• BIST 9543.86
  • Altın 2488.825
  • Dolar 32.4918
  • Euro 34.799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C

Roman milletvekili Purçu'nun Maliye Bakanı ile giriştiği bütçe pazarlığı gülümsetti

Roman milletvekili Purçu'nun Maliye Bakanı ile giriştiği bütçe pazarlığı gülümsetti
Meclis Genel Kurulu'nda geçici bütçenin 2'nci maddesi görüşülürken söz alan Türkiye'nin ilk Roman milletvekili Özcan Purçu'nun Maliye Bakanı Naci Ağbal...

Meclis Genel Kurulu'nda geçici bütçenin 2'nci maddesi görüşülürken söz alan Türkiye'nin ilk Roman milletvekili Özcan Purçu'nun Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Romanlar için yaptığı bütçe pazarlığı gülümsetti. İktidar ve muhalefet milletvekilleri Purçu'nun konuşmasına alkışlarla destek verdi.

CHP İzmir Milletvekili olan Özcan Purçu, konuşmasında Romanların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Purçu, "Ben öncelikle, bütçeyle ilgili, inşaatlara, yollara değil de halkımıza, insanımıza, fakirimize, garibanımıza, yolda kalmışa biraz daha pay ayrılsın, biraz daha fazla bir şekilde onlara önem verelim, lütfen, ben bunun için bu kürsüye çıktım." dedi.

Purçu, şöyle devam etti: "Sokağın önünden geçip de arka mahallede yaşayan, çadırda yaşayan, kulübede yaşayan ama göremediğimiz, cumhuriyetten, 92 yıldan beri göremediğimiz; ilk defa kürsüye çıkan bir kardeşiniz olarak Roman kardeşlerimin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak daha iyi şartlarda yaşaması için, daha iyi sosyal koşullarda barınma, sağlık, eğitim, efendim, ön yargı, ayrımcılıktan arındırılmış bir şekilde yaşaması için burada konuşma aldım. İnşallah bizim istediklerimiz, dileklerimiz olur. Ben sizlere bir şey söyleyeyim: Bu ülkede Roman olmak, dünyada Roman olmak hiç kolay değil, inanın. Hayatımız ayrımcılıkla, ön yargıyla yaşamakla, mücadele etmekle başlıyor. Roman olmak, çadırda yaşamak, kulübede yaşamak, bir göz odalı evlerde yaşamak, elektriksiz, susuz yaşamak, bakkaldan 1 TL'lik salça almak, yarım ekmek almak, efendim, eğer parası yoksa komşusunun kapısını çalıp yemek istemek. Roman olmak, aç kalmak, işsiz kalmak, susuz kalmak. Maalesef biz bu şekilde büyüdük. Sizden ricam, Roman kardeşlerimizi bundan sonra unutmayalım."

"Şurada Allah'ınızın aşkına Romanları sevmeyen var mı?" diye soran Purçu'ya "Yok." diye cevap verildi ve CHP, AK Parti ve MHP sıralarından alkışlar yapıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ya da "Sayın Bakanım, seviyor musunuz Romanları, seviyor musunuz? Size soru soruyorum: Romanları seviyor musunuz? Allah'ınızın aşkına?" diye sordu ve "Seviyoruz tabii." karşılığını aldı.

Daha sonra konuşmasına devam eden Purçu, şunları söyledi: "Tamam, o zaman bir şey söyleyeceğim: Romanlara 2016 bütçesinden pay ayıracağız. Bu, ülke meselesi arkadaşlar, kusura bakmayın. Ayıracağız; söz mü Bakanım? Sayın Bakanım Roman vatandaşlarımıza, fakirimize, garibanımıza, herkese; kimseyi ayırmayacağız, herkese pay ayıracağız. Ben onun için, bakın, bizi tam tanımıyorlar. Kusura bakmayın, bizim resmî dilimiz Türkçe ama ben bir şey… Bizim Romancamız da var. Ben sizlere Romanca, barışçı bir şekilde selamlamak istiyorum, bütün halkımızı selamlamak istiyorum. Size dedim ki: Sevgili kardeşlerim, Türkiyeli kardeşlerim, bütün kardeşlerim ve Roman kardeşlerim, hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Allah yardımcımız olsun. Yalnız, bakın, Roman açılımı burada arkadaşlar. Bakın, Roman açılımı burada dimdik duruyor. Cumhuriyet Halk Partisi yaptı bunu. Teşekkür ediyorum Cumhuriyet Halk Partisine, Sayın Genel Başkanımıza. Sesimizi çıkardığı için, ilk defa Romanların sesini şu kürsüden dünyaya, Türkiye'ye duyurduğu için. Yalnız Roman açılımı bize büyük bir heyecan verdi. Roman açılımı bize büyük bir heyecan verdi ama verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Hâlen çadırda yaşıyoruz. Dönemin Başbakanı, şimdiki Sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki: "Bir yıl içerisinde, çadırda, barakada kalan bir Roman olmayacak." Beş yıl geçti arkadaşlar, insaf! Daha strateji belgesi çıkmadı ya! Yapmayın sevgili kardeşlerim. Strateji belgesi çıkmadı daha. Bakın, Sayın Bakan, lütfen… 2016 bütçesinde yerimiz olsun artık. Biz de insanca yaşamak istiyoruz. Bütün yoksullar, Türkiye'deki bütün fakirler şu bütçeden pay alsın lütfen. Kimseyi ayırt etmeyelim, bu ülke hepimizin, bu devlet hepimizin. Biz de bu devletin mensubu gibi hissetmek istiyoruz kendimizi. Hissettik… Türkiye'yi çok seviyoruz, ülkemizi çok seviyoruz ama en fakir biziz, en yoksul biziz. Yapmayın gözünüzü seveyim ya! Yapmayın Allah aşkınıza ya! Yapmayın! Romanız; bu ülkenin gülen yüzüyüz, neşesiyiz. Bu ülkenin en kötü şartlarda yaşayan ama en çok gülen insanlarıyız. Bir Roman kadınına sormuşlar, demişler ki: "Çadırda yaşıyorsun, elektriğin yok, suyun yok, paran yok pulun yok. Neden bu kadar güler yüzlüsün? Neden bu kadar neşelisin?" "Vallahi, açlığımızı unutmak için oynuyoruz, yapacak bir şey yok." demiş. Yapacak bir şey yok arkadaşlar. Sayın Bakanım, söz mü; 2016 bütçesinden Romanlara pay ayırıyoruz? Söz mü? Söz mü? Arkadaşlar, yapmayın gözünüzü seveyim ya. Sayın Bakanım, lütfen ya. Sayın Bakanım, bakın, ülkemizin ayıbı bitsin arkadaşlar, yapmayın ya. Yapmayın arkadaşlar, yapmayın. Sevgili arkadaşlar, Romanlar da bu ülkenin vatandaşı. Tamam mı arkadaşlar? Lütfen, lütfen. Sayın Bakanım, teşekkür ediyorum. Bütçeden pay istiyoruz. Sayın Bakan, Romanları unutmayın lütfen. Teşekkür ediyorum, çok sağ olun."

Bakan Naci Ağbal ise "Bütün vatandaşlarımıza" karşılığını verdi. AK Parti sıralarından ise "Söz!" sesleri, alkışlar yükseldi. Konuşmasının ardından Purçu, Bakan Ağbal başta olmak üzere Mecliste tüm parti gruplarının temsilcileriyle tokalaştı ve alkış aldı.

Meclis Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de "Sayın Purçu, Maliye bakanları o kadar kolay söz vermezler, unutmayın." diye konuştu.

Roman milletvekili Purçu'nun Maliye Bakanı ile giriştiği bütçe pazarlığı gülümsetti

Roman milletvekili Purçu'nun Maliye Bakanı ile giriştiği bütçe pazarlığı gülümsetti

Roman milletvekili Purçu'nun Maliye Bakanı ile giriştiği bütçe pazarlığı gülümsetti

Roman milletvekili Purçu'nun Maliye Bakanı ile giriştiği bütçe pazarlığı gülümsetti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim