• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Batı Karadeniz Romanlar Derneği tarafından "Roman Çalıştay'ı düzenlendi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Batı Karadeniz Romanlar Derneği tarafından "Roman Çalıştay'ı düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya protokol katılımının az olması ise ayrımcılık eleştirilerine yol açtı.

Çalıştayı Ereğli Belediye Başkanvekili Ayhan Atay, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cöbek, Belediye Meclis Üyesi Hasan Pınarcık, Saadet Partisi Ereğli İlçe Başkanı Gökhan Göktaş, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Kazım Adak, dernek yöneticileri ve vatandaşlar izledi.

Dernek üyesi Romanlar katılımcıları davul ve klarnet eşliğinde canlı müzikle karşıladı. Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Dirimeşe, çalıştayda yaptığı konuşmada, azınlık kavramının birbirini ötekileştirmenin bir aracı olduğunu belirterek, "Roman kültürünün kaynağı, Türklerle neredeyse ortak. Romanların kaynağı Hindistan. Bugünkü Hindistan'dan söz etmiyoruz. 600-1000 yılları arasında gerçekleşmiş bir göç var. Hindistan'dan bir kaçış var. Hinduizm inancında bulunan kast sisteminin en alt tabakasındaki insanlar bu sınıfı kabul etmeyip göç ediyor. Türkler nasıl daha iyi yaşamak, daha yeşil yerler için göç ettiyse Romanlar da daha iyi yaşamak için göç ediyor." dedi.

Romanların Avrupa'ya geçişinin Türklerle birlikte gerçekleştiğini belirten Dirimeşe, şunları kaydetti: "Avrupa'da yıllarca Romanlar Türk casusu olarak görülmüş, sürülmüş, katledilmişler, dışlanmışlardır. Avrupa bunu yüzyıllarca devam ettirmiştir."

Aziz Sancar'ın Mardin'de imkansızlıklar içinde okuyup Nobel ödülü aldığını ifade eden Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, şunları kaydetti: "Romanlar neden bir Aziz Sancar çıkarmasın. İmkansızlık oturup ağlanacak bir şey değildir. Kendimizi değil, geleceğinizi kurtarmak mantığıyla çalışmalıyız."

PROTOKOLE AYRIMCILIK TEPKİSİ

Derneğin Kurucu Üyesi Tuncer Kara, Roman olmayan beş kişi olduğunu belirterek toplantıya katılmayan protokolü eleştirdi. Kara, "Valimizin bizimle beraber olduğunu gördük ama maalesef burada göremedik. Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cöbek yanımızda ama belediyeden de katılım az. Burada Romanların kaale alınmadığını gördük. Daha fazla söze gerek yok. Batı Karadeniz romanlar derneği olarak sahadayız. Mümkünse siz de sahaya inin, bu çamurun içine inin de siz de görün buranın ne olduğunu. İnşallah buradan kendilerine iyi bir mesaj gider." diye konuştu.

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi

Roman Çalıştayı'nda ayrımcılık gölgesi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim