• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Robotik Cerrahinin Kadın Sağlığına Sağladığı Avantajlar

Robotik Cerrahinin Kadın Sağlığına Sağladığı Avantajlar
Jinekolojik cerrahide sıkça kullanılmaya başlayan robotik cerrahinin kadın sağlığına önemli katkısı olduğunu belirten Op. Dr. Ümit Korucuoğlu, "Robotik...

Jinekolojik cerrahide sıkça kullanılmaya başlayan robotik cerrahinin kadın sağlığına önemli katkısı olduğunu belirten Op. Dr. Ümit Korucuoğlu, "Robotik cerrahi ile ertesi gün taburcu olan ve kısa sürede normal hayatına dönen kadına en büyük iyilik ve kolaylık sağlanmış oluyor" dedi.

Hemen hemen tüm jinekolojik operasyonları, histerektomi (rahim alma), myomektomi (myom çıkarılması), tüp açılması, over kistleri-kitlelerinin çıkarılmasının yanısıra bir süredir rahim veya vajina sarkmalarında da robotik cerrahi yöntemlerinin kullanıldığını ifade eden Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Op. Dr. Ümit Korucuoğlu, artık robotla tedavi seçeneğinin hastanın istediğini söyledi. Zorlu ameliyatlarda robotun büyük avantajlar sağladığını kaydeden Korucuoğlu şunları anlattı:

"Bugüne kadar geliştirilmiş en ileri teknoloji ürünü olan robotik cerrahi sistemi ile karın duvarında açılacak birkaç ufak delikten kompleks cerrahi işlemler güvenli, doğru ve etkin bir şekilde yapılabilmektedir. Artık günümüzde, robotik cerrahi sistemi birçok jinekolojik cerrahi için çok avantajlı bir alternatif haline gelmiştir. Robotik cerrahi, benzeri olan laparoskopik cerrahiyle kıyaslandığında belirgin üstünlüklere sahiptir. Robotik sistem, laparoskopik ameliyatlar sırasında cerrahın karşılaştığı teknik zorlukların büyük çoğunluğunu ortadan kaldırmıştır. Karın içindeki işlemler laparoskopik cerrahiye nazaran daha konforlu ve güvenilir bir şekilde yapılır. İnsan bileğinin hareket edebileceğinden daha fazla hareket eden robot kolları ve cerrahın kendi yönettiği çift optik sisteme sahip bir kamera sistemi ile normal bir ele oranla zor manevralar yapılabilmekte, çalışılan alan üç boyutlu olarak görüntülenebilmektedir. Bu sayede sağlanan iyi görüntü ile karnın yan alanlarında laparoskopi ile zor ulaşılacak alanlara robot kolları rahatlıkla ilerletilebilmekte ve dikiş atma becerisi artmaktadır."

ROBOTİK CERRAHİNİN KADIN SAĞLIĞINA KATKISI

Robotik cerrahinin kadınların ameliyat sonrası çekeceği sıkıntılarını en aza indirdiğini ifade eden Korucoğlu, bugün için yapılacak operasyona göre tüm karın tabakalarını, bazen karını boylu boyunca keserek yapılan büyük kesiler yerine birkaç delikten oldukça kompleks ameliyatlar yapılabilir hale geldiğini bildirdi. Korucuoğlu, "Bunu sağlayan kapalı tekniklere minimal invaziv cerrahi teknikler adı verilir. Bu sayede hastaya operasyon sırasında kanamanın az olması, operasyon sonrası daha az ağrı, daha az enfeksiyon, hızlı iyileşme ve kısa sürede taburculuk gibi hemen ortaya çıkan önemli avantajlar sunulurken kesi yerinde kozmetik bir iyileşme sağlaması ve fıtıklaşma sorunlarının olmaması gibi uzun dönem avantajları da oldukça önemlidir. Robotik cerrahi minimal invaziv cerrahinin tüm avantajlarını sunan üst düzey bir sistemdir. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi teknik olarak zor olan laparaskopi ile yapmakta tereddüt ettiğimiz vakalarda iyi bir seçenektir. Hasta için güvenli bir cerrahi sağlarken cerrah için daha konforlu bir ortam sağlanır. Cerrahın konforu, hastanın konforu demek sonuçta."

Diğer jinekolojik operasyonların yanısıra her üç kadından birinde histerektomi gerektiren bir jinekolojik sorun olduğu düşünüldüğünde robotik cerrahinin kadın sağlığındaki yerinin çok önemli olduğunu söyleyen Korucuoğlu, "Birkaç küçük delikten gerçekleştirilen bir operasyon sonrasında kadın hızlıca sağlığına kavuşur. Birçok kadın için operasyon kararını etkileyen en önemli nedenlerden birkaçı sosyal hayatı, işi, ailesi ile ilgili ayarlamalar ve operasyondan sonra bakım alma sorunudur. Robotik cerrahi ile ertesi gün taburcu olan ve kısa sürede normal hayatına dönen kadına en büyük iyilik ve kolaylık sağlanmış olur" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim