den Yükselecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim