• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

Robotik Cerrahi İle Prostat Kanseri Ameliyatı

Robotik Cerrahi İle Prostat Kanseri Ameliyatı
Robotik cerrahi ile yapılan prostat kanseri ameliyatı sonrası hastada daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme görülüyor.

Robotik cerrahi ile yapılan prostat kanseri ameliyatı sonrası hastada daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme görülüyor.

Erkeklerin korkulu rüyası haline gelen ve ileri yaşlarda ortaya çıkan prostat kanserinin prostat dokusunda başladığını belirten Koru Hastanesi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Biri, tedavi edilmezse vücudun diğer organlarına yayılabileceğini ve hayatı tehlikeye sokabileceğini söyledi. Prostat kanserinin erken bir belirtisi olmadığını, genellikle prostat bezinin dış kısımlarına yakın başladığı için BPH'da görülen şikayetlere benzer durumların (idrar kanalının tıkanması nedeni ile oluşan) ancak hastalığın ilerlemiş aşamalarında ortaya çıkabildiğini söyleyen Biri, "Daha geç dönemlerde idrarda ve menide kan görülmesi, kalça ve bel kemiklerinde ağrı, makat bölgesinde ağrı ile kendini gösterebilir" dedi.

"Günümüzde herhangi bir yere yayılmamış, prostat bezine sınırlı olan prostat kanseri vakalarında dünyaca kabul edilen ilk tedavi yöntemi cerrahi tedavidir" diyen Biri, "Bu ameliyatta prostat bezi ve mesanenin alt arka tarafında sağlı ve sollu yerleşen vezikula seminalis isimli sperm keseleri tamamen çıkarılarak idrar torbası ile idrar kanalı tekrar birbirine birleştirilir. Açık ve kapalı olarak iki şekilde yapılabilir. Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile paralel olarak gelişen laparoskopi ve özellikle robotik cerrahi sayesinde bu ameliyatlar kapalı olarak laparoskopik veya robotik olarak gerçekleştirilmekte. Laparoskopik ve robotik cerrahi sayesinde özellikle açık yöntemle yapılan radikal prostatektomi ameliyatlarından sonra görülebilen kanama, sertleşme sorunu ve idrar kaçırma gibi problemler en aza indirilmiştir" diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Biri şunları söyledi:

"Laparoskopik ve robotik cerrahide hastanın prostatına açık cerrahide olduğu gibi büyük bir karın kesisi ile değil de karın üzerinde çeşitli bölgelere 5-6 adet küçük kesi yapılarak (0.5-1 cm'lik) yerleştirilen portlar (borucuk) içerisine yerleştirilen aletler ile ameliyat yapılmaktadır. Açık cerrahiye göre üstün yanları çoktur. Bunlar ameliyat sahasının cerrah tarafından normalin 10-15 katı daha büyük görülmesi (kullanılan yüksek çözünürlüklü teleskop ve kamera sistemi sayesinde), büyütülmüş görünüm sayesinde cerrahın daha detaylı diseksiyonu sayesinde sertleşmeyi sağlayan siniri ve idrar tutmayı sağlayan kasları daha net görmesi, ayırması ve istenmeyen sertleşme sorunu ve idrar kaçırma riskinin en az düzeye indirilmesi. Daha az kanama olması, kozmetik açıdan büyük bir karın kesisi yerine 5-6 adet küçük kesiler olması, ameliyat sonrası ağrının ve rahatsızlık hissinin laparoskopik ve robotik cerrahi ile oldukça az olması, hastanede yatış ve iyileşme süreleri laparopskopik ve robotik cerrahide açık cerrahiye göre az olması, hastaların günlük aktivitelerine ve sosyal hayatlarına daha kısa sürede geri dönmeleridir. Robotik cerrahi yöntemi ile prostat kanserinin tedavisi sıklıkla ve başarı ile yapılmaktadır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim