• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Rölyef Ve Mozaikle Engelleri Aşıyorlar

Rölyef Ve Mozaikle Engelleri Aşıyorlar
ZİÇEV Mersin Şubesi'nin "Engelleri Sanatla Aşıyorum" SODES projesine katılan zihinsel engelliler, sanat terapi yöntemiyle yaptıkları rölyef ve mozaiklerle...

ZİÇEV Mersin Şubesi'nin "Engelleri Sanatla Aşıyorum" SODES projesine katılan zihinsel engelliler, sanat terapi yöntemiyle yaptıkları rölyef ve mozaiklerle engelleri aşıyorlar.

Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Mersin Şubesi'nin Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen, Mersin Valiliği SODES Birimi koordinasyonunda yürütülen "Engelleri Sanatla Aşıyorum" projesi devam ediyor. ZİÇEV'in, Mersin Halk Eğitim Merkezi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirdiği projeyle özel eğitim alanı ile sanat eğitimi sanat terapi yöntemiyle birleştirilerek, engelli gençlere kendilerini ifade etmeleri için yeni bir yol açılıyor. Engelli gençlerin anneleriyle birlikte katıldıkları çalışmada, Mersin'in simgesi olan tarihi ve kültürel yapılar, rölyef ve mozaik çalışmasıyla sanata dönüşüyor.

Projeyle ilgili yazılı bir açıklama yapan ZİÇEV Mersin Şubesi Başkanı Dr. Zekiye Kahveci, tıpta ve teknolojide yaşanan gelişmelere rağmen engelliliğin tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını belirtti. Engelli bireye sahip olmanın, ailelerde duygusal, sosyal, ekonomik ve fiziksel sorunlara neden olduğuna dikkat çeken Dr. Kahveci, "Kent yaşamı içerisinde pek çok sorunla baş etmeye çalışan aileler, özel gereksinimi olması nedeni ile engelli birey ile yaşarken daha fazla güçlüğün üstesinden gelmek zorundadırlar. Kurumsal yapılanmalar her ne kadar ailelerin yükünü hafifletse de toplumsal önyargılar ailelerin kendilerini dışlanmış hissetmesine sebep olmaktadır. Bu da engelli bireylerin ve ailelerinin profesyonel desteğe ihtiyaç duymalarını gerektirmektedir" dedi.

Özel gereksinimi olan bireylerin içinde bulundukları durumun iyileşmesi için özel eğitimden faydalanmaları gerektiğine işaret eden Kahveci, "Ancak araştırmalarda, özel eğitimin yeterliliği açısından bazı noktalarda eksik kaldığı tespit edilmiştir. Dünyadaki farklı alan araştırmaları incelendiğinde özel eğitim alanı ile sanat eğitiminin sanat terapi ile birleştiği görülmektedir. Bu terapi ile bireylerin duygusal ve fiziksel yetileri öğrenme yetileri ile birlikte gelişmektedir. "Engelleri Sanatla Aşıyorum" projesinde yapılan çalışmalarla bireyler kendilerini daha iyi tanımaya başladıkları için toplumla uyumları da artmaktadır" ifadelerini kullandı.

Engelli gençler ve annelerinden oluşan proje katılımcılarının, sanat terapi yolu ile Mersin'in tanıtımına da katkıda bulunacaklarını dile getiren Dr. Kahveci, şunları kaydetti: "Projemizde Mersin'in simgesi olan tarihi ve kültürel yapılar rölyef ve mozaik çalışmasıyla işlenmektedir. Proje kapsamında engelli bireye sahip annelere gönüllü psikologlar tarafından grup terapileri yapılmaktadır. Projemiz şu an devam etmektedir. Proje bitiminde yapılacak sergi ile yapılan çalışmalar kamuoyuna sunulacaktır."

Rölyef Ve Mozaikle Engelleri Aşıyorlar

Rölyef Ve Mozaikle Engelleri Aşıyorlar

Rölyef Ve Mozaikle Engelleri Aşıyorlar

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim