• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:
Romanların sorunlarının 8 başlıkta toplandığını ve bu sorunların çözümüne yönelik hiçbir adım atılmadığını öne süren CHP'nin Roman kökenli...

Romanların sorunlarının 8 başlıkta toplandığını ve bu sorunların çözümüne yönelik hiçbir adım atılmadığını öne süren CHP'nin Roman kökenli İzmir Milletvekili Özcan Purçu Manisa'da Roman vatandaşlarla buluştu. Kahvehane toplantısında konuşan Purçu Romanlara tavsiyede de bulunarak, "Çocuklarımızı erken evlendirmeyeceğiz, kızlarımızı erken evlendirmeyeceğiz. Onların eğitimlerine devam etmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

TBMM Divan üyesi ve CHP'nin Roman kökenli İzmir Milletvekili Özcan Purçu CHP Manisa İl Başkanlığı ziyaretinin ardından Manisalı Romanlarla buluştu. Toplantıya, CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, CHP İl Başkanı Halil Tokul, CHP ilçe başkanları ve Kadın Kolları üyeleri de katıldı.

"Bizler saha çalışma yapılmasını istiyoruz"

Yunusemre ilçesi Aynı Ali Mahallesinde bir Roman kahvehanesinde vatandaşlarla buluşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin 14 yıldan beri Romanlarla ilgili stratejileri ve politikaları var. Bunlar masa önlerinden dışarıya bir türlü çıkmadı. Bizler toplantı salonlarında alınan kararları değil, bizler sahada yapılan uygulamaları istiyoruz. Bizler sahada insanlarımıza, vatandaşlarımıza yönelik yapılan olumlu çalışmaları görmek istiyoruz. Toplantı salonlarında alınan kararları istemiyoruz. Hiç kimseyi ayırt etmeksizin Roman'ı, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i biz bir baharız. Bahardaki çiçekler gibiyiz. Onun için bütün vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet istiyoruz. Maalesef 14 yıllık iktidarda dillerde sözlerden başka hiçbir şey göremedik, hiçbir şey duyamadık. Romanlarla ilgili strateji eylem planı açıklandı ama sahaya yansımadı. Geçen yıl AB ile 10 milyon Euroluk bir proje başlatıldı maalesef daha bir yıl geçti projeden 5 milyon Eurosu harcandı bir sene sonra proje bitecek 10 milyon Euro harcanacak ama Romanların mahallesine bir gram bir şey yapılmıyor. Ne çocuklarımız eğitim bursu alıyor, ne bizim çocuklarımız düzenli okula gidebiliyor ne de bizim çocuklarımız insanca yaşayabiliyor. Bütün vatandaşlarımızın bu ülkede sosyal devlet ilkesi gereğince insanca yaşama hakkı var. Ama bizler bütün vatandaşlar olarak sadece Romanlar olarak değil artık bu ülkede sosyal devlet ilkesi gereğince yaşayamıyoruz, nefes alamıyoruz. Onun için devletin, hükümetin biran önce barıştan yana, demokrasiden yana, laiklikten yana, özgürlükten yana çalışmalar yapmasını istiyoruz. Nerede savaş var oraya gitmesin. Bizim Musul'da ne işimiz var? Bizim dış güçlerle mücadele konusundaki politikalarımızda hangi olumlu adımı atmışız 14 yıldan beri. Onun için bizler artık bütün komşularımızla barış istiyoruz. Ülkemizde de barış istiyoruz. Onun için hükümeti bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi olarak görevine davet ediyoruz." dedi.

Romanların sorunları 8 başlıkta toplanıyor

Yıllardan beridir Romanların sorunlarının 8 ana başlık altında toplandığını defalarca dile getirdiklerini kaydeden Purçu, "Bu 8 başlıkta topladığımız sıkıntıları strateji belgesine de koyduk. Bu konuda maalesef hükümetten, iktidardan olumlu adım bir türlü göremedik. Nedir bu sıkıntılar? Özellikle eğitim sıkıntımız var. Romanlar sabah kalktıklarında çocuklarını okula gönderemiyor. Gönderenler vardır elbette ama çoğumuz gönderemiyoruz. Sabah kalktığımızda biz çocuklarımıza ne yedireceğiz, ne içireceğiz, bugün 20-30 lira nasıl kazanacağımızı düşünüyoruz. İkincisi barınma. Barınma sıkıntımız hat safhada. Hala bir göz odalı evlerde 10-12 kişi yaşıyoruz. Bazıları kulübelerde yaşıyor, bazıları çadırda yaşıyor, bazıları hiç sağlıklı olmayan şartlarda yaşıyor. Üçüncüsü işsizlik, istihdam. İstihdam konusunda ciddi sıkıntımız var. Gençlerimizin yüzde 96'sı işsiz. Bunları raporladık ilgili yerlere. Sağlık sorunlarımız var, dışlanmışlık, ötekileştirme gibi sorunlarımız var hem okullarda hem sahada. Bunlarla ilgili yapıcı çalışmaları bekliyoruz. İnşallah burada da kardeşlerimizle sohbet edeceğiz, Manisa'nın çeşitli ilçelerini gezeceğiz, farklı mahallelerini gezeceğiz. Oradan elde ettiğimiz verilerle hazırlayacağımız raporlarla hem soru önergesi vereceğiz hem teklifler vereceğiz hem de valiliklere ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza, diğer bakanlıklara bu raporlarımızı iletip en kısa sürede çözüm noktasında bir adım atmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Kızlarımızı erken evlendirmeyeceğiz"

Açıklamasının ardından Roman vatandaşların sorunlarını dinleyen Purçu, bir vatandaşın en büyük sorunlarının işsizlik olduğunu ve Roman kadınların çocukları ile birlikte bit pazarında 1-2 TL'ye ikinci el kıyafet satarak evlerini geçindirmeye çalıştığını belirtmesi üzerine şunları söyledi:

"Her zaman söylüyoruz. Çocuklarımızı okutacağız. Erken evlendirmeyeceğiz. Çocuklarımızı okutursak bu kısır döngüden öyle kurtulacağız. Her yerde bunu izah ediyoruz burada da söylüyorum. Çocuklarımızı erken evlendirmeyeceğiz, kızlarımızı erken evlendirmeyeceğiz. Onların eğitimlerine devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu arada üniversitede okuyan çocuklarımız varsa burs vererek onların eğitim hayatlarına devam etmelerine katkıda bulunmak isteriz. Böyle durumda olanlar varsa bunları bize iletin."

Esnafı da ziyaret etti

Purçu, kahvehane toplantısının ardından Roman bir vatandaşın 15 yıldır sokakta kaldığını dile getirmesi üzerine 55 yaşındaki adamın kaldığı yere gitti. Yaşlı adamın kaldığı yeri inceleyen Purçu vatandaşa kendisinden ne istediğini sordu. Roman vatandaş "Açım. Sadece ekmek parası istiyorum" demesi üzerine Purçu 100 TL vererek danışmanlarından vatandaşın bilgilerini almalarını ve gerekli yerlere müracaat yapılmasını istedi. Aynı Ali Mahallesi esnafını da ziyaret eden Purçu Roman bir seyyar satıcı kadının kendisini tanımaması üzerine şaşkınlığını gizleyemedi. Esnafla ayaküstü sohbet ederek Romanca "hoşçakalın" diyen Purçu ve CHP heyeti Aynı Ali Mahallesi Muhtarlığı ziyaretinin ardından Şehzadeler ilçesinin Selimşahlar Mahallesine hareket etti. Purçu daha sonra Saruhanlı, Kırkağaç ve Soma ilçelerinde de Roman mahallelerini ziyaret ederek vatandaşlarla biraraya gelecek.

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:

Roman vekil Purçu’dan Romanlara tavsiye:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim